DVD DL nie działa

Grafika, film, dźwięk.
dobu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.06
Środowisko graficzne: GNOME

DVD DL nie działa

Post autor: dobu »

witam. mam plik .AVI o rozmiarze 4,5 GB w rozdzielczości HD i jako że nie dalo się go nagrać na zwykle DVD to nagralem go na DVD DL przy pomocy Nero Linux . nie chcialem go nagrywać w programie do authoringu jako DVD VIDEO bo rozdzielczość by się zmiejszyla do standardu DVD, a mój odtwarzacz odtwarza divx (szczęśliwy posiadacz Marantza DV 3002). jednakże teraz jak się nagralo (UDF - czytalem że najlepiej 1.02 bo odtwarza go większość odtwarzaczy) to plytka nie dziala ani na kompie ani na odtwarzaczu. w sumie to juz druga plytka i nie dziala - strata 20 zlotych ;( a na kompilacji udf/iso nie chce dodać pliku bo za duży może wiecie dlaczego tak się stalo?? proszę o pomoc bo zależy mi na czasie

p.s. nagrywarka LG GSA-4163B, płytka verbatim
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Odp: DVD DL nie działa

Post autor: yacup »

Tak mi się wydaje, że na płytach DVD nie powinno się (albo nawet nie wolno) nagrywać pilków większych niż 2GB. Może to jest problem. Sugeruję podzielić plik na mniejsze lub jednak skorzystać z narzędzi do authoringu DVD.
yacup
Fistah
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: Fistah »

Z tego co pamiętam jak kiedyś nagrywałem u siebie film HD który miał ponad 7 GB (tylko że miał rozszerzenie .mkv) to ustawiłem w nerolinux udf 2.01 . A co do odtwarzania na kompie to może w fstab'ie w miejscu gdzie masz cdrom spróbuj wpisać auto w tym miejscu
/dev/hda /media/cdrom0 auto user,noauto,exec 0 0
u mnie to spowodowało że udf'y w ogóle zaczęły być odczytywane.
dobu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.06

Post autor: dobu »

na windowsie też nie działa więc ta komenda nic nie da
misku
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64

Post autor: misku »

Ja nie moge odtworzyc plyty UDF. W /etc/fstab zmienilem <type> z "udf,iso9660" na "auto", w <options> dodalem "ro" i dalej nic. Doinstalowalem tez pakiet udftools. Steruje sie nim chyba w pliku /etc/default/udftools ale nie bardzo wiem jak tam to ustawic. Kiedy probuje zamontowac plyte wyskakuje ciagle:

Kod: Zaznacz cały

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/scd0,
       missing codepage or helper program, or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”