Skaner Epson Perfection V10. Czy działa pod linuksem?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Skaner Epson Perfection V10. Czy działa pod linuksem?
Po nowym roku zamierzam kupić skaner, a konkretnie spoglądam na Epson Perfection V10. Pytanie - jak zwykle przy skanerach - czy pójdzie pod linuksem. Nie ma go na stronie http://www.sane-project.org ale ze strony producenta http://www.epson.pl można ściągnąć sterowniki.
I pytanie: czy ktoś używa tego skanera (ew. wspominanych sterowników), albo zna go i wie że działa pod linuksem/ubuntu.
Interesuje mnie przede wszystkim skanowanie tekstów.
I pytanie: czy ktoś używa tego skanera (ew. wspominanych sterowników), albo zna go i wie że działa pod linuksem/ubuntu.
- woti
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Skaner Epson Perfection V10. Czy działa pod linuksem?
Co prawda nie mam v10,ale jeśli chcesz skanować teksty i je przetwarzać - to można w linuksie, jednak to dość trudne i mało wydajne. Pod windą jednak łatwiej o OCR-y - np. jest świetny Fine Reader (bywają wersje darmowe).
- alex2
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
Witam kolegów w nowym roku, 
Właśnie kupiłem ten skaner i działa on pięknie z XSane na Ubuntu 8.04. Zarówno grafika jak i tekst, kolory i szarość, przezroczystość.
Tomku, teraz jest na http://www.sane-project.org, ale wcześniej mogło go nie być. Natomiast informacja o jego działaniu pod Linuksem jest już od 2 lat w Internecie:
http://lists.alioth.debian.org/pipermai ... 17988.html
Kolego por, Twój post powinienem zostawić bez komentarza. Nie zawiera prawie żadnej wartościowej treści merytorycznej, tylko lans słabizny, jaką jest Windows. Do tego stanowi nieprawdę, bo jak pisałem wyżej wszystko biega pięknie.
Pozdrawiam wszystkich

Właśnie kupiłem ten skaner i działa on pięknie z XSane na Ubuntu 8.04. Zarówno grafika jak i tekst, kolory i szarość, przezroczystość.
Tomku, teraz jest na http://www.sane-project.org, ale wcześniej mogło go nie być. Natomiast informacja o jego działaniu pod Linuksem jest już od 2 lat w Internecie:
http://lists.alioth.debian.org/pipermai ... 17988.html
Kolego por, Twój post powinienem zostawić bez komentarza. Nie zawiera prawie żadnej wartościowej treści merytorycznej, tylko lans słabizny, jaką jest Windows. Do tego stanowi nieprawdę, bo jak pisałem wyżej wszystko biega pięknie.
Pozdrawiam wszystkich

- woti
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Źle, kolego, zacząłeś z Nowym Rokiem, i oby Ci to nie wyszło bokiemalex2 pisze:... Kolego por, Twój post powinienem zostawić bez komentarza. Nie zawiera prawie żadnej wartościowej treści merytorycznej, tylko lans słabizny, jaką jest Windows. Do tego stanowi nieprawdę, bo jak pisałem wyżej wszystko biega pięknie. Pozdrawiam wszystkich

Mam nadzieję, że przyjmiesz powyższy żart...
Ad rem:
Nie lansowałem i nie lansuję Windy, to zarzut nieprawdziwy także przy uważnym czytaniu mojego powyższego postu. Dodam, że generalnie nie cierpię z Win korzystać!
Zarzuciłeś mi nieprawdę - nie doczytałeś, o co było pytanie i o czym mowa: nie o samo skanowanie, lecz o przetwarzanie obrazka w tekst! Po prostu stwierdziłem, że linuksy nie dorobiły się jeszcze wygodnego OCR, a przynajmniej nic o tym nie wiem - będę wdzięczny za info o takowym.
Dla dorosłych i młodzieży:
http://wbanaszak.wordpress.com/
- alex2
- Serdeczny Borsuk
Nie wiem, gdzie Ty masz por, pytanie o PRZETWARZANIE tekstów?Tomasz pisze:Pytanie - jak zwykle przy skanerach - czy pójdzie pod linuksem.
(...)
(...)
Pytanie było czy działa pod Linuksem,. Kolega zaznaczył również, że skanuje głównie teksty ( nie zdjęcia/ grafikę).
Do końca nie zrozumiałeś tematu i wsadziłeś skanowanie z przetwarzaniem do jednego worka:
żeby ogłosić wspaniały wniosek na koniec:por pisze: jeśli chcesz skanować teksty i je przetwarzać
por pisze: - to można w linuksie, jednak to dość trudne i mało wydajne
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Proponuję wrócić do meritum - czyli do pytania: czy Epson Perfection V10 działa pod Linuxem?
Otóż mam ten skaner już od dosyć długiego czasu i stwierdzam, że uruchomienie go na platformie GnuLinux jest możliwe, aczolwiek od czasów 6.12 aż do 8.10 nie odbywa się automatycznie. Więc może od początku...
...przygodę z tym modelem rozpocząłem jeszcze za czasów Ubuntu 6.12 i od tamtego czasu nic się praktycznie nie zmieniło jeżeli chodzi o wsparcie sprzętowe. Sterowniki do tego skanera dla systemu Linux są dostępne w paczkach *.rpm ale nie na stronie producenta. Na stronie wsparcia Epsona znajdziemy tylko spakowany zipem plik "epson31411eu.zip" zawierający plik "Linux Driver.html" gdzie jest adres paczek rpm - ale też nie zapisany bezpośrednio tylko z wykorzystaniem meta-tagu "page-refresh". Po zassaniu paczki ze sterownikami w pliku "iscan-2.3.0-1.c2.i386.rpm" musimy użyć narzędzia alien i przerobić to na plik *.deb na przykład:
po tym poleceniu program alien wygeneruje nam pik "iscan-2.3.0-1.c2.i386.deb" który instalujemy w naszym Ubuntu. To jednak nie koniec - system i programy skanujące nadal nie widzą naszego Perfection V10! Ostatnim krokiem jest edycja pliku "dll.conf" w katalogu "/etc/sane.d/" na przykład używając gedita:
na końcu tego pliku dopisujemy jako osobną linijkę słowo
W moim pliku żebym za jakiś czas wiedział co zrobiłem widnieje jeszcze zachaszowana informacja co to jest Od tego momentu możemy się cieszyć działającym skanerem Epson Perfection V10
W przypadku problemów mogę kogoś poratować i podesłać przerobiony plik: "iscan_2.3.0-2_i386.deb"
P.S. wracając do OT -> -> Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku
Otóż mam ten skaner już od dosyć długiego czasu i stwierdzam, że uruchomienie go na platformie GnuLinux jest możliwe, aczolwiek od czasów 6.12 aż do 8.10 nie odbywa się automatycznie. Więc może od początku...
...przygodę z tym modelem rozpocząłem jeszcze za czasów Ubuntu 6.12 i od tamtego czasu nic się praktycznie nie zmieniło jeżeli chodzi o wsparcie sprzętowe. Sterowniki do tego skanera dla systemu Linux są dostępne w paczkach *.rpm ale nie na stronie producenta. Na stronie wsparcia Epsona znajdziemy tylko spakowany zipem plik "epson31411eu.zip" zawierający plik "Linux Driver.html" gdzie jest adres paczek rpm - ale też nie zapisany bezpośrednio tylko z wykorzystaniem meta-tagu "page-refresh". Po zassaniu paczki ze sterownikami w pliku "iscan-2.3.0-1.c2.i386.rpm" musimy użyć narzędzia alien i przerobić to na plik *.deb na przykład:
Kod: Zaznacz cały
sudo alien --to-deb iscan*
sudo gedit /etc/sane.d/dll.conf
epkowa
# Sterownik Espon
epkowa
W przypadku problemów mogę kogoś poratować i podesłać przerobiony plik: "iscan_2.3.0-2_i386.deb"
P.S. wracając do OT -> -> Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku

- alex2
- Serdeczny Borsuk
Właśnie tak trzeba to zrobić.
Tu jest taka historia, że system widzi skaner od razu, można to sprawdzić np. komendą
Tylko sane ma z tym problemy, prawdopodobnie dlatego że czas biegnie, firma Epson to już jest Epson-Seiko i plik konfiguracyjny to nie epson.conf tylko właśnie epkowa.conf (są one również w katalogu /etc/sane.d/)
Ale własnie należy dopisać tą linijkę, co podałeś i jest dobrze.
W Ubuntu alien-a trzeba sobie doinstalować apt-getem z repo.
Do tego nie trzeba drivera kowertować do deb-a, można zainstalować od razu plik typu rpm. Polecenie:
Tutaj jest driver rpm do ściągnięcia:
http://www.avasys.jp/lx-bin2/linux_e/scan/DL2.do
Tylko proszę pamiętać, że trzeba zainstalować obie paczki, również ten plugin gts600.
Na tej stronce jest również ciekawy poradnik w PDF-ie.
Myślę, że skaner ci ładnie skanuje i nie zgodzisz sięz teoria por-a, że tylko Windows?

lsusb|grep -i epson
Ale własnie należy dopisać tą linijkę, co podałeś i jest dobrze.

Do tego nie trzeba drivera kowertować do deb-a, można zainstalować od razu plik typu rpm. Polecenie:
alien -i plik.rpm
http://www.avasys.jp/lx-bin2/linux_e/scan/DL2.do
Tylko proszę pamiętać, że trzeba zainstalować obie paczki, również ten plugin gts600.
Na tej stronce jest również ciekawy poradnik w PDF-ie.
Myślę, że skaner ci ładnie skanuje i nie zgodzisz sięz teoria por-a, że tylko Windows?

- woti
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Kolegę Alex2 upraszam o NIEszerzenie oszczerstw - sprawa "chwalenia Windows" została przecież wyjaśniona!!! Nieładnie więc jest mnożyć takie wypowiedzi, niemerytoryczne - i jeszcze innych do tego wykroczenia zachęcać - albo liczyć na to, że brak odpowiedzi na takowe napaści pozwoli na tanie zadowolenie Alex2. Fe!
Jeśli natomiast inkryminowana wypowiedź Alex2 wynika wyłącznie z nieumiejętności zrozumienia cudzych tekstów, to powtórzę, że moja wypowiedź wypowiedź o "wyższości" windowej aplikacji FINE READER dotyczyła nie samego skanowania, lecz przetwarzania obrazu zawierającego tekst na tekst możliwy do dalszego opracowania "literackiego". Aplikacje OCR, o których pisałem, do tego właśnie służą.
Niestety, linuksy nie dopracowały się jeszcze porównywalnego OCR, aczkolwiek pilne szukanie stosownych informacji w necie sugeruje, że i ten problem został zauważony i są szanse.
----------
Na temat instalacji skanera EPSON się nie wypowiedziałem, ponieważ sam używam nieco innego (Epson Perfection V200 Photo). Z jego instalacją w Ubu miałem zbliżone problemy i w zbliżony sposób je rozwiązałem, korzystając m.in. z porad na tutejszym forum. Niestety, użytkowanie mojego skanera w Ubu nie jest tak wygodne jak pod Win - nie można go "normalnie" wyłączyć klawiszem skanera, lecz trzeba wyjąć zasilanie
Ale to niedogodność na tyle niewielka, że generalnie skanuję "pod Ubu", za pomocą XSane - ponieważ "samo" skanowanie jest tu nawet przyjemniejsze niż w Windows (być może raczej z uwagi na utrwalone odruchy, niż jako skutek faktycznych niedogodności eksploatacji skanera w widzie). Uważam, że takie "chwalenie" windy nie jest "przestępstwem", lecz zwyczjną uczciwością.
----------
PS. Jako, że wątek ten mam zasuskrybowany, będę go jeszcze trochę śledził. Nie odpowiem już jednak na niemerytoryczne zaczepki fantyka linuksów (nota bene podobne sekciarstwo jest nie tylko śmieszne).
Jeśli będą KONKRETNE pytania - jestem gotów udzielić odpowiedzi, na przykład podając info o tym, jak zainstalowałem swój skaner (przypominam jednak, że to jest Epson V200).
Jeśli natomiast inkryminowana wypowiedź Alex2 wynika wyłącznie z nieumiejętności zrozumienia cudzych tekstów, to powtórzę, że moja wypowiedź wypowiedź o "wyższości" windowej aplikacji FINE READER dotyczyła nie samego skanowania, lecz przetwarzania obrazu zawierającego tekst na tekst możliwy do dalszego opracowania "literackiego". Aplikacje OCR, o których pisałem, do tego właśnie służą.
Niestety, linuksy nie dopracowały się jeszcze porównywalnego OCR, aczkolwiek pilne szukanie stosownych informacji w necie sugeruje, że i ten problem został zauważony i są szanse.
----------
Na temat instalacji skanera EPSON się nie wypowiedziałem, ponieważ sam używam nieco innego (Epson Perfection V200 Photo). Z jego instalacją w Ubu miałem zbliżone problemy i w zbliżony sposób je rozwiązałem, korzystając m.in. z porad na tutejszym forum. Niestety, użytkowanie mojego skanera w Ubu nie jest tak wygodne jak pod Win - nie można go "normalnie" wyłączyć klawiszem skanera, lecz trzeba wyjąć zasilanie

----------
PS. Jako, że wątek ten mam zasuskrybowany, będę go jeszcze trochę śledził. Nie odpowiem już jednak na niemerytoryczne zaczepki fantyka linuksów (nota bene podobne sekciarstwo jest nie tylko śmieszne).
Jeśli będą KONKRETNE pytania - jestem gotów udzielić odpowiedzi, na przykład podając info o tym, jak zainstalowałem swój skaner (przypominam jednak, że to jest Epson V200).
- alex2
- Serdeczny Borsuk
No i nawet nie przeprosiłeś Zainteresowanych, że wprowadzasz w błąd, oraz nie przyznałeś się do tego i nie sprostowałeś. Nikt tu oprócz ciebie nie pisał o OCR.
Natomiast co do tego, że udzielisz porad odnośnie skanowania, albo V200, to jest to chyba lekki off-topc?
Co z tego, że jestem fanatykiem Linuksa? To jest coś pięknego, że mozna mieć system kilka razy lepszy od windowsów- za darmo, bo wielu fajnym ludziom na całym świecie chce się coś zrobić dla innych ludzi.
Natomiast być zwolennikiem windows, systemu kiepskiego, potrzebującego reinstalacji co kilka miesięcy, to tragedia.
Płynać z prądem za wielką firmą, mając wąskie horyzonty i z reguły widząc tylko własne dobro...
Natomiast co do tego, że udzielisz porad odnośnie skanowania, albo V200, to jest to chyba lekki off-topc?
Co z tego, że jestem fanatykiem Linuksa? To jest coś pięknego, że mozna mieć system kilka razy lepszy od windowsów- za darmo, bo wielu fajnym ludziom na całym świecie chce się coś zrobić dla innych ludzi.
Natomiast być zwolennikiem windows, systemu kiepskiego, potrzebującego reinstalacji co kilka miesięcy, to tragedia.
Płynać z prądem za wielką firmą, mając wąskie horyzonty i z reguły widząc tylko własne dobro...
- woti
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Może to już niepotrzebne, ale dawno temu wypuszczono na ocean aplikacji dostępnych pod linuksami FineReader'a w wersji SPRINT 5.0. Działa za pośrednictwem WINE. Pozwala na opracowanie tekstów nie tyle "wordowsko", ile "notatnikowo" (bez formatowań). Ale to już i tak łatwiej, niż przepisywać "z palca" i później formatować do własnych wymagań.Tomasz pisze:[...]Interesuje mnie przede wszystkim skanowanie tekstów.