Kubuntu Edgy, Amarok 1.4.4, ALSA.
UWAGA: przeszukiwałem Forum pod kątem tego problemu. Rozwiązania, które są zamieszczone na Forum, nie działają. Uważam ten problem za bardzo nietypowy. Używam Amaroka dobre pół roku, dawniej jeszcze na Dapperze, wszystko było oki. Mam zainstalowane WSZYSTKIE wymagane kodeki, np. amarok-xine, amarok-engines, libxine-extracodecs, lame itp. Amarok ustawiony oczywiście na wyjście xine, alsa. 3 razy reinstalowałem całego Amaroka+dodatki i NIC.
Jeszce niedawno wszystko chodziło cacy. Niedawno bawiłem się serwerem muzycznym mpd (ale nie uruchamiam go przy starcie systemu), mam Shoutcasta i XMMS z pluginem liveice, samego LiveIce też (takie prywatne radyjko internetowe).
Problem pojawił się dwa dni temu. Nie pamiętam, żebym robił cokolwiek dla Amaroka szkodliwego... Sprawa jest taka:
Kiedy uruchamiam Amaroka z menu lub z terminala przez "amarok", wyskakuje okno:
"Obecnie Amarok nie jest w stanie odtwarzać plików MP3"
Kiedy wciskam przycisk "Install MP3 support", nic się nie dzieje, pomimo, że zmieniłem prawa i wykonywalność pliku "install-mp3" w katalogu Amaroka.
NAJDZIWNIEJSZE jest to, że przy uruchomieniu Amaroka jako root - "sudo amarok" MP3 DZIAŁA!

Jak wspominałem wyżej, mam poinstalowane wszystkie wymagane rzeczy, nic nie wywalałem. DOTYCHCZAS DZIAŁAŁO OKI.
Proszę o pomoc, ale bez rad typu "Sprawdź, czy masz amarok-xine i libxine-extracodecs", bo nie jestem w tym AŻ TAKI ZIELONY, żeby tego nie mieć.