Acer aspire 5315 i jego konfiguracja
- bysiek
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Acer aspire 5315 i jego konfiguracja
mendas jesli chodzi o ten "kwadracik" touchpada to wiem o co ci chodzi bo mam ten sam laptop i powiem ci, ze na jest mozliwe aby on dzialal prawidlowo jak w windowsie bo mialem openSuse i tam system sam go skonfigurowal tak, ze dzialal prawidlowo a wiec jest to mozliwe, nie wiem jakie stery do niego wrzucili w susku ale trza by sie dowiedziec i doinstalowac je w ubuntu, moze ktos wie gdzie takie stery znalezc?
Aha i apropo wifi, u mnie ten sposob nie dziala z madwifi i patchem :/ a robie wszystko tak jak mowia, system swiezo po instalacji, nie instalowalem wczesniej zadnych sterownikow, gdy chcialem odinstalowac..... zaraz zaraz, tam autor napisal, ze dziala tylko na 32 bitowej wersji Ubuntu, a moze ja mam 64, tzn normalnie windowsa mam 64 bitowego, czy ubuntu sam ustawia wersje w zaleznosci od sprzetu bo openSuse tak, i jak moge sprawdzic swoja wersje i ewentualnie przemianowac na 32 bity?
EDIT:
Dobra PEACE, dzisiaj wlaczylem lapka i wifi dziala, koniec problemu.
Over
Aha i apropo wifi, u mnie ten sposob nie dziala z madwifi i patchem :/ a robie wszystko tak jak mowia, system swiezo po instalacji, nie instalowalem wczesniej zadnych sterownikow, gdy chcialem odinstalowac..... zaraz zaraz, tam autor napisal, ze dziala tylko na 32 bitowej wersji Ubuntu, a moze ja mam 64, tzn normalnie windowsa mam 64 bitowego, czy ubuntu sam ustawia wersje w zaleznosci od sprzetu bo openSuse tak, i jak moge sprawdzic swoja wersje i ewentualnie przemianowac na 32 bity?
EDIT:
Dobra PEACE, dzisiaj wlaczylem lapka i wifi dziala, koniec problemu.
Over
loin des yeux...pres du coeur
-
- Piegowaty Guziec
Suse...dziwna dystrybucja..zainstalowalem ją na laptopie i przyznam ze sie nie umywa do Ubuntu...o kompilacji mozna zapomniec przynajmniej na dluzsza chwile ( jak mozna nie umiescic metapaczki build-essentials w repo), dociaganie czegokolwiek z rpm moze przyprawic o bół głowy jak sie zrobi konflikt zależności.
Co ciekawe karta wifi sie wykryla w YAST2 i chyba skonfigurowala, ale nie bylem w zasiegu wifi dotad wiec trudno stwierdzić....
Za to wciaz walcze z compiz fusion na IntelX3100 i koncza mi sie pomysly...
A tak wogole...to gdzie ten laptop ma wbudowana kamere?????
ja nic nie widze...
ale kwadracik w touchpadzie wykryl się za pierwszym razem i działa
Co ciekawe karta wifi sie wykryla w YAST2 i chyba skonfigurowala, ale nie bylem w zasiegu wifi dotad wiec trudno stwierdzić....
Za to wciaz walcze z compiz fusion na IntelX3100 i koncza mi sie pomysly...
A tak wogole...to gdzie ten laptop ma wbudowana kamere?????
ja nic nie widze...
ale kwadracik w touchpadzie wykryl się za pierwszym razem i działa

- bysiek
- Piegowaty Guziec
Jesli chodzi o kompilacje na suse to nie mialem problemu, odrazu znalazlem na forum suse temat jak doinstalowac potrzebne paczki i juz moglem kompilowac, co do wifi to racja, ze jest wykrywane przez Yast ale na tym sie konczy dobro Yast bo wifi nie dziala i za nic nie moglem go zmusic do dzialania, ani ndiswrapper ani madwifi z patchem nie dalo rady z czym na ubuntu nie mialem problemow(dobra mialem ale dziala
) kwadracik na suse dzialal super a na ubuntu dziala powiedzmy w 40% tzn gdy wcisne go w gore to przewija mi ale w dol i to tyle, pozostale kierunki nei dzialaja wcale, acer aspire 5315 NIE MA kamerki
wyzsze modele maja, ten acer jest najtansza wersja acer aspire
, sam go kupilem na promocji w Paryzu w carrefour 399 juro
i myslalem, ze zrobilem dobry interes a po paru dniach patrze a w nie dla idiotow jest ten sam model na promocji lol
:p

- artk2
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Zbierając wszystko do kupy (z tego forum)
na temat Acer Aspire 5315:
Dotyczy wersji 7.10 Gutsy Gibbon
Dźwięk:
nastepnie otwieramy plik:
do tego pliku na końcu wstawiamy:
Restart systemu i działa!
Grafika:
działa z 3D out-of-the-box, ale Compiz Fusion już nie! Uruchomienie Compiz'a:
na końcu dodajemy:
Restart GNOME i działa.
Uwaga. Przy włączonym Compiz'ie filmy sie nie odtwarzają (tzn. nie ma obrazu) - w ustawieniach mplayer trzeba zmienić output video z xv na x11.
Dysk:
W tym modelu wystepuje problem tzw. "ubuntu niszczy dyski w notebookach" viewtopic.php?t=57149
(chodzi o parkowanie głowic na dysku - zdarza się, że wartość po wydaniu polecenia: wzrasta o 100 na godzinę).
By temu zapobiec należy wykonać to:
napisane przez: lukk http://forum.ubuntu.pl/member.php?u=46439
Zaczynamy od sprawdzenia czy jest włączony Laptop_mode w /etc/default/acpi-support. Jeżeli tak to go wyłączamy (powinien mieć wartość false - domyślnie)
Tworzymy skrypt, np w GEdit o następującej treści:
Nazywamy go np 99-hdd-spin-fix.sh (ważne aby nazwa zaczynała się od 99-), nadajemy atrybut wykonalności:
sudo chmod +x 99-hdd-spin-fix.sh
i umieszczamy go w trzech folderach:
/etc/acpi/suspend.d/
/etc/acpi/resume.d/
/etc/acpi/start.d/
Wystarczy je tylko przeładować.
Co do WiFi: bedę testował i dopiszę
jak znajde się w zasięgu jakiegoś hot-spota 
Uwagi:
Reszta działa!
Bateria wytrzymuje 2h (tak jak deklaruje producent). Efekty CF działają płynnie. Open Arena działa super płynnie
.

Dotyczy wersji 7.10 Gutsy Gibbon
Dźwięk:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install linux-backports-modules
sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base
options snd-hda-intel model=acer
Grafika:
działa z 3D out-of-the-box, ale Compiz Fusion już nie! Uruchomienie Compiz'a:
sudo gedit /etc/xdg/compiz/compiz-manager
SKIP_CHECKS="yes"
Uwaga. Przy włączonym Compiz'ie filmy sie nie odtwarzają (tzn. nie ma obrazu) - w ustawieniach mplayer trzeba zmienić output video z xv na x11.
Dysk:
W tym modelu wystepuje problem tzw. "ubuntu niszczy dyski w notebookach" viewtopic.php?t=57149

(chodzi o parkowanie głowic na dysku - zdarza się, że wartość po wydaniu polecenia:
sudo smartctl -d ata -a /dev/sda | grep Load_Cycle_Count
By temu zapobiec należy wykonać to:
napisane przez: lukk http://forum.ubuntu.pl/member.php?u=46439
Zaczynamy od sprawdzenia czy jest włączony Laptop_mode w /etc/default/acpi-support. Jeżeli tak to go wyłączamy (powinien mieć wartość false - domyślnie)
Tworzymy skrypt, np w GEdit o następującej treści:
#!/bin/sh
hdparm -B 254 /dev/sda
hdparm -S0 /dev/sda
sudo chmod +x 99-hdd-spin-fix.sh
i umieszczamy go w trzech folderach:
/etc/acpi/suspend.d/
/etc/acpi/resume.d/
/etc/acpi/start.d/
Wystarczy je tylko przeładować.
Co do WiFi: bedę testował i dopiszę

Uwagi:
Reszta działa!
Bateria wytrzymuje 2h (tak jak deklaruje producent). Efekty CF działają płynnie. Open Arena działa super płynnie

- bysiek
- Piegowaty Guziec
to ja dodam swoje 5groszy odnosnie ustawienia wi-fi w tym modelu (sam go posiadam), wi-fi atheros 5007eg w tym modelu dziala z najnowszym madwifi z patchem do tego wi-fi, oto link do how-to viewtopic.php?p=377638#post377638 , UWAGA, ja mialem problemy z wifi a wynikalo to z tego, ze wczesniej w windowsie wylaczylem wifi przyciskiem, a wiec jesli macie ubu i winde, upewnijcie sie, ze w windowsie jest ono wlaczone zanim zaczniecie pisac, ze nie dziala
u mnie zadzialalo na nowo postawionym ubu 7.10, wczesniej za duzo namieszalem i nie chcialo odpalic a wiec jesli wiecie, ze wczesniej stosowaliscie milion innych metod na wifi i nie jestescie pewni czy wszystko zostalo usuniety to lepiej postawcie system od nowa, wiem, ze brzmi to lamersko ale mi inaczej nie chcialo ruszyc, no chyba, ze ktos wie co i gdzie pousuwac, peace
proponuje wrzucic post artk2 z polaczeniem mojego do how-to, bedzie to pomocne dla posiadaczy tego laptopa

- artk2
- Przyjaciel
W tym modelu u mnie jest zupełnie inna karta wifi - Network controller: Broadcom Corporation BCM94311MCG wlan mini-PCI na natywnym sterowniku własnościowym bcm43xx.bysiek pisze:to ja dodam swoje 5groszy odnosnie ustawienia wi-fi w tym modelu (sam go posiadam), wi-fi atheros 5007eg...
- bysiek
- Piegowaty Guziec
Widocznie Acer wydal dwie wersje tego samego modelu laptopa (pod wzgledem nazwy "aspire 5315" ) Co nie zmienia faktu, ze dla tych, ktorzy maja model z wifi atheros to male "how-to" przyda sie
-
- Piegowaty Guziec
Co nie zmienia faktu ze przestawianie w czasie compiz-fusion xv na x11 nie rozwiazuje problemu..ma byc jedno i drugie...co z tymi driverami intela..są juz?
- artk2
- Przyjaciel
Hmm... Dziwne, u mnie działa...Beyo pisze:Co nie zmienia faktu ze przestawianie w czasie compiz-fusion xv na x11 nie rozwiazuje problemu..

-
- Piegowaty Guziec
Nie w tym rzecz...X11 to porażka zwlaszcza jak masz karte ze sprzetowym dopalaniem wtedy zalecane jest wlasnie XV bo daje lepszy output.
Wiec jesli ktos mowi : albo compiz albo xv tzn ze cos mu jednak szwankuje.
co prawda u mnie na 7.10 dziala i compiz fusion i xv ale w trybie widoku kostki filmu wowczas nie widze i nie wiem czym to poprawic..tak samo mam problem z tym by efekty pulpitu byly dostepne na raz dla wielu uzytkownikow. Zauwazylem ze w trakcie gdy jesetm zalogowany i zablokuje sesje, w tym czasie zaloguje sie inny uzytkownik to nie moze on wlaczyc efektow...a jesli jakims cudem on wlaczy to wylączą się one u mnie
(((
Ktos też tak mial?
I czy opisana metoda z patchem Wi-Fi zadziala na OpenSuse?
Wiec jesli ktos mowi : albo compiz albo xv tzn ze cos mu jednak szwankuje.
co prawda u mnie na 7.10 dziala i compiz fusion i xv ale w trybie widoku kostki filmu wowczas nie widze i nie wiem czym to poprawic..tak samo mam problem z tym by efekty pulpitu byly dostepne na raz dla wielu uzytkownikow. Zauwazylem ze w trakcie gdy jesetm zalogowany i zablokuje sesje, w tym czasie zaloguje sie inny uzytkownik to nie moze on wlaczyc efektow...a jesli jakims cudem on wlaczy to wylączą się one u mnie

Ktos też tak mial?
I czy opisana metoda z patchem Wi-Fi zadziala na OpenSuse?
- artk2
- Przyjaciel
Jeśli chodzi o WiFi to są różne karty wtym modelu (patrz wyżej) i teraz zagwozdka. A czy zadziała na OpenSuse to http://forum.suse.pl/Beyo pisze: I czy opisana metoda z patchem Wi-Fi zadziala na OpenSuse?

-
- Piegowaty Guziec
Sprobuje powalczyc..chociaz forum Suse jest malo konkretne..
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Kontakt:
BRAK dzwięku , po odpaleniu komendy:
sudo apt-get install linux-backports-modules-generic
Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Reading state information... GotoweE: Nie udało się odnależć pakietu linux-backports-modules xxx@xxx-laptop:~$
proszę o pomoc , jestem laikiem
sudo apt-get install linux-backports-modules-generic
Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Reading state information... GotoweE: Nie udało się odnależć pakietu linux-backports-modules xxx@xxx-laptop:~$
proszę o pomoc , jestem laikiem
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Repozytoria z forum dodane?
- artk2
- Przyjaciel
wicher111mario_7 pisze:Repozytoria z forum dodane?
viewtopic.php?t=37494
Jestem niereformowalny ...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Kontakt:
Brawo! Forum ubuntu rules! Dziękuję ślicznie, ale panowie...ja niemowie ze czuje sie jakis obrazony ale czytajac posty zauwazylem...szanujcie ludzi którzy dopiero zaczynaja pracę z ubuntu, bo tylko w ten sposob powekszy sie grono ludzi korzystajacy z tych systemów, a przeciez o to chodzi. Mam nadzieje ze kiedys ja komus pomoge....
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
no dobra panowie.. a ruszył ktoś kamerę w tym lapku????
- artk2
- Przyjaciel
Nie... bo w tym lapku nie ma kamerymetalmaniak pisze:no dobra panowie.. a ruszył ktoś kamerę w tym lapku????

- bysiek
- Piegowaty Guziec
kamerka jest w modelu wyzej a nie w tym, cos ci sie pomylilo 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: Blackbox
- Kontakt:
a ja mam model 5315 i u mnie kamerka śmiga aż huczy, sprawdźcie ją na komunikatorze skype, inaczej nie mogłem jej wystartować i kiedyś przez przypadek włączyłem skype'a i kamerka śmiga
pozdrawiam zainteresowanych, dzięki za posty
pozdrawiam zainteresowanych, dzięki za posty

jestem nowy