wybór karty graficznej (sterownika)ATI hd3200 vs nv8200

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
mojo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

wybór karty graficznej (sterownika)ATI hd3200 vs nv8200

Post autor: mojo »

Witam!

Jak w tytule, borykam się z dylematem do którego zostałem zmuszony okolicznościami- otóż mój laptop z grafiką ati x1100 nie chce działać z linuksami i jestem zmuszony kupić inny komputer. (Ostatni raz daję szansę Linuksowi :wall: )
Komputer ma być tani (i dobry:razz: )
W grę wchodzi wbudowana grafika i teraz mam pytanie:
-jak to jest (będzie) ze sterami.
Ati otwiera swoje sterowniki ale nie wiem już czy im (i comunity) wierzyć że w końcu powstanie taki który będzie działał...
Nvidia zaś publikuje zamkniete stery, które jednak działają sprawniej
W żadnym przypadku nie znalazłem na liście obsługiwanych powyższych modeli, czy zatem
z punktu widzenia Linuksa warto zawracać sobie głowę ich zakupem?
Jakie są szanse na obsłużenie tych chipów (3D, AIGLX, compiz, itp...) teraz i ew w najbliższej przyszłości?
Awatar użytkownika
Rocky_Balboa
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS

Odp: wybór karty graficznej (sterownika)ATI hd3200 vs nv8200

Post autor: Rocky_Balboa »

Szczerze mówiąc, to ze sterami ATI jest coraz lepiej. Lecz nawet obserwując forum zauważysz, że karty nvidii (niektóre) po poprawnym skonfigurowaniu np. przez envy działają bez zarzutu. Wybór jednak zależy od Ciebie
"But it ain't about how hard you hit, it is about how hard you can get hit and keep moving forward"
Ucz się angielskiego i pomagaj głodnym! |Na progu nieznanego.
sybar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: sybar »

Witam,
Z doświadczenia mogę Ci podpowiedzieć, abyś się zdecydował na nvidię. Już nie raz słyszałem odnośnie ATI, że ludziej narzekają na stery nawet do WinXP. U ATI dosyć często zdarzają się artefakty w grach.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Miałeś komputer z ATI, to wiesz jakie jaja robi sobie ta firma z użytkowników Linuksa.
Żeby przez tyle lat nie zrobić porządnego sterownika... Wstyd.
Nie ma też co liczyć na gwałtowny rozwój zamkniętego sterownika - poprawianie średnio kilka błędów na miesiąc (w tym pomijanie tych bardziej denerwujących) nic dobrego nie wróży.

Jedyna szansa to otwarty sterownik RadeonHD, ale ten uzależniony jest od informacji, jakie udostępnia ATI, a z tego, co pamiętam nadmiaru ich nie ma.

Ponadto o obsłudze HD3200 w Linuksie poczytasz tutaj: http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... inux&num=1
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

Miałem okazję stawiać Ubuntu na trzech systemach - laptopie z ati, laptopie z nvidią oraz desktopie z integrą intela... Zdecydowanie najwięcej zabawy było z pierwszym pacjentem - a to nie chciało chodzić, a to wywaliło czarny ekran, a to po instalacji aktualizacji systemu "zapomniało" o sterownikach ATI... Jeśli to ja miałbym podjąć decyzję z gatunku tych, przed którą stoisz, zdecydowanie brałbym nvidię.
adam1p
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: adam1p »

Dopóki nie będzie porządnych sterowników dla kart ATI nie kupuj. Szkoda nerwów. Ja przez ponad 3 lata męczyłem się na radeonie 9600, w końcu pół roku temu zmieniłem kartę na nvidię i nigdy żadnych problemów z nią nie miałem, teraz niedawno kupiłem drugi komputer oczywiście tez karta nvidii i naprawdę polecam, zero problemów. Do ATI mam uraz.
Linux user #467735 ; Ubuntu user #16124
http://linuksowiec.ovh.org/
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Post autor: empitt »

Dziwię się, że masz teraz kartę graficzną Ati X1100, która nie chce działać pod Linuksem i znowu zastanawiasz się nad tą samą firmą. Ja bym się na twoim miejscu wkurzył się i wybrałbym nową kartę innego producenta. Skąd mam mieć pewność czy z Ati HD3200 to samo nie będzie... Na przyszłość nie ma sensu patrzeć, ponieważ liczy się dziś i na dzień dzisiejszy wybrałbym Nvidię, ze względu na dobrze działające sterowniki z pingwinkiem. Zanim Ati zrobi normalne sterowniki, minie trochę czasu...
flex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: flex »

Ja również bym polecił nvidie.
Miałem w swoim kompie ATI i pozbyłem się jej właśnie ze względu na problemy ze sterami i akceleracją 3D pod Ubuntu. Od tego czasu miałem już dwie karty nvidii i żadnych problemów nie było. Jedyny problem w przypadku Ubuntu to konieczność instalowania sterów od nowa po aktualizacji kernela. Ale envy radzi sobie z tym bez zarzutów.

W pracy używam Fedore 8 i tam to już w ogóle problemów z nvidią nie ma nawet przy zmianie kernela zaciąga sobie z livny odpowiednie kmod'y.

EDIT:
P.S. Tak w ogóle to zwróć uwagę także na inne sprzęty w laptopie czy Ci będą działać pod linuxem, żebyś później nie był zaskoczony. Nie polecam kart dźwiękowych z serii Creative X-Fi extreme audio. Też firma Creative olała użytkowników linuxa w kwestii sterowników. Znaczy jakieś wypuściła ale nie do końca działające.
--
Krzysiek
mojo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: mojo »

Dziękuję za pomoc, trochę uspokoiliście moje sumienie, po prostu nie mogłem się oprzec specyfikacji chipsetu AMD780G wbudowanego w płytę za 250pln...
Trudno będzie trzeba wydac więcej na zestaw z zewnętrzną nv.

p.s
Pod Linuksem miałem: gf2TI, gf4MX4000 oraz radeona 9200 i x1100 faktycznie z nv było mniej problemów ale po cichu liczyłem że projekt radeonhd zaowocuje sprawnym sterownikiem i będzie i wilk cały i owca szczęśliwa....

|edit literówki
bouli
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: bouli »

JA kupiłem
Gigabyte GA-MA78GM-S2H
Procesor AMD 5600+
Pamie 2 GB DD2 800

Płytę z grafiką HD3200 - działa bardzo dobrze, sterowniki od ATI oryginalne (nie wlasnosciowe)
//mario_7: oryginalne i niewłasnościowe? Jedyne oryginalne (czyli te od ATI) to właśnie te własnościowe...
Bardzo wydajna - filmy HD super , gry super (wykorzystuja 3d w pelni)

wszystko dziala pod 8.04 ktory dzialal na starym komputerze (po wyjeciu dysku i wlozeniu do nowego komputera NIC nie trzeba bylo instalowac (oprocz sterownikow do ATI (wczesniej mialem GF2))
Awatar użytkownika
Dude Meister
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Dude Meister »

U siebie na desktopie(z GTX280) po instalacji 8.04, musiałem zainstalować ster z pliku .run, u znajomego ten sam system instalowałem, ma on Radka 9550 lub 9600, nie pamiętam, ale u niego nie trzeba nic było instalować. Kart nV się nie boję, bo wiem, że sterownik mogę bez problemu zainstalować. Co da AMD to sam już nie wiem. Z Waszych doświadczeń można wywnioskować, że jest kiepsko. W sumie już nie wiem od czego to zależy.
Awatar użytkownika
ignacy
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: ignacy »

Ja mam HD3200, ale mam sterowniki z repo... ;) BTW bouli, jeżeli instalowałeś ze strony producenta, to czy musisz wyłączać compiza do filmów? I jak z flashem na całym ekranie (mam monitor 22" w rozdziałce 1680x1050 i filmy "flash hd" potrafią się przycinać, mimo wyłączonego compiza).
Gigabyte GA-MA78G-DS3H,Athlon II x2 245@3.5 (Scythe Ninja 2+Tacens Ventus),Geil DDR2 Dual Ultra 800MHz 2GB,Samsung HD642JJ i HD500HI, ModeCom MC350
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”