Rolka do przewijania w klawiaturze

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
daniel10a
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Rolka do przewijania w klawiaturze Tracer nie działa

Post autor: daniel10a »

Mam klawiaturę Tracer Maybach SL model:MCK-8600. Chodzi mi o to aby chodziła rolka na klawiaturze. Niektóre przyciski działają jak np: WWW ale rolka nie:cry:
Awatar użytkownika
Pabllo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Odp: Rolka do przewijania w klawiaturze

Post autor: Pabllo »

Spróbuj zmienić typ klawiatury w ustawieniach systemowych. Jest tam pole wyboru z możliwością zmiany standardu klawiatury.
Awatar użytkownika
ozon111
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: ozon111 »

albo sprawdz na MS Win* albo na innym kompie, moze nie chodzi rolka...
...
Awatar użytkownika
daniel10a
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Pabllo pisze:Spróbuj zmienić typ klawiatury w ustawieniach systemowych. Jest tam pole wyboru z możliwością zmiany standardu klawiatury.
Niestety nie ma tam mojego modelu klawiatury.
albo sprawdz na MS Win* albo na innym kompie, moze nie chodzi rolka...
Wszstko jest w porządku, chodzi na Windows. A Wam chodzą rolki przy klawiaturach? Jeszcze jakieś rady bo bardzo mi na tym zależy?
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: [r4] »

Ale panowie, przeciez mozna zbindowac pojedyncze zdarzenia (wcisniecia przyciskow, obrot rolki) do konkretnych zadan. I to wszystko jest w panelu konfiguracyjnym klawiatury w GNOME: System -> Preferencje -> Skroty klawiszowe. Te zdefiniowane typy klawiatur to zapewne nic innego ponad tylko konfiguracja specyficznych zdarzen, ewentualnie aktywatorow.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Awatar użytkownika
daniel10a
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

'[r4 pisze:]Ale panowie, przeciez mozna zbindowac pojedyncze zdarzenia (wcisniecia przyciskow, obrot rolki) do konkretnych zadan. I to wszystko jest w panelu konfiguracyjnym klawiatury w GNOME: System -> Preferencje -> Skroty klawiszowe. Te zdefiniowane typy klawiatur to zapewne nic innego ponad tylko konfiguracja specyficznych zdarzen, ewentualnie aktywatorow.
Jeśli chce coś zminić i pokręce rolką to nie ma rzadnej reakcji:wall:

pc_master nie bardzo wiem o co ci chodzi. Według mnie tytuł jest OK i idealnie określa poruszany przezemnie problem.

// pc_master ale w tytule nie ma nic o tym, że rolka nie działa, wypadałoby napisać też model klawiatury. Łatwiej będzie komuś w przyszłości szukać;)
Ramidas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: Ramidas »

Ale panowie, przeciez mozna zbindowac pojedyncze zdarzenia (wcisniecia przyciskow, obrot rolki) do konkretnych zadan. I to wszystko jest w panelu konfiguracyjnym klawiatury w GNOME: System -> Preferencje -> Skroty klawiszowe. Te zdefiniowane typy klawiatur to zapewne nic innego ponad tylko konfiguracja specyficznych zdarzen, ewentualnie aktywatorow.
U mnie to trochę inaczej wygląda. Do gotowych z góry przewidzianych zdarzeń mogę przypisać dowolny skrót. I przykładowo, dla zdarzenia "następna ścieżka" w kategorii "Dźwięk" mogę przypisać klawisz XF86AudioNext. Fajnie. Tylko, że Gdy odpalam program Amarok to na klawisz nie reaguje. W amaroku domyślnym skrótem dla następnej ścieżki jest kombinacja "Win+B". Czy można w jakiś sposób zabindować pod klawiszem XF86AudioNext kombinację Win+B?

EDIT:
Dodam jeszcze, że zmiana skrótów wewnątrz programu Amarok również nie pomogła. Program je "widzi" podczas ich edycji, natomiast już w trakcie działania brak jakiejkolwiek reakcji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”