Jak zmienić globalne ustawienia dowolnej kamery

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
robotsieciowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Jak zmienić globalne ustawienia dowolnej kamery

Post autor: robotsieciowy »

Mam zainstalowaną kamerę i najnowszego skype 2.0 dla Linuxa wersja beta (od bodajże 7 listopada 2007 to jest) z obsługą kamery :w00t:, ale standardowe ustawienia dla mojej kamery w skype powodują, że obraz jest widoczny przy ekstremalnym oświetleniu (wtedy działa). Poprzednio na Windowsie mogłem zmieniać suwakami ustawienia: ostrość, kontrast, nasycenie i dostosowywać obraz do różnego rodzaju oświetleń.

Aptek Mini PenCam 2 MPixels (/dev/video0)

Jakie są możliwości odgórnie zmiany takich ustawień pod Kubuntu (mam Guitsy Gibbona 7.10)?
Czy można podawać obraz skype'owi już przetworzony? Nie chcę czekać na nową wersję skype.

Po wpisywaniu różnych określeń, w tym w google mam niepokojące wrażenie że Internet w tej sprawie milczy (program do "odgórnych" ustawień parametrów kamery)!!! :cry:

Proszę odpowiedzcie, to już pechowo 4 sprawa co pytam na tym forum, a poprzednie pozostały bez odpowiedzi.
Awatar użytkownika
tomiayomi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Jak zmienić globalne ustawienia dowolnej kamery

Post autor: tomiayomi »

podpinam się pod wątek . . . również zainteresowany zmianą ustawień kamery
z prochu powstałeś. . .
więc się otrzep
Awatar użytkownika
Pimpo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Pimpo »

Może to /sys/module/gspca/parameters.
Awatar użytkownika
adisz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: adisz »

Chciałbym odświeżyć wątek, ponieważ mam podobny problem.
Jak w prosty sposób edytować ustawienia kamerki (wbudowana) globalnie, dla wszystkich programów, choćby tak, by można było osiągnąć efekt podobny do tych z "filtrów" programu "cheese" (desaturacja, odwrócenie w poziomie, etc.)?

System Ubuntu 8.04 64bit (tak beta, ale to właściwie nie powinno być przeszkodą...), laptop firmy acer... cóż więcej, proszę o wskazówki.

(pomysł wyżej - niewypał, nie mam takiego katalogu nawet, poza tym nie mogę zedytować plików w /sys/module/asdf/asdf nawet z uprawnieniami root'a).

Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
marekubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: marekubuntu »

spróbuję odnowic wątek, bo też tego nie mogę zrobić, w camoramie nie mam panelu efektów(effects)
Awatar użytkownika
tomasiek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: tomasiek »

Wczoraj męcząc moją nową kamerę Labtec 2200 doszedłem do rozwiązania które działa nie tylko na tej kamerze, ale też np na Apollo AC-518 którą miałem pod ręką. Doszedłem do tego dość późno wczoraj, także ustawienia pewnie można jeszcze polepszyć. Moja kamerka labtec miała problem z za dużą ilością czerwieni i żółci (przesyceniem). Jak to wyglądało?
Efekt przed:
Obrazek
Efekt po:
Obrazek

(zdjęcia troszkę przyciąłem - nie bawiłem się też w ustawienie ostrości pokrętłem - po prostu przekręciłem kamerkę na kota)
Zaczynam więc zabawę w zmianę ustawień globalnych dla niektórych kamer!
1. instalujemy pakiet qc-usb wraz z wszelkimi zależnościami. Jest to pakiet który ma za zadanie ułatwić współpracę linuksa z kamerkami Logitecha/Labteca.

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install qc-usb
2. Uruchamiamy np. cheese
3. Wchodzimy do terminala gdzie wpisujemy:

qcset /dev/video0 -o 15000 -b 30000
Gdzie: /dev/video0 to nasza kamerka, natomiast pozostałe parametry to już konkretne ustawienia obrazu dla danej kamerki zgodnie z poniższymi wskazówkami (krótki wyciąg z man):

-i  wyświetla informacje o kamerze (dzięki temu doszedłem że druga kamerka też da się tym poprawić)
       -b wartość ustawia jasność
       -u wartość ustawia kolory (nie działa wszędzie)
       -o wartość ustawia nasycenie 
       -c wartość ustawia kontrast
Wartości powinny się mieścić pomiędzy 0 a 65535 - wartość 32768 jest wartością domyślną (bieżący poziom tych parametrów wyświetli się po qcset -i)
4. Zmiana jest od razu widoczna w Cheese!
5. To tyle

Z problemów które zauważyłem:
1. Próbowałem dodać "qcset /dev/video0 -o 15000 -b 3000" do sesji - jednak nie skutkuje to poprawieniem obrazu. Najlepiej odpalić to bezpośrednio przed użyciem kamery (o tym za chwilę)
2. czasem parametry się gubią - oczywiście nie jeśli kamera już działa - tylko w przypadku gdy odpalimy "poprawiacza" a za dwie godziny kamerkę...
3. nie chce mi to działać z mplayer - ale sam mplayer pozwala na poprawę parametrów bezpośrednio z linii poleceń...
4. nie udało mi się wykorzystać kilku innych poleceń tego programu... ale to pewnie wymaga tylko czasu.

Jak ominąłem niektóre z tych problemów?
Otóż z kamery korzystam praktycznie tylko w skypie - pierwszym pomysłem było utworzenie nowego aktywatora skype z poleceniem:

qcset /dev/video0 -o 15000 -b 30000 && env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype
(env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so - moja kamerka labteca tylko w ten sposób chce ze Skype'm działać)
Jednak Skype nie ruszał. Zrobiłem więc prościutki skrypt startskype.sh z zawartością:

qcset /dev/video0 -o 15000 -b 30000 && env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype
ustawiłem mu prawo wykonywania i przypisałem go do aktywatora Skype'e.
Na wszelki wypadek utworzyłem sobie też aktywator z samym poleceniem "qcset /dev/video0 -o 15000 -b 30000" - jakbym chciał skorzystać z innego programu :)
Od tej pory już nie jesteśmy indianami tylko bladymi twarzami.

Oczywiście parametry można sobie dobrać - te które dobrałem u siebie może nie najlepiej wyglądają na przedstawionych obrazkach, jednak wieczorem przy świetle w którym najczęściej korzystamy z kamery jest idealnie.
Dlaczego rodzice kupują dzieciom na Pierwszą Komunię komputery a nie rowery?
eLudek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: eLudek »

Fajny poradnik ! A Wiesz może jak obrócić obraz z kamery ? wszystko mi ze skyp'em działa tylko kamera daje obraz obrócony do góry nogami :-D .
Bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
tomasiek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: tomasiek »

Od czasu jak go pisałem wiele się zmieniło... na korzyść.
Korzystam obecnie z Archa ale pod ubuntu też działało (przynajmniej w 9.10)
1. Instalujemy paczuszkę v4l2ucp

sudo apt-get install v4l2ucp
2. Odpalamy zainstalowany program (albo programy-obraz i dźwięk-v42lucp albo w konsoli:

v4l2ucp
3. Włączamy sobie podgląd... Preview-Start preview
4. Ustalamy sobie suwaczkami co chcemy i obserwujemy jak wygląda. Ciebie powinno zastanowić zaznaczenie Vflip
5. Zamykamy program...
6. Zapisujemy te ustawienia do pliku np. ustawienia.kam żeby je potem wykorzystywać:

v4l2ctrl -s ustawienia.kam
7. Następnie przed odpaleniem kamery uruchamiamy

v4l2ctrl -l ustawienia.kam
8 Przykładowy pliczek odpalający Skype z ustawieniami (w ubuntu nie wiem czemu nie chciało mi powyższej komendy uznawać w autostarcie żeby działało globalnie - w arch działa):

#!/bin/bash
# Wywołujemy ustawienia
v4l2ctrl -l /home/[nazwa usera]/ustawienia.kam
# 2 sekundy dla pewności
sleep 2
# odpalamy Skype
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype
9. Cieszymy się naturalnymi kolorkami i obrazem takim jak chcemy.

Testowałem to na 5-6 kamerach, różnych producentów - zawsze działało.
Dlaczego rodzice kupują dzieciom na Pierwszą Komunię komputery a nie rowery?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”