Zainstalowałem najnowszą wersję Alsy (1.0.16) wg skryptu z tego forum. Po restarcie karta muzyczna Razer Barracuda wreszcie zaczęła działać, ale zauważyłem, że regulacja głośności (poprzez ikonkę na pasku u góry) dziwnie się zachowuje. Gdy chwytam za suwak i próbuję go przesunąć, sam z siebie skacze on w górę i w dół i się wycisza. Dodatkowo zauważyłem, że po kliknięciu ppm na ikonce i otworzeniu regulacji głośności nie można "scalić" ze sobą kilku suwaków, aby były regulowane jednocześnie. Gdy klikam na ikonkę scalenia pod nimi, ustawiają się w losowych pozycjach, zwykle prawie wyciszonych. Przy okazji, w preferencjach mam wybrane C-Media CMI8788 (Alsa mixer).
EDIT:
Po ponownym uruchomieniu Ubuntu w ogóle nie ma dźwięku. Po wejściu w alsamixer widzę, że jest ustawiona karta HDA Intel (czyli zintegrowana). Zmiana ustawień w System -> Preferencje -> Dźwięk nic nie daje. Zmiana ustwień w Regulacja głośności -> Plik -> Zmień urządzenie też nic nie daje :-/
EDIT:
Po jeszcze kolejnym uruchomieniu systemu dźwięk wrócił. Jednak wciąż mam problem ze skaczącym suwakiem głośności na górnym pasku. Zauważyłem też, że nie mogę regulować jej w Audacious za pomocą normalnego suwaka głośności - a jedynie equalizerem.
Razer Barracuda + Alsa 1.0.16 - źle działająca regulacja głośności
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Razer Barracuda + Alsa 1.0.16 - źle działająca regulacja głośności
mi w audacious też nie działa regulacja głośności, natomiast na górnym pasku mogę płynnie regulować.Fazer pisze: EDIT:
Po jeszcze kolejnym uruchomieniu systemu dźwięk wrócił. Jednak wciąż mam problem ze skaczącym suwakiem głośności na górnym pasku. Zauważyłem też, że nie mogę regulować jej w Audacious za pomocą normalnego suwaka głośności - a jedynie equalizerem.
Jakby udało Ci się rozwiązać problem z regulacją głośności w audacious to daj znać !
Pozdrawiam.
EDIT:
trzeba wejść w preferencje > zakładka audio > zaznaczyć "użyj programowej regulacji głośności" u mnie zadziałało
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Podłączam się pod temat, u mnie regulacja głośności działa, z tym że jednie na suwaku. Kiedy próbuję regulować przyciskami na laptopie, reakcja jest następująca: po wciśnięciu scisz, scisza cały czas, po wciśnięciu głośniej, zwiększa głośność cały czas. Wygląda to tak jak by był źle ustawiony krok ściszania i zgłaśniania, i wykonuje operację do nieskończoności. Pojawia sie też efekt uboczny czyli brak możliwości rozwinięcia górnego menu. Problem się pojawił kiedy zainstalowałem 8.10. Wcześniej był 7.10 i wszystko działało ok.
- yen
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Witajcie,
ja mam analogiczny problem do Karlone lecz na wersji 9.04 - wcześniej na 8.10 nie było problemu. Zna ktoś może rozwiązanie tego problemu??
ja mam analogiczny problem do Karlone lecz na wersji 9.04 - wcześniej na 8.10 nie było problemu. Zna ktoś może rozwiązanie tego problemu??
Kabhi Khusi Kabhie Gham