powrót do Windowsa?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Nemeczek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: powrót do Windowsa?

Post autor: Nemeczek »

"Powrót do Windowsa" = "Powrót do przeszłości". I w przenośni i w ogóle.
Awatar użytkownika
MMW
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: MMW »

Zacytuję mojego kolegę, który wczoraj kupił kompa i w nocy przeprowadził migrację (używa kompa do celów zarobkowych - do tłumaczeń). Był to jego pierwszy kontakt z Vistą, do której był bardzo uprzedzony i od zakupu której sam mnie odwodził:

"Powiem tyle, że ludzie chyba narzekają na Vistę bo .. tak wypada"

:razz:
MMW
Awatar użytkownika
elkanguro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 18.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: elkanguro »

Zdania są podzielone. Mój znajomy kupił lapka w piątek, wczoraj prosił żebym mu zainstalował Xp bo już ma dość Visty. Ja nie miałem z nią większego kontaktu poza trzema naprawami systemu koleżankom więc się nie wypowiadam.
Z kolei mój kolega jest bardzo zadowolony z Visty poza jedną rzeczą - długi czas uruchomiania, przez co nigdy nie wyłącza kompa, zawsze tylko hibernuje.
Od września'07 z Linuksem (Ubuntu) i tak już zostanie :-) | registered ubuntu user #17460 | MSI Megabook S420 --> Lenovo G580 |
Awatar użytkownika
MMW
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Właśnie - zdania są podzielone i trzeba unikać jednostronności ocen. Tymczasem czytając opinie w sieci można mieć wrażenie, że Vista to jakiś potworny bubel, który bez przerwy się wiesza, ma wymagania jak Crysis żeby w ogóle ruszyć itd., itp. Ja zwiechy nie doświadczyłem, kompa mam ze zintegrowaną grafiką, wszystkie detale graficzne ustawione na maksimum i brak mi powodów do narzekań na cokolwiek. Wszystko działa :)
MMW
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Kontakt:

Post autor: frklin »

MMW wow... gratuluję, musisz być naprawdę dumny ze swojej Visty
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
Awatar użytkownika
MMW
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

frklin pisze:MMW wow... gratuluję, musisz być naprawdę dumny ze swojej Visty
Nie, jestem jedynie zadowolony, że system działa bezbłędnie, ponieważ posiadany komputer nie jest celem moich działań samym w sobie, a tylko narzędziem.

Edycja: zainstalowałem Ubuntu i... zaczynam żałować, że wydałem prawie 300 PLN na Vistę ;) Ten system naprawdę ma wszystko, czego mi potrzeba :) Oceniam go bardzo pozytywnie. Popracuję na nim parę dni i może w ogóle zrezygnuję z Visty...
MMW
olry
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: olry »

a ja napiszę może coś co proszę nie traktować jako propagandy za, ale...
... zaczałem od Linux Aurox 9.0 ; 9.2 ; 9,3 ...10.1 potem Ubuntu 5.04 dziś 8.04_64 i jest mi bardzo ciężko powrócić do M$ z bardzo wielu powodów, choć powiem szczerze że 5 lat temu było odwrotnie - z łatwością wracałem do M$ bo : Office, bo Nero, bo Winamp, bo jakaś gra ...
... dzisiaj mam więcej , dużo więcej niż zwykły user M$
Linux Registered User # 400555
Linux Ubuntu User # 7913
Awatar użytkownika
elkanguro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Zgadzam się z Tobą olry. Chodzi tylko o kwestię przyzwyczajenia. Ja używam Linuksa od 8 miesięcy. I jak teraz zasiądę gdzieś do Windowsa to jednak czuję to, że Ubuntu jest dużo bardziej przyjemny w obsłudze. Pewnie jeszcze nie miał bym, tak jak Ty problemów z powrotem do Windowsa bo używałem go 8 miesięcy temu, ale już teraz odczuwam wiele zalet Linuksa, w moim przypadku Ubuntu, których w Windowsie jednak nie ma i ciężko by mi teraz było się przesiąść. Pewnie musiałbym go jakoś dostosować ażeby pracowało mi się na nim podobnie jak na Ubuntu:)
Kwestia przyzwyczajenia, i odkrycia wygody używania Linuksa.
Pozdrawiam.
Od września'07 z Linuksem (Ubuntu) i tak już zostanie :-) | registered ubuntu user #17460 | MSI Megabook S420 --> Lenovo G580 |
Awatar użytkownika
castor_troy
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: castor_troy »

elkanguro, ja tak jak i ty od ok. 8 m-cy korzystam z Ubuntu (wcześniej xp). Przy tym wszystkim co się działo na xp byłem tak zdeterminowany, że wiedząc o linuksie tylko tyle, że jest to system operacyjny (poza tym żadnego pojęcia) postanowiłem go zainstalować. Padło na Ubuntu. Dzisiaj po xp nie ma nawet śladu na twardym i naprawdę miałbym wielkie opory żeby znów zainstalować m$.
A propos

Kod: Zaznacz cały

ażeby pracowało mi się na nim podobnie jak na Ubuntu
- wiesz, że to nierealne.
Awatar użytkownika
ryniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: ryniek »

Ja z Windows zrezygnuję dopiero po zakończeniu supportu dla XP, czyli za jakieś 2,5 może 3 lata. Przez ten czas wiele się w świecie OpenSource zmieni i łatwiej będzie mi pozostać tylko przy Linuksie. Fajnie by było jakby więcej osób pomagało przy rozwoju choćby WINE czy GIMP, lub ogólnie OpenSource. :)

Dla mnie prócz stabilności i bezpieczeństwa systemu liczy się umiejętnosć wykorzystania go w celach rozrywki. Dzięki WINE wiele gier chodzi całkiem dobrze ale nie tak dobrze jak na Windowsie. Pomimo mojego zamiłowania do Linuksa i świadomości o tylu jego zaletach nadal uważam że przydałby się jeszcze większy jego rozwój.
Dropbox invite: http://tinyurl.com/dropbox-invite
Stop złym praktykom sprzedaży oprogramowania wraz z sprzętem - http://uwolnijlaptopa.pl/
Awatar użytkownika
elkanguro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Pewnie, że się przyda większy rozwój ale rozwój ten następuje cały czas. I to w dużo większym stopniu niż rozwój Windowsa. Porównajmy sobie Linuksa z przed 10 lat a dzisiejsze Ubuntu. Wydaję mi się, że różnica jest większa niż pomiędzy Win98 a Vistą. Kiedyś doczekamy czasów, że i na Linuksa będzie można zakupić najlepsze gry, albo wersja druga, że na Wine będzie można uruchomić wszystko.
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Kontakt:

Post autor: frklin »

albo wersja druga, że na Wine będzie można uruchomić wszystko
raczej nie możemy na to liczyć bo Microsoft nigdy nie ujawni żadnych swoich kodów źródłowy. A developerzy Wine nie mają szklanej kuli, i z kąd mają wiedzieć co tak naprawde siedzi w Windowsie.
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
Awatar użytkownika
ryniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: ryniek »

A jak się robi cracki? Napewno sobie jakoś poradzą i ulepszą WINE, GIMP, Linux i oprogramowanie OpenSource.
Dropbox invite: http://tinyurl.com/dropbox-invite
Stop złym praktykom sprzedaży oprogramowania wraz z sprzętem - http://uwolnijlaptopa.pl/
Awatar użytkownika
elkanguro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

frklin pisze:raczej nie możemy na to liczyć bo Microsoft nigdy nie ujawni żadnych swoich kodów źródłowy. A developerzy Wine nie mają szklanej kuli, i z kąd mają wiedzieć co tak naprawde siedzi w Windowsie.
I tak dość dużo już napisali, kto wie do czego jeszcze dojdą? Ja się na tym nie znam, więc nie pomogę, ale trzymam kciuki i życzę szczęścia. Bo tak to niekiedy jestem jeszcze zmuszony odpalać Windowsa (Office z Anylysis ToolPack, Solverem i VBA).
Awatar użytkownika
castor_troy
Przyjaciel
Przyjaciel

RYNIEK pisze:Dzięki WINE wiele gier chodzi całkiem dobrze ale nie tak dobrze jak na Windowsie.
Miejmy nadzieję, że producenci gier, programów jak i sprzętu zaczną w końcu zauważać, że istnieją jeszcze inne systemy operacyjne niż ten "JEDYNY WŁAŚCIWY".
sebal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: sebal »

Ja jak odpalam viste (bo dziewczyna mnie o to poprosi bo chce coś tam sprawdzić) nie mija kilka minut i zaczyna się "choś na chwile bo coś wyskoczyło" lol co chwile jakies antywirusy ją "molestują" albo się wiesza komp 3 miechy a takie zwiechy łapie że juz sam nie wiem jak za cos takiego można brać pianiądze:evil:. No ale konto na pid gin jej założyłem jave zainstalowałem ( na czacie przesiaduje:oops:) no i jak na typowa blondynkę :razz: radzi sobie z ubunciakiem całkiem nieźle w końcu ma po polsku napisane :oops: . Ale to tylko moje zdanie o viście w każdym bądz razie na kolana mnie nie powalila:|
pozdrawiam
Mieszko1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: Mieszko1 »

Mieszko1
Po ostatnich problemach z Ubuntu powróciłem do Windowsa ale mam nadzieję, że któregoś dnia znowu zainstaluję Ubuntu ponieważ polubiłem ten system.
Miałem z nim dużo problemów np. gdy popełniłem błąd przy aktualizacji lub innych czynnościach blokowało mi program i zabawa rozpoczynała się od nowa w ten sposób poznawałem Ubuntu.
Ale po ostatniej wpadce po pobraniu Ubuntu i zainstalowaniu gdzie zniszczyło mi wszystko na osobnym dysku z zainstalowanym Windowsem stałem się trochę ostrożniejszy.
Dobrze by było gdyby w Ubuntu po pełnieniu jakiegoś błędu można było wykonać restart i powrócić do wcześniejszych ustawień być może kiedyś będzie to możliwe i ułatwiło by sprawę dla tych wszystkich, którzy zaczynają zabawę z Ubuntu.
Pozdrawiam
Mieszko1
Awatar użytkownika
castor_troy
Przyjaciel
Przyjaciel

Mieszko1
Wydaje mi się, że to ty musiałeś popełnić błąd np. zaznaczyłeś do formatowania partycję z win.
Ja już instalowałem Ubuntu na wielu komputerach i jeszcze nigdy nic mi nie uszkodził.
Awatar użytkownika
Noea
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Noea »

Tez instalowalem na kilku i jakos nigdy nic sie nie dzialo , jest taka mozliwosc tylko trzeba czytac to co sie robi przed dokonaniem zmien , ladny graficzny interjfejs pokazuje jakie zmiany zostana wprowadzone
px33
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: px33 »

A co do przywracania - wystarczy obraz partycji z Ubuntu na DVD (powinien się cały / bez /home spokojnie zmieścić) albo osobnej partycji.

A ważne dane to lepiej też gdzieś osobno trzymać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”