Podział neostrady router
- Przemek88
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Podział neostrady router
Do NOEA mam takie ustawienia i net mi działa tylko problem jest na drugim komputerze. Co do hasła to je zmieniłem i tobie tez radze zrobic to samo, jezeli chodzi o WEP to tez nie jest dobre zabezpieczenie lepiej zmień na WPA lub WPA2.
EDIT:
Tak pisałem wcześniej sprawdziłem wszystkie porty są ok.
EDIT:
Tak pisałem wcześniej sprawdziłem wszystkie porty są ok.
- grzepiotr
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Ja używa szyfrowania WPA i długiego hasła i działa bardzo dobrze
Ubuntu is the Best Ubuntu Rules !!!!!
- Przemek88
- Sędziwy Jeż
Masz livebox i ustawione WPA?
- grzepiotr
- Serdeczny Borsuk
Mam liveboxa do którego jest podpięty router d-link i wszystko śmiga szyfrowanie na WPA
- Singel
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 9.04
Przemek88 teraz to mnie zgrzałeś.Livebox nie może obsługiwać kilku komputerów????!!!!U mnie chodza 2 na ethernet i Laptop kobiety na wifi.I jeszce mozna z 5 tak podłaczyć!!!!Nie umiałes skonfigurować Liveboxa i kupiłes inny ruter???Z tego co piszesz,to masz uwalone coś w kompie drugim.Może w biosie wyłaczona jest ta karta?Co do Liveboxa to fakt,że czasami jest troszkę upierdliwy,ale jak chodzi to jest super.Ja uzyłem drugiego gniadzda jako Ethernet(trza przekonfigurować)Pan z 800102102 ci pomoże.Tylko jak odezwie sie kukiełka to najlepiej się rozłacz(szkoda nerwów)
- Przemek88
- Sędziwy Jeż
Nie miałem liveboxa tylko zxdsl852 i wybacz ale nie można do niego podłączyć dwóch komputerów a tym bardziej wi-fi to jest zwykły modem USB . Nie mam liveboxa bo wolałem linksysa za liveboxa tez trzeba płacic a jest słaby i ma marne zabezpieczenia. Z podziałem sobie poradziłem bo wszystko działa coś jest nie tak z tym komputerem nie wiem co ale karta jest włączona i sprawna pisałem o tym kilka razy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
dla informacji: mam dokładnie ten sam router, jeden komp kablem drugi wi-fi, systemy: 2 x ubuntu, 2 x XP, wszytko działa
Przemek88, powiedz czy dobrze myślę:
masz dwa komputery
1. XP, Ubuntu <- działa na obydwu i livecd
2. XP, Ubuntu <- nie działa ani na żadnym systemie, ani na livecd
w 2. kompie działa karta (sprawdzałeś w innej konfiguracji), kabel tak samo
objawy są identyczne bez względu na podpięty port w routerze
cały czas upierasz się też że próbowałeś resetować router, ale czy po każdym resecie ustawiasz dane do połączenia z ADSL-em?
coś mi się wydaje że ty rzeczywiście resetujesz router, ale powinieneś zresetować USTAWIENIA rutera (przycisk igłą gdzieś na obudowie, lub 192.168.1.1 -> Administration -> Factory Defaults) ale tego bym nie polecał, bo będziesz od początku konfigurował płytką z zestawu ew. ręcznie przez stronę.
teraz sprawdziłbym czy przypadkiem nie masz czegoś ustawionego na sztywno w konfiguracji (jakieś IP, MAC-i, Access Restrictions)
spróbuj też doświadczalnie włączyć dwa kompy i z tego działającego po wejściu na 192.168.1.1 przejrzeć Status -> Local Network -> dwa przyciski na dole
jak coś tam będzie spróbuj pingować drugi komp z kompa 1. i z routera (Administration -> Diagnostics)
a próbowałeś może czy przypadkiem nie masz czegoś wpisywanego w konfiguracji na kompie 1.? Jakaś brama, maska?
spróbuj może też wyłączyć DHCP i ustawiać konfigurację ręcznie...
Przemek88, powiedz czy dobrze myślę:
masz dwa komputery
1. XP, Ubuntu <- działa na obydwu i livecd
2. XP, Ubuntu <- nie działa ani na żadnym systemie, ani na livecd
w 2. kompie działa karta (sprawdzałeś w innej konfiguracji), kabel tak samo
objawy są identyczne bez względu na podpięty port w routerze
cały czas upierasz się też że próbowałeś resetować router, ale czy po każdym resecie ustawiasz dane do połączenia z ADSL-em?
coś mi się wydaje że ty rzeczywiście resetujesz router, ale powinieneś zresetować USTAWIENIA rutera (przycisk igłą gdzieś na obudowie, lub 192.168.1.1 -> Administration -> Factory Defaults) ale tego bym nie polecał, bo będziesz od początku konfigurował płytką z zestawu ew. ręcznie przez stronę.
teraz sprawdziłbym czy przypadkiem nie masz czegoś ustawionego na sztywno w konfiguracji (jakieś IP, MAC-i, Access Restrictions)
spróbuj też doświadczalnie włączyć dwa kompy i z tego działającego po wejściu na 192.168.1.1 przejrzeć Status -> Local Network -> dwa przyciski na dole
jak coś tam będzie spróbuj pingować drugi komp z kompa 1. i z routera (Administration -> Diagnostics)
a próbowałeś może czy przypadkiem nie masz czegoś wpisywanego w konfiguracji na kompie 1.? Jakaś brama, maska?
spróbuj może też wyłączyć DHCP i ustawiać konfigurację ręcznie...
- Przemek88
- Sędziwy Jeż
Restowalem ustawienia tak jak pisałes przycisk z tyłu obudowy okolo 10 - 15 sekund jak wchodze wtedy na stronę konfiguracujną to nie ma nic wyczyszczone ustawienia. Resetowałem bo chciałem sprawdzić czy cos blokuje mac czy IP jak router jest po resecie to powinno działać więc wpisałem to samo co na komputerze na którym działa w ustawieniach karty ale routera nie mogłem konfigurować bo sie zwiesza przeglądarka po podaniu nazwy uzytkownika i hasla. Jak byś opisał co zmieniałes poza tym co jest konieczne do połączenia sie z netem i wi-fi bo to wiem i działa i może miec wpływ na to że nie działa na drugim komputerze. Porty sprawdzałem i jezeli chodzi o router to wszystko jest ok. o pingach pisalem do karty routera i stron zobacze jeszcze to co mowiłes moze to cos pomoże. W status local network / DHCP client table jest ip i mac tamtego komputera to co mam dokładnie z tym zrobić?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
wow, jak w tabelkach są IP to znaczy że jest połączenie...
spróbuj jeszcze z tym pingiem od routera.
Jesteś pewny, że skonfigurowałeś DNS-y na 2. kompie? Możesz na próbę ustawić np. OpenDNS (http://opendns.com/) Spróbuj też puścić pinga do nich.
Dla pewności napisz po kolei, co możesz pingować z komputera na którym niby sieć nie działa, bo nie rozumię z poprzednich wypowiedzi.
Załóżmy, że
PC1: 192.168.1.100 (od DHCP)
PC2 (ten nie działający): 192.168.1.101 (od DHCP)
router: 192.168.1.1
spróbuj też DNS-a jakiegoś
jakąś stronę, ale po IP, np. google.pl to: 72.14.221.104
napisz co działa, a co nie.
spróbuj jeszcze z tym pingiem od routera.
Jesteś pewny, że skonfigurowałeś DNS-y na 2. kompie? Możesz na próbę ustawić np. OpenDNS (http://opendns.com/) Spróbuj też puścić pinga do nich.
Dla pewności napisz po kolei, co możesz pingować z komputera na którym niby sieć nie działa, bo nie rozumię z poprzednich wypowiedzi.
Załóżmy, że
PC1: 192.168.1.100 (od DHCP)
PC2 (ten nie działający): 192.168.1.101 (od DHCP)
router: 192.168.1.1
spróbuj też DNS-a jakiegoś
jakąś stronę, ale po IP, np. google.pl to: 72.14.221.104
napisz co działa, a co nie.
- grzepiotr
- Serdeczny Borsuk
Ustaw automatyczne przydzielanie IP
- Przemek88
- Sędziwy Jeż
Moge pingować strony niezaleznie czy IP czy adres, router, komputer na którym działa wszystko, DNS-y.
Z routera tez moge pingować ten komputer na którym nie działa net.
Z routera tez moge pingować ten komputer na którym nie działa net.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Zagadkowa sytuacja. Czyli połączenie jest, ping działa do sieci zewnętrznej, nawet dnsy są rozpoznawane. Spróbuj może z różnymi przeglądarkami. Napisz też, co wyświetla się w przeglądarce, 404/nie można ustalić adresu/cokolwiek innego...
najbardziej dziwi mnie fakt, że taki stan rzeczy jest niezależnie od systemu. Mówiłeś, że nawet na livecd wygląda to tak samo?
najbardziej dziwi mnie fakt, że taki stan rzeczy jest niezależnie od systemu. Mówiłeś, że nawet na livecd wygląda to tak samo?
- Przemek88
- Sędziwy Jeż
Przeglądarki sprawdzałem opera, mozilla i na windzie dodatkowo explorer nic to nie zmienia, a jeżeli chodzi o komunikat w przeglądarkach to nie ma takiego strony sie otwierają ale nie da sie nic zrobić google niby działaja bo laduje sie strona ale bez grafiki i nic sie nie da więcej zrobić, explorer wywala że znaleziono stronę i żę czeka na odpowiedż ale czekam kilka minut i nic komunikatu tez nie ma. Nie da sie nic zrobić ale blędu nia widzi żadnego, a strony to tylko białe karty jedynie google cos tam troche się otwierają ale nie całe i nic sie nie da zrobić i tak jest niezależnie od przeglądarki.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Przemek88, sieciówka i kabel są na pewno sprawne?
spróbuj wymieniać po kolei podzespoły w tym niedziałającym kompie, bo już totalnie nie mam pomysłu.
Gdzieś tam wcześniej pokazywałeś co wyświetla ifconfig i było tam, że gubi jakieś pakiety...
jeszcze do głowy przychodzi mi taki głupi pomysł, mało prawdopodobny...
gdy próbujesz wejść na jakąś stronę, to nic innego nie ściąga się pełną mocą łącza na kompie z działającym netem? Może to być coś w tle, co rozsyła spam
a pingi jakie otrzymujesz mają normalne czasy? porównywalne z pingami z kompa 1.?
mimo wszystko upierałbym się przy kiepskim kablu albo popsutej sieciówce.
spróbuj wymieniać po kolei podzespoły w tym niedziałającym kompie, bo już totalnie nie mam pomysłu.
Gdzieś tam wcześniej pokazywałeś co wyświetla ifconfig i było tam, że gubi jakieś pakiety...
jeszcze do głowy przychodzi mi taki głupi pomysł, mało prawdopodobny...
gdy próbujesz wejść na jakąś stronę, to nic innego nie ściąga się pełną mocą łącza na kompie z działającym netem? Może to być coś w tle, co rozsyła spam

a pingi jakie otrzymujesz mają normalne czasy? porównywalne z pingami z kompa 1.?
mimo wszystko upierałbym się przy kiepskim kablu albo popsutej sieciówce.
- Przemek88
- Sędziwy Jeż
Sieciówki zamieniłem miedzy kompterami i na tym co działało to działa z kablem i z sieciówką z tego z którego nie działa i odwrotnie n ie działa na kompie na którym nie działało. Pingi podobnie jeżeli chodzi o czas. A jezeli chodzi o to że coś blokuje łącze to mam program i pokazuje 0 na wyjsciu i 0 na wejściu więc nie ma raczej możliwości że to wina zablokowanego łacza.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
poddaje się.
osobiście na twoim miejscu zacząłbym wymieniać wszystkie komponenty po kolei, a na końcu zamienił miejscami kompy
jeszcze trzy rzeczy, może na coś się natkniesz:
1. ubuntu -> system -> administracja -> narzędzia sieciowe -> traceroute
2. opera -> narzędzia -> wygląd -> paski narzędzi -> pasek postępu -> pokazuj podczas ładowania. Masz wtedy dość dokładny stan połączenia, może coś ciekawego zauważysz. Przejrzyj też Opera -> narzędzia -> zaawansowane -> konsola błędów
3. jakieś hakerskie programy do śledzenia ruchu, ale nazw nie znam
musisz sam dokładnie zbadać, w którym miejscu połączenie się wykłada.
Ciekawe jest też to co wspominałeś o wieszaniu się przeglądarki po komunikacie o podanie loginu i hasła do panelu zarządzania routerem. Dzieje się tak na każdej przeglądarce? Czasem internet explorer potrafi jakiś ciekawy komunikat wyrzucić (miałem tak ostatnio) a czasem inne przeglądarki.
Rzuć też okiem na źródło strony google która mówisz że się zaczyna ładować, ale nie kończy (domyślam się, że dzieje się tak ze stronami o małej objętości, duże nie ładują się do końca, a inne obiekty, obrazki to już w ogóle), czy jest kompletne, tzn kończy się
osobiście na twoim miejscu zacząłbym wymieniać wszystkie komponenty po kolei, a na końcu zamienił miejscami kompy

jeszcze trzy rzeczy, może na coś się natkniesz:
1. ubuntu -> system -> administracja -> narzędzia sieciowe -> traceroute
2. opera -> narzędzia -> wygląd -> paski narzędzi -> pasek postępu -> pokazuj podczas ładowania. Masz wtedy dość dokładny stan połączenia, może coś ciekawego zauważysz. Przejrzyj też Opera -> narzędzia -> zaawansowane -> konsola błędów
3. jakieś hakerskie programy do śledzenia ruchu, ale nazw nie znam

musisz sam dokładnie zbadać, w którym miejscu połączenie się wykłada.
Ciekawe jest też to co wspominałeś o wieszaniu się przeglądarki po komunikacie o podanie loginu i hasła do panelu zarządzania routerem. Dzieje się tak na każdej przeglądarce? Czasem internet explorer potrafi jakiś ciekawy komunikat wyrzucić (miałem tak ostatnio) a czasem inne przeglądarki.
Rzuć też okiem na źródło strony google która mówisz że się zaczyna ładować, ale nie kończy (domyślam się, że dzieje się tak ze stronami o małej objętości, duże nie ładują się do końca, a inne obiekty, obrazki to już w ogóle), czy jest kompletne, tzn kończy się
Kod: Zaznacz cały
</body></html>
- Przemek88
- Sędziwy Jeż
Źródła strony nie da się otworzyć, jeżeli chodzi o ubuntu -> system -> administracja -> narzędzia sieciowe -> traceroute to wpisałem tam IP tego drugiego komputera tego na którym działa i IP routera ale nie wiem dokladnie o co tam chodzi jak możesz to napisz co tam powinienem wpisać i jaki powinno dać wynik.
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Przemek88 trasa przejscia pakietu - jesli robisz na IP tamtego kompa powinienes miec
kilka hopek - Twoj komputer , brame domyslna (router) , komp docelowy.
kilka hopek - Twoj komputer , brame domyslna (router) , komp docelowy.
moze bys dostepny z repo KSnifer , lub putty , ewntualnie telnetowanie po porcie zostaje ale to tylko dla konkretnego portu .3. jakieś hakerskie programy do śledzenia ruchu, ale nazw nie znam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Witam, to mój pierwszy post, przez ostrożność wypowiem sie juz w tym starym temacie.
Na wstepie chcialem zaznaczyc, że ubuntu zobaczylem po raz pierwszy wczoraj wiec latwo sie domyślić jak zaawansowanym jestem użytkownikiem.
Miejsce umieszczenia mojego pierwszego posta jest nieprzypadkowe - borykam sie z dość zbiżoną sytuacją co moi przedmówcy. Pozwolę sobie ją opisac:
Z internetem łączę sie przez router D-link, łacze jest dzielone na dwa komputery znajdujące się w mojej domowej sieci. Dostawca internetu jest tp, mam neostrade. Wczoraj postanowiłem zainstalować ubuntu 7.10 na jednym komputerze z win xp. Wszystko byloby ok gdyby internet dzialal dobrze pod ubuntu. Mianowicie: korzystajac z winXP nie ma żadnych kłopotów z internetem, natomiast w ubuntu nie moge otworzyć zadnej strony. Mogę pingowac np Onet.pl zarówno po IP jak i po adresie www, mam mozliwosc wchodzenia w ustwienia routera spod ubuntu, widzę również pliki udostepnione na drugim komputerze z mojej sieci. Wlaściwie problem mam jedynie z wyświetlaniem stron.
Tak wygląda konfiguracja mojej sieci w windows.
Dodam jeszcze, że czytalem sporo tematów na tym forum i probowalem wielu porad m.in
/etc/init.d/networking restart
ifconfig eth0 up
dhclient eth0
czy np. sudo ethtool eth0
sudo ethtool -s eth0 speed 100 duplex full
których działanie nie do końca rozumiem;-)
Za zainteresowanie i pomoc od razu dziękuję.
Na wstepie chcialem zaznaczyc, że ubuntu zobaczylem po raz pierwszy wczoraj wiec latwo sie domyślić jak zaawansowanym jestem użytkownikiem.
Miejsce umieszczenia mojego pierwszego posta jest nieprzypadkowe - borykam sie z dość zbiżoną sytuacją co moi przedmówcy. Pozwolę sobie ją opisac:
Z internetem łączę sie przez router D-link, łacze jest dzielone na dwa komputery znajdujące się w mojej domowej sieci. Dostawca internetu jest tp, mam neostrade. Wczoraj postanowiłem zainstalować ubuntu 7.10 na jednym komputerze z win xp. Wszystko byloby ok gdyby internet dzialal dobrze pod ubuntu. Mianowicie: korzystajac z winXP nie ma żadnych kłopotów z internetem, natomiast w ubuntu nie moge otworzyć zadnej strony. Mogę pingowac np Onet.pl zarówno po IP jak i po adresie www, mam mozliwosc wchodzenia w ustwienia routera spod ubuntu, widzę również pliki udostepnione na drugim komputerze z mojej sieci. Wlaściwie problem mam jedynie z wyświetlaniem stron.
Tak wygląda konfiguracja mojej sieci w windows.
Kod: Zaznacz cały
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : komputer
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-01-1C-00-19-DF
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.4
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 22 września 2008 20:00:28
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 22 września 2008 21:00:28
/etc/init.d/networking restart
ifconfig eth0 up
dhclient eth0
czy np. sudo ethtool eth0
sudo ethtool -s eth0 speed 100 duplex full
których działanie nie do końca rozumiem;-)
Za zainteresowanie i pomoc od razu dziękuję.