Ubuntu nie wyłącza się ale restart działa ok
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Ubuntu nie wyłącza się ale restart działa ok
Witam serdecznie!
Mój problem polega na tym, że na jednym z domowych PC-tów Ubuntu nie chce się wyłączyć. Wiesza się w momencie kiedy pojawia się "system will halt now" Wygląda to tak jak by system zakończył już wszystkie procesy, ale nie umiał kazać płycie głównej wyłączyć dopływ prądu. W takim wypadku można jedynie użyć twardego restartu. Natomiast restartowanie system działa bez zarzutu (zamiast kliknąć "wyłącz komputer" klikam "uruchom ponownie" i restartuje się bez problemu).
Problem zaczął się od konkretnej wersji jądra. Wiem, że Ubuntu w wersji 7.04 PRZED update jądra zamykało się bezproblemowo, jednak w pewnym momencie pojawił się update jądra i od tego czasu komputer nie wyłącza się poprawnie. Dotyczy to również Debiana, wersja 4.0 Etch bez update jądra zamyka się bez problemu, jednak wersja 4.0 r1 czy update jądra z pod 4.0 powoduje wystąpienie zawsze tego samego błędu.
Na nowym Ubuntu 7.10 RC błąd również występuje.
Błąd dotyczy również pochodnych Linuksów czyli Kubuntu, Xubuntu, Linux Mint etc.
Szukam rozwiązania już od kilku miesięcy i nie mogę sobie z tym poradzić, a bardzo chciałbym założyć na tym komputerze nowe Ubuntu, jako, że bardzo mi się podoba (z pod niego właśnie piszę).
Konfiguracja komputera na którym występuje problem to.
Płyta główna: Asus P4GPL-X (mało popularna, w niej pewnie problem)
Procesor: Pentium IV 3,2 GHz HT
Pamięć: 2x 1 GB kingston DDR 400 MHz
Sprzęt ma jeszcze kartę TV
Na żadnym innym komputerze na jakim miałem okazje uruchamiać Debiana czy Ubuntu taki problem nie wystąpił.
Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam!
Mój problem polega na tym, że na jednym z domowych PC-tów Ubuntu nie chce się wyłączyć. Wiesza się w momencie kiedy pojawia się "system will halt now" Wygląda to tak jak by system zakończył już wszystkie procesy, ale nie umiał kazać płycie głównej wyłączyć dopływ prądu. W takim wypadku można jedynie użyć twardego restartu. Natomiast restartowanie system działa bez zarzutu (zamiast kliknąć "wyłącz komputer" klikam "uruchom ponownie" i restartuje się bez problemu).
Problem zaczął się od konkretnej wersji jądra. Wiem, że Ubuntu w wersji 7.04 PRZED update jądra zamykało się bezproblemowo, jednak w pewnym momencie pojawił się update jądra i od tego czasu komputer nie wyłącza się poprawnie. Dotyczy to również Debiana, wersja 4.0 Etch bez update jądra zamyka się bez problemu, jednak wersja 4.0 r1 czy update jądra z pod 4.0 powoduje wystąpienie zawsze tego samego błędu.
Na nowym Ubuntu 7.10 RC błąd również występuje.
Błąd dotyczy również pochodnych Linuksów czyli Kubuntu, Xubuntu, Linux Mint etc.
Szukam rozwiązania już od kilku miesięcy i nie mogę sobie z tym poradzić, a bardzo chciałbym założyć na tym komputerze nowe Ubuntu, jako, że bardzo mi się podoba (z pod niego właśnie piszę).
Konfiguracja komputera na którym występuje problem to.
Płyta główna: Asus P4GPL-X (mało popularna, w niej pewnie problem)
Procesor: Pentium IV 3,2 GHz HT
Pamięć: 2x 1 GB kingston DDR 400 MHz
Sprzęt ma jeszcze kartę TV
Na żadnym innym komputerze na jakim miałem okazje uruchamiać Debiana czy Ubuntu taki problem nie wystąpił.
Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Odp: Ubuntu nie wyłącza się ale restart działa ok
Też miałem taki problem. Wynikał z ustawień biosu. Musiałem ustawić: Fan Always on while on AC Power - Enable. Poszukaj w biosie jakiś ustawień dotyczących właśnie zasilania.
- yp2
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
stawiam na problem z snd-hda-intel jak się domyślam płyta oparta o chipset intela.
Przetestuj takie rozwiązanie. Wydaj w konsoli polecenie
nie pojawi ci się znaczek zachęty bo polecenie nie może usunąć modułu teraz i będzie czekało aż taka możliwość nastąpi. Spróbuj zamknąć komputer.
Przetestuj takie rozwiązanie. Wydaj w konsoli polecenie
Kod: Zaznacz cały
rmmod -f -w snd-hda-intel
nie pojawi ci się znaczek zachęty bo polecenie nie może usunąć modułu teraz i będzie czekało aż taka możliwość nastąpi. Spróbuj zamknąć komputer.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Witam. W Linuxie jestem początkujący i mam ten sam problem z wyłączeniem zasilania co kolega Janek na ubuntu 8.04 .Żadna porada umieszczona na forum mi nie pomogła .Moja płyta główna jest dosyć stara i oparta i chipset via "DCS K7TA" .ACPI mam włączony APM włączony Menedzer zasilania włączony. Nadmieniam że na XP nie miałem z tym żadnego problemu. Proszę o poradę .
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Może to pomoże chociaż niektórym:
http://ubuntutweak.blogspot.com/2008/05 ... hardy.html
http://ubuntutweak.blogspot.com/2008/05 ... hardy.html
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Dzięki, ale tę poradę też sprawdzałem i nie działa .Pomogło dopisanie do gruba acpi=force lapic ale wtedy system zaczął sie wieszać od razu po załadowaniu a nawet przed , to juz wolę wyłączać zasilanie ręcznie.
:wall:

-
- Piegowaty Guziec
A może tak: system/preferencje/zasilanie zakładka ogólne kiedy został wciśnięty klawisz zasilania ustawiasz na wyłącz komputer. I kiedy masz już dosyć siedzenia przed komputerem zamiast sięgać kursorem do prawego górnego narożnika ekranu sięgasz dłonią pod biurko.
-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86
- Kontakt:
Witam,
widzę, że temat dość stary , ale nie chce zakładać nowego bo mam dokładnie taki sam problem jak janek.sid...
W momencie, gdy zamierzam wyłączyć lapka system kończy wszystkie procesy po czym zostawia włączony ekran i już nad niczym dalej "nie myśli" tylko pozostaje w takim zwieszonym stanie półwyłączenia.
Mam Ubuntu 10.04 od czerwca i nigdy nie miałem z nim żadnego problemu. Ta przypadłość pojawiła się z jakieś dwa dni temu po aktualizacji (nie pamiętam co to było bo raczej nie zwracam uwagi na proponowane aktualizacje, które czasami wyskakują z Menadżera Aktualizacji).
W tej sprawie przeszukałem już kilka for, ale nigdzie nie znalazłem pomocy więc proszę o pomoc.
Z góry najmocniej dziękuję.
widzę, że temat dość stary , ale nie chce zakładać nowego bo mam dokładnie taki sam problem jak janek.sid...
W momencie, gdy zamierzam wyłączyć lapka system kończy wszystkie procesy po czym zostawia włączony ekran i już nad niczym dalej "nie myśli" tylko pozostaje w takim zwieszonym stanie półwyłączenia.
Mam Ubuntu 10.04 od czerwca i nigdy nie miałem z nim żadnego problemu. Ta przypadłość pojawiła się z jakieś dwa dni temu po aktualizacji (nie pamiętam co to było bo raczej nie zwracam uwagi na proponowane aktualizacje, które czasami wyskakują z Menadżera Aktualizacji).
W tej sprawie przeszukałem już kilka for, ale nigdzie nie znalazłem pomocy więc proszę o pomoc.
Z góry najmocniej dziękuję.
-
- Piegowaty Guziec
witam
również podczepię się pod ten wątek. mam ten sam problem co stevi.
wcześniej na poprzednich wersjach ubuntu było OK /w biosie i kompie nic nie zmieniałem/, a od zainstalowania nowej wersji 10.04 mam problem z wyłączeniem kompa /restart jest ok/ a przy wyłączeniu zamyka wszystkie aplikacje, pojawia się ekran jak przy starcie z napisem ubuntu, klawiatura mignie jak przy wyłączeniu i wisi.... trzeba z palca wyłączyć
również podczepię się pod ten wątek. mam ten sam problem co stevi.
wcześniej na poprzednich wersjach ubuntu było OK /w biosie i kompie nic nie zmieniałem/, a od zainstalowania nowej wersji 10.04 mam problem z wyłączeniem kompa /restart jest ok/ a przy wyłączeniu zamyka wszystkie aplikacje, pojawia się ekran jak przy starcie z napisem ubuntu, klawiatura mignie jak przy wyłączeniu i wisi.... trzeba z palca wyłączyć

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
mi jakoś ten problem sam przeszedł... To znaczy - po kolejnej aktualizacji z Menadżera. Nie mam pojęcia o co chodzi ale jestem zadowolony:). To chyba jest najlepsze rozwiązanie - poczekać aż się samo naprawi.
-
- Piegowaty Guziec
Re: Ubuntu nie wyłącza się ale restart działa ok
Też mam ten problem, nie używałem nigdy ubuntu poniżej v10 i każda nowa wersja ma dokładnie ten sam mankament - nie odcina zasilania.
Nie wiem co to wiesza system ale wydaje mi się, że to problem z iksami.
To samo się działo na Kubuntu
W logach nic na ten temat nie ma.
Ma ktoś jakiś pomysł ?
A w jaki sposób sprawdzić na jakim procesie wiesza się ubuntu ? Chodzi o to, że jak daję wyłącz to żeby nie pokazywało mi pięknego obrazka z napisem ubuntu tylko procesy jakie aktualnie wykonuje. W tedy będę wiedział co jest przyczyną
Nie wiem co to wiesza system ale wydaje mi się, że to problem z iksami.
To samo się działo na Kubuntu

W logach nic na ten temat nie ma.
Ma ktoś jakiś pomysł ?
A w jaki sposób sprawdzić na jakim procesie wiesza się ubuntu ? Chodzi o to, że jak daję wyłącz to żeby nie pokazywało mi pięknego obrazka z napisem ubuntu tylko procesy jakie aktualnie wykonuje. W tedy będę wiedział co jest przyczyną

- kondziu jah
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Kontakt:
sudo nano /etc/default/grub
Usuń oba wyrazy, zostawiając cudzysłów, po czym wykonaj="quiet splash"
sudo update-grub
Skrypt pobierający najnowszy sterownik nvidia -> http://adf.ly/Y8HRT
http://adf.ly/Y8HMh -> zaproszenie do dropboksa -> 500MB gratis.
http://adf.ly/?id=5385762 -> zarabiaj na linkowaniu
http://adf.ly/YIOh1 -> UIQ3 is not dead!
http://adf.ly/Y8HMh -> zaproszenie do dropboksa -> 500MB gratis.
http://adf.ly/?id=5385762 -> zarabiaj na linkowaniu
http://adf.ly/YIOh1 -> UIQ3 is not dead!
-
- Piegowaty Guziec
dzięki bardzo Kondziu
ostatnie co wywala to:
apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for serverName... waiting
Czy wie ktoś czemu wywala mi się na apachu ?
Ma ktoś jakiś pomysł ?
Strasznie to irytujące, ja tam mogę sobie puścić restart ale moja żona po prostu niszczy mi kompa wciskając POWER :d
Baby to baby, ehh...
-- 19 sie 2011 13:57 --
Tu rozwiązanie dla apache2:
http://aslamnajeebdeen.com/blog/how-to- ... -on-ubuntu
Apache już nie wyrzuca błędów, super, ale nadal nie wyłącz.
Ostatnia komenda: [220.440542] Power down.
Katastrofa, ma ktoś pomysł czemu nie odcina zasilania ?
Oczywiście windows wyłącza kompa normalnie
tylko go wywaliłem bo nie mogę na tym chłamie pracować
-- 28 wrz 2011 17:29 --
Chciałem odświeżyć temat ponieważ nadal nikt nie podał mi rozwiązania ;(
ostatnie co wywala to:
apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for serverName... waiting
Czy wie ktoś czemu wywala mi się na apachu ?
Ma ktoś jakiś pomysł ?
Strasznie to irytujące, ja tam mogę sobie puścić restart ale moja żona po prostu niszczy mi kompa wciskając POWER :d
Baby to baby, ehh...

-- 19 sie 2011 13:57 --
Tu rozwiązanie dla apache2:
http://aslamnajeebdeen.com/blog/how-to- ... -on-ubuntu
Apache już nie wyrzuca błędów, super, ale nadal nie wyłącz.
Ostatnia komenda: [220.440542] Power down.
Katastrofa, ma ktoś pomysł czemu nie odcina zasilania ?
Oczywiście windows wyłącza kompa normalnie

-- 28 wrz 2011 17:29 --
Chciałem odświeżyć temat ponieważ nadal nikt nie podał mi rozwiązania ;(
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
sudo shutdown -P now
- drag65
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
Witam.
Wczoraj zainstalowlem Debiana obok Ubuntu 12.10 i od tej chwili nie mozna wylaczyc komputera z poziomu Ubuntu , udaje sie to jedynie na "twardo" . Z Debiana wylacza sie normalnie , natomiast Ubuntu wylogowywuje sie z systemu i "wiesza"sie zwracajac komunikat
Probowalem zastosowac powyzsze sposoby , niestety nie dzialaja.
Co moge zrobic zeby to naprawic?
W tej chwili po restarcie kompa pojawilo sie info
Udalo mi sie znalezc rozwiazanie . Moze komus sie przyda
http://askubuntu.com/questions/213512/b ... ck-0-error
Wczoraj zainstalowlem Debiana obok Ubuntu 12.10 i od tej chwili nie mozna wylaczyc komputera z poziomu Ubuntu , udaje sie to jedynie na "twardo" . Z Debiana wylacza sie normalnie , natomiast Ubuntu wylogowywuje sie z systemu i "wiesza"sie zwracajac komunikat
....modern-manager[935] <info> Caught signal 15 ,shutting down....ransport Agent posfix [fail]
spech-dispatcher disablet ; edit /etc/default/speech-dispatcher
Co moge zrobic zeby to naprawic?
W tej chwili po restarcie kompa pojawilo sie info
Buffer I/0 error on device fd0 , logical block
end_reqest: I/0 error on device fd0 , sector 0
Udalo mi sie znalezc rozwiazanie . Moze komus sie przyda

http://askubuntu.com/questions/213512/b ... ck-0-error