[solved]ASUS X51RL + Atheros Communications, Inc. AR5006EG +NIE DZIAŁA MI Wireless

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: [solved]ASUS X51RL + Atheros Communications, Inc. AR5006EG +NIE DZIAŁA MI Wirel

Post autor: mario_7 »

bezim, owszem - najłatwiej na chwilę podłączyć przewodowo laptopa do internetu, aby skonfigurować wifi, ewentualnie można korzystać z repozytoriów na CD, jeśli same te wystarczą (apt-get może też z takich korzystać).
sirgeralt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Odp: [solved]ASUS X51RL + Atheros Communications, Inc. AR5006EG +NIE DZIAŁA MI Wirel

Post autor: sirgeralt »

Cześć, mam tego samego laptopa i tez mam problem z wifi. Zrobilem wedlug HOWTO podanego przez Elbera. Zainstalowalem ndiswrappera, dodalem sterownik pobrany ze strona Asus'a do WinXP.

ndiswrapper -l zwraca:

Kod: Zaznacz cały

net5211 : driver installed
	device (168C:001C) present (alternate driver: ath_pci)
ath_pci dodalem do blacklisty.

lsmod | grep ndis nie wskazuje na jakies blokujące moduly:

ndiswrapper           243872  0 
usbcore               169904  5 ndiswrapper,usbhid,ehci_hcd,ohci_hcd
caly dmesg tutaj: http://wklej.org/id/16c94d51bc

Niestety, ani ifconfig, ani iwconfig nie widzi interfejsu wlan0 (tylko loopback i eth0)

Jakis pomysl co jeszcze moze byc nie tak?

Pozdrawiam serdecznie!

edit:

lscpi:

//tu nie wazne
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Podaj:

dmesg | grep ndis
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: grzepiotr »

Witam chciałbym dodać ze jak zainstalowałem sterowniki do tej karty wersja sterowników to xp32-6.0.3.85 to na dodatek mi kontrolka zaczęła działać bo na poprzednich była wyłaczona a na tych działa
Ubuntu is the Best Ubuntu Rules !!!!!
sirgeralt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: sirgeralt »

Cześć.

Jestem juz zdecydowanie blizej celu - dzialacego wifi - niz wczoraj.

Problem najprawdopodobniej byl w sterowniku wrzucanym do ndiswrappera - probowalem kilku i dopiero ten xp32-6.0.3.85 (pobrany z atheros.cz) zadzialal. (dzieki grzepiotr :)) Po reboocie pojawil sie interfejs wlan0.

Wywalilem network-managera, zainstalowalem wicd. W wicd widze juz dostepne sieci ( w tym swoja) niestety wystepuje problem z polaczeniem. Probowalem na niezabezpieczonej sieci, tez nie udalo sie polaczyc. Co moglbym wrzucic (jakies logi z wicd?) zeby ktoś był w stanie mi pomoć?

Pozdrawiam serdecznie

edit: jak dokladnie sprawdzic chipset karty? Podalbym dokladne dane, bo moze ktos bedzie w pzyszlosci bedzie potrzebowac to nie bedzie musial probowac.
z lspci:

02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)

edit2:
Problem rozwiazany - mac wifi nie byl dopisany w mac filtering allow na ap (byl tylko ten dla lana). Teraz zostalo jeszcze tylko zmusic do dzialania w zabezpieczonej sieci - narazie dziala tylko w takiej bez autoryzacji. Zaraz sie zabieram za wpasupplicant...
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

To super ze ci działa necik przez wifi pozdrawiam i ciesze się ze mogłem pomóc
bezim
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: bezim »

eh moze wiecie o co chodzi... bo wyskakuje mi invalid driver, lecz wczesniej mialem zainstalowana mandarynke i z tego samego instalowalem i śmigalo az milo..... a teraz niestety ni...
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

ściągnij sterowniki xp32-6.0.3.85 lub starsze powinno zadziałać
bezim
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: bezim »

chyba nowsze chciales powiedziec... starszy od podanego jest zapewne ten z ktorego probuje zainstalowac...
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Tutaj jest stronka ze sterownikami do Atheros AR5006EG
drivers

Miałem jakieś problemy z tymi najnowszym sterowcami wiec obecnie siedzie na starszej wersji 5.1.1.10
Pozdrawiam
greg_fm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: greg_fm »

Witam. Zrobiłem wszystko zgodnie z opisem Elbera, ale system karty dalej nie widzi.
Instalowałem sterownik: xp3264-7.4.2.111
Oto co mi wypisują poszczególne komendy:

ndiswrapper -l

netathwx : driver installed
        device (168C:001C) present (alternate driver: ath_pci)
lspci

lsmod | grep ndis

ndiswrapper           185240  0
usbcore               138632  7 usb_storage,libusual,usbhid,ndiswrapper,ehci_hcd,ohci_hcd
lsmod | grep ath - nic nie zwraca.

EDIT:
Już znalazłem przyczynę. Po prostu wybrałem plik netathwx.inf (64-bitowy) zamist netathw.inf (32-bitowy).
Awatar użytkownika
ka3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: ka3 »

chciałbym podziękować za tego posta bardzo mi pomógł
dario30
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: dario30 »

Witam.
Czy moglby mi ktos pomoc w zaintalowaniu tej karty tzn. Atheros AR5007EG. Zrobilem wszystko jak napisano powyzej i nie dziala. Jestem poczatkujacym uzytkownikiem ubuntu i nie bardzo wiem co robic. Po wpisaniu ndsiwrapper ro konsoli uzyskalem nastepujacy kamunikat.

dario@dario-laptop:~$ ndiswrapper
install/manage Windows drivers for ndiswrapper

usage: ndiswrapper OPTION
-i inffile install driver described by 'inffile'
-a devid driver use installed 'driver' for 'devid' (dangerous)
-r driver remove 'driver'
-l list installed drivers
-m write configuration for modprobe
-ma write module alias configuration for all devices
-mi write module install configuration for all devices
-v report version information

where 'devid' is either PCIID or USBID of the form XXXX:XXXX,
as reported by 'lspci -n' or 'lsusb' for the card
dario@dario-laptop:~$

Z gory dziekuje za pomoc.
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Zainstalowałeś może graficzny tryb ndiswrappera ?
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: broken »

bezim pisze:ja mam takie pytanko czy aby polecenie: ...apt-get... nie tyczy się instalacji internetowej? tzn ściągania pakietu z repozytorium internetowego?
Tyczy sie.
//mario_7: nie do końca, bo repozytorium może też być na np. płycie CD (choćby płyta Ubuntu ma w sobie takie małe repozytorium).
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

dario30, jeśli chcesz coś wartościowego pokazać, to pokaż

ndiswrapper -l
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: broken »

Kurcze nie wiem dlaczego uparcie dla kart Atheros'a uzywacie ndiswrappera. Sterownik ath_pci dziala idealnie ze wszystkimi odmianami tych kart jakie udalo mi sie zdobyc - wszystkie .rev ( o ile znajduja sie w HALu) dzialaja idealnie. Mam notebooka ze slotem miniPCI i PCMCIA - mam 2 rozne karty PCMCIA (Wistorn CB-9, Sparklan WL-711) na bazie Atherosa oraz cala plejade kart na bazie miniPCI (Sparklan WMIA-123AG, Sparklan WMIA-165AG, Routerboard R52, Foxconn WI21, Winstorn CM-9, Winstorn CM-10) - wszystkie dzialaja idealnie. Jesli karta jest zintegrowana z notebookiem (slot miniPC albo miniPCI-Express) nie widze rowniez problemu - wystarczy po prostu pod konsola w trybie root'a wpisac pare komend zeby zweryfikowac czy sterownik jest w stanie nia obsluzyc.

rmmod ath_pci 
modprobe ath_pci
dmesg
Po tych trzech komendach mozna spokojnie zdiagnozowac czy sterownik 'laduje' zastrzezonego HALa. Dobrze jest tez dociagnac z repozytorium pakiet wlanconfig dla konfiguracji karty na bazie atherosa. Proste narzedzie jest w stanie odpowiednio zmodyfikowac podstawowe parametry - ale tutaj to juz odsylam do strony projekty mad-wifi. Sa oczywiscie krytyczne wypadki ze ath_pci zawodzi - wtedy to macie racje - pozostaje ndiswrapper. Z tym ze wiem ze pod Linuxem po prostu atheros dziala natywnie i bez zbednego kombinowania.
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
Zablokowany

Wróć do „Urządzenia sieciowe”