W tym celu zacząłem pisać programik, który wykryje i zainstaluje urządzenia.
Zaprezentuję dwoma skromnymi ScreenShotami.
Po włączeniu widzimy okno komunikatu, klikamy OK, podajemy hasło i pojawia się lista wykrytych urządzeń:

Po kliknięciu OK wybrane urządzenia się instalują i podczas tego widzimy na ekranie różne komunikaty co się dzieje. np.

A na końcu komunikat, jakie urządzenia zostały zainstalowane, ew. jakieś jeszcze pytanie.
Sam nie mam składowiska urządzeń, więc na razie tylko dwa potrafi zainstalować (na liście były dwa, ponieważ dwa są podłączone).
A teraz do Was.
1. Co myślicie o tym projekcie, czy ma to sens?
2. Czy macie jakieś urządzenia, które po instalacji samego systemu nie działają i trzeba instalować dodatkowe sterowniki, firmware, konfiguracje itp?
3. Czy chcielibyście pomóc w takim czymś, i dodać do programiku obsługę Waszych urządzeń?
Żeby nie było niejasności:
Język pisania programu: Bash (powstaje też GUI dla GTK+ i QT [trochę później] chyba w C, albo C++, pisze to kto inny) Same komunikaty wyświetlane są za pomocą Zenity i Kdialog, ale będzie też ekran powitalny z ładną grafiką itp.
Nazwa: EasyLin
Przeznaczone dla: Ubuntu, Debian (co do tego drugiego - jeszcze zobaczymy potem)
Zapewne padną słowa, że Bash to zbyt mało funkcjonalny język do pisania takiego programu - Otórz N I E. Na razie mi w nim nic nie brakuje.
Jeśli ktoś będzie miał zamiar pomóc, proszę się zgłosić :
* W tym wątku
* Na PW
* Na Jabbera
Kodu źródłowego jeszcze nie publikuję, bo mało jest tego. (Może za kilka dni, jak jeszcze poprawię trochę...)
Dziękuję za uwagę i jeszcze raz proszę o opinie.