Easylin - Konfigurator urządzeń w Ubuntu
- ubuproblem
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Konfigurator urządzeń w Ubuntu
Hmm. Po kliknięciu OK powinny się pokazywać jeszcze okienka, typu twa pobieranie sterownika, kompilacja i instalacja sterownika, a na koniec powinno pokazać się pytanie, czy chcesz przetestować kamerkę. Co do Skype - to trzeba zrobić. Muszę dopisać, żeby instalował patch dla skype, żeby tam też działało. Jutro się tym zajmę. Jeśli nie było widać okienek - tym też się zajmę, ale po tych operacjach bym poprosił jeszcze loga.
- pendejo
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
no były okienka, które możnabyło 'zgasić przyciskiem "ok", a wtedy już nic nie było widać.
- Załączniki
-
- marcin-el-log.zip
- (1.52 KiB) Pobrany 72 razy
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Ubuntu user number 26314
marcinsud
- ubuproblem
- Serdeczny Borsuk
Hmm, co do tego gaszenia to razej jasne
Ale te komunikaty właśnie po to są, aby informować o danej czynności, a po jej wykonaniu gasną i pokazują się następne.
Co do skype, to jutro napiszę jak to zrobić, bo metoda jest na forum, a zmyliło mnie jedynie to, że ktoś napisał, że w nowszej wersji sterownika będzie skype już pewnie działał bez łatania patchami.

Co do skype, to jutro napiszę jak to zrobić, bo metoda jest na forum, a zmyliło mnie jedynie to, że ktoś napisał, że w nowszej wersji sterownika będzie skype już pewnie działał bez łatania patchami.
- pendejo
- Wytworny Kaczor
znaczy w ustawieniach skype jest kamera OV519 USB Camera /dev/video0, ale gdy kliknę w podglądzie na test to nic się nie dzieje. Pozdrawiam
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Ubuntu user number 26314
marcinsud
- ubuproblem
- Serdeczny Borsuk
pendejo. Potrzebna będzie Twoja pomoc.
Spróbuj zrobić tak:
następnie włącz skype i powiedz, czy działa.
EDIT:
A z resztą, przetestuj
http://fluxik.ovh.org/easylin-0.0.1-3.1.tar.gz
Po tych operacjach polecam jeszcze ponowne uruchomienie komputera.
PS. Dodałem angielską dokumentację, dzięki wujciol
Spróbuj zrobić tak:
Kod: Zaznacz cały
sudo rmmod ov51x-jpeg
sudo modprobe ov51x-jpeg forceblock=1
EDIT:
A z resztą, przetestuj

Po tych operacjach polecam jeszcze ponowne uruchomienie komputera.
PS. Dodałem angielską dokumentację, dzięki wujciol
- mszubart
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
zgłaszam się do pomocy 
Umiem C++, Python i trochę Qt4 (do obu tych języków), mój angielski też jest na całkiem niezłym poziomie.

Umiem C++, Python i trochę Qt4 (do obu tych języków), mój angielski też jest na całkiem niezłym poziomie.
Open your mind, use open source.
- wujciol
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
Pierwsza wersja stronki już na poczcie. Jeszcze trochę pracy i można ją ludziom pokazać
- ubuproblem
- Serdeczny Borsuk
Stronka mi się podoba 
Mógłbyś na nią dać pełne logo, a nie tylko wycięty napis
Ponadto, może niech tło będzie jasno błękitne...
Co do daty publikacji strony - niech może najpierw będzie więcej wspartych urządzeń...
ps. Nie wiem dlaczego, ale gmail potraktował tą wiadomość jako spam, a różne reklamy do mnie przychodzą na GMAIL od serwisów w których się zarejestrowałem
mszubart, przydało by się okienko dialogowe (GUI) powitalne, w GTK i QT. Do tego zobowiązał się Michał (none), ale coś mu nie idzie, bo jest bardziej początkujący w tym kierunku, może razem coś zrobicie.
Chodzi mi o to, żeby zrobić okienko z logo, treścią powitalną, i przyciskami Dalej i Zakończ.
I nich odpowiedni przycisk daje do jakiegoś pliku jakąś treść, wtedy łatwo będzie go można połączyć ze skryptem.
Na razie szukam metody - jak zrobić, żeby wyświetlić z pliku potrzebną linię w Bash. Jeśli ktoś ma taki pomysł na C++, czy inny język, to można
oczywiście taki króciutki programik napisać, np. żeby po jego wywołaniu z atrybutem 4, pokazała się linia czwarta. No chyba, że w Bash ktoś zna takie coś...

Mógłbyś na nią dać pełne logo, a nie tylko wycięty napis

Ponadto, może niech tło będzie jasno błękitne...
Co do daty publikacji strony - niech może najpierw będzie więcej wspartych urządzeń...
ps. Nie wiem dlaczego, ale gmail potraktował tą wiadomość jako spam, a różne reklamy do mnie przychodzą na GMAIL od serwisów w których się zarejestrowałem

mszubart, przydało by się okienko dialogowe (GUI) powitalne, w GTK i QT. Do tego zobowiązał się Michał (none), ale coś mu nie idzie, bo jest bardziej początkujący w tym kierunku, może razem coś zrobicie.
Chodzi mi o to, żeby zrobić okienko z logo, treścią powitalną, i przyciskami Dalej i Zakończ.
I nich odpowiedni przycisk daje do jakiegoś pliku jakąś treść, wtedy łatwo będzie go można połączyć ze skryptem.
Na razie szukam metody - jak zrobić, żeby wyświetlić z pliku potrzebną linię w Bash. Jeśli ktoś ma taki pomysł na C++, czy inny język, to można
oczywiście taki króciutki programik napisać, np. żeby po jego wywołaniu z atrybutem 4, pokazała się linia czwarta. No chyba, że w Bash ktoś zna takie coś...
- pendejo
- Wytworny Kaczor
po tym kamera w skype zaczęła działać, jednak, tylko po konfiguracji z nowszej wersji nie ruszała, przynajmniej w ustawieniach skypa w okienku test
Kod: Zaznacz cały
sudo rmmod ov51x-jpeg
sudo modprobe ov51x-jpeg forceblock=1
- Załączniki
-
- marcin-el-log.zip
- (1.62 KiB) Pobrany 68 razy
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Ubuntu user number 26314
marcinsud
- Singel
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 9.04
Własnie natrafiłem na ten psot i bardzo mnie ucieszył ten projekt.Ubuntu jest super,ale brakuje mu prostoty instalacji urządzeń i sterowników.Instalacja ze źródeł to wciąż dla mnie czarna magia.Takie coś własnie odstarasza przecietnego uzytkownika.Nikomu,kogo namawiam na Ubuntu nie mogę z czystym sumieniem powiedzieć,że zastapi mu on w pełni Windę.Potrzebny jest taki manager urządzeń i kompilator ze źródeł.Jezeli ktos potrafi cos zrobić w tej dziedzinie,to ma moje pełne poparcie i wsparcie jesli bedzie trzeba.Wiem,ze jest mnóstwo programów pod Linuksa i dystrybucję Ubuntu.Ale drugie tyle nie ma i dlatego Bill Gates jeszcze przez kawałek będzie górą.Brawo chłopaki,jesli napiszecie taki progarm i będzie on płatny to pierwszy go kupię...za rozsadna cenę rzezc jasna:mrgreen:
- mszubart
- Sędziwy Jeż
ubuproblem nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Chcesz zrobić takie cacy żeby programik w c++ (np) był tylko graficzną nakładką na skrypt bashowy.
Jeśli chodzi o Qt4 to mogę coś pomóc, natomiast nie mam żadnego pomysłu jak to połączyć z bashem (a może python całkowicie ?)
Jeśli chodzi o Qt4 to mogę coś pomóc, natomiast nie mam żadnego pomysłu jak to połączyć z bashem (a może python całkowicie ?)
- wujciol
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
Już naniosłem poprawki na stronkę. Według mnie lepiej jest jak najszybciej wystartować ze stronką. Dzięki temu więcej ludzi dowie się o projekcie co pozwoli w szybszym czasie uzupełnić go o obsługę większej ilości urządzeń.
Proponuję użycie w projekcie zamiast C++ i Basha - Pythona. A co do GUI to ja pewnie zrobię wersję GTK a mszubart QT bo on lepiej zna tą bibliotekę.
Proponuję użycie w projekcie zamiast C++ i Basha - Pythona. A co do GUI to ja pewnie zrobię wersję GTK a mszubart QT bo on lepiej zna tą bibliotekę.
- ubuproblem
- Serdeczny Borsuk
Chodzi mi tylko o okienko informacyjne z logo i dwoma przyciskami. Dalej i Zakończ. No i żeby kliknięcie na poszczególny przycisk powodowało dodanie coś do jakiegoś pliku tekstowego, aby skrypt mógł to przyjąć.
EDIT:
Singel, nie gadaj głupot, nigdy ten program nie będzie płatny
A może inaczej, zapłać tym, że przyczynisz się do jego tworzenia, poprzez testy, propozycje, uwagi itp. Oczywiście możesz, a nie musisz.
pendejo, popełniłem gafę w kodzie. Teraz już powinno działać.
Link taki sam: http://fluxik.ovh.org/easylin-0.0.1-3.1.tar.gz
EDIT:
Singel, nie gadaj głupot, nigdy ten program nie będzie płatny

A może inaczej, zapłać tym, że przyczynisz się do jego tworzenia, poprzez testy, propozycje, uwagi itp. Oczywiście możesz, a nie musisz.
pendejo, popełniłem gafę w kodzie. Teraz już powinno działać.
Link taki sam: http://fluxik.ovh.org/easylin-0.0.1-3.1.tar.gz
- paladyn
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
ubuproblem Mógł byś dorobić do tego programu instalacje urządzenia wielofunkcyjnego brother dcp-115C ?
- pendejo
- Wytworny Kaczor
paladyn to urządzenie się instaluje dobrze wybierasz sterownik do mfc 210c tylko, by uruchomić skaner trzeba zainstalować parę pakietów od programów skanujących.
Co do samego programu, niestety nie mam już tej kamery. I lepszym programem do testu chyba jest Cheese (uśmiech) bo w tym domyślnym miałem zawsze czarno biały obraz, a w cheese było ok
Co do samego programu, niestety nie mam już tej kamery. I lepszym programem do testu chyba jest Cheese (uśmiech) bo w tym domyślnym miałem zawsze czarno biały obraz, a w cheese było ok
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Ubuntu user number 26314
marcinsud
- ubuproblem
- Serdeczny Borsuk
co do broathera to oczywiście, że zrobię
Sam kupuję DCP-135C i myślę, że będzie ok. Mimo, że instalacja jest prosta, to z automatem laikowi będzie łatwiej.
palladyn, zgłoś się do mnie na Jabber, to zrobimy

palladyn, zgłoś się do mnie na Jabber, to zrobimy

- pendejo
- Wytworny Kaczor
z brotherem będzie o tyle łatwo, że wystarczy popatrzeć w jakiej paczce są jakie sterowniki, a później przypisać sterownik do drukarki bo np dcp-115c korzysta ze sterów mfc-210c co tak oczywistym faktem być nie musi
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Ubuntu user number 26314
marcinsud
- mszubart
- Sędziwy Jeż
Jeśli dostane coś s stylu specyfikacji tego pliku wyjściowego to można będzie pomyśleć o napisaniu takiego programiku. Chodzi mi o prosty opis. Przykładowo może to być plik o strukturze INI i zawierać sekcje takie i takie z kluczami takimi i takimi.
Można sobie zrobić własny format takiego pliku, ale w tym przypadku przyjemność implementacji parsera spada na ludzi od skryptu.
No i zostaje jeszcze sprawa wczytania danych do programiku (czyżby chodziło o przemielenie pliku /proc/bus/usb/devices)
A już się martwiłem, że będą nudne wakacje
Można sobie zrobić własny format takiego pliku, ale w tym przypadku przyjemność implementacji parsera spada na ludzi od skryptu.
No i zostaje jeszcze sprawa wczytania danych do programiku (czyżby chodziło o przemielenie pliku /proc/bus/usb/devices)
A już się martwiłem, że będą nudne wakacje

- ubuproblem
- Serdeczny Borsuk
Chodzi mi o prosty plik tekstowy:
np. Po kliknięciu Zakończ
nie do pliku /opt/easylin/tmp/start
Po kliknięciu pliku Dalej
(może się nie zamykać)
tak do pliku /opt/easylin/tmp/start
np. Po kliknięciu Zakończ
nie do pliku /opt/easylin/tmp/start
Po kliknięciu pliku Dalej
(może się nie zamykać)
tak do pliku /opt/easylin/tmp/start
- mszubart
- Sędziwy Jeż
ubuproblem czy mógłbyś mi opisać cały przebieg wszystkiego, tzn. jak chciałbyś to zrobić (ale wszystko wszystko dokładnie) bo nie bardzo rozumiem
Z tego co napisałeś wnioskuję że program (ten w Qt czy Gtk) ma być dwuprzyciskowym dialogiem ustawiającym boolowską flagę w jakimś pliku, który nie wiadomo kiedy (bynajmniej ja nie wiem) jest sprawdzany przez jakiś program (ten skrypt bashowy?)
Z tego co napisałeś wnioskuję że program (ten w Qt czy Gtk) ma być dwuprzyciskowym dialogiem ustawiającym boolowską flagę w jakimś pliku, który nie wiadomo kiedy (bynajmniej ja nie wiem) jest sprawdzany przez jakiś program (ten skrypt bashowy?)