Słaby transfer
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Słaby transfer
Witam.
Mam problem, ponieważ w WinXP transfer czy to ze stron,p2p, torrent zawsze średnio szło ok 200kb/s, a w Ubuntu wszystko leci max. równe 38kb/s. Czy może mi coś blokować połączenie?
Mam problem, ponieważ w WinXP transfer czy to ze stron,p2p, torrent zawsze średnio szło ok 200kb/s, a w Ubuntu wszystko leci max. równe 38kb/s. Czy może mi coś blokować połączenie?
- damikx
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Odp: Słaby transfer
Jaki masz internet i itepe.....
-
- Piegowaty Guziec
Normalnie sieć lan, kabelkiem...W poprzedniej wersji Ubuntu nie miałem tego problemu i szło jeszcze szybciej niż na win.
-
- Piegowaty Guziec
Teraz mam 8.04 a wcześniej 7.10.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Blackbox
Słaby transfer
Mam dokładnie to samo po przesiadce z 7.10 na 8.04. Próbowałem Transmission a teraz BitTornado - bez zmian. Czy mógłby ktoś pomóc?klips pisze:Teraz mam 8.04 a wcześniej 7.10.
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Masz ustawione limity na tych programach ??
wejdz na speedtest.net i zrob sobie test predkosci , jest tam kilka serwerow zolty oznacze ten najlbizej Ciebie.
Siec lokalna domowa czy MAN - siec miejska ?
wejdz na speedtest.net i zrob sobie test predkosci , jest tam kilka serwerow zolty oznacze ten najlbizej Ciebie.
Siec lokalna domowa czy MAN - siec miejska ?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Proponuje spróbować jako klienta Deluge i w opcjach skonfigurować parametry swojego łącza klient naprawde szybki i bardzo prosty w obsludze.
Pozdr.
Pozdr.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Mam dokładnie ten sam problem, na 7.04 wszystko było dobrze, zrobiłem upgrade do 7.10 i nagle bum o.o'
Netia, 1mb
Modem speedtouch 330 Thomson.
Pobieranie przez FF -> Lin - 20 kb/s Win - 120kb/s
Pobieranie torrenta przy 10 seederach (około) -> lin - 5 kb/s Wind - 30kb/s
Nie bardzo rozumiem co się stało, ktoś może mi to wytłumaczyć ?
wget też ściąga max 20kb/s, poprawki systemu też ściągają się MAX 20kb/s
Zmieniałem opcje w System>Źródła oprogramowania na bliższy mi serwer, ale mimo to ciągle sse z tą samą (niską.. ) prędkością.
Już od ponad tygodnia tak jest, przy czym przeglądarka chodzi normalnie, stronki ładują się w miare szybko, tak jak na windzie ( albo na niej tak wolno
), ale już filmiki co pare sekund trzeba zatrzymywać, gdzie na windzie leci aż miło do przodu.
Myślałem że wyjdzie jakaś poprawka ale że już długo nic sie nie zmieniło, pisze, Co jest grane ?!
Netia, 1mb
Modem speedtouch 330 Thomson.
Pobieranie przez FF -> Lin - 20 kb/s Win - 120kb/s
Pobieranie torrenta przy 10 seederach (około) -> lin - 5 kb/s Wind - 30kb/s
Nie bardzo rozumiem co się stało, ktoś może mi to wytłumaczyć ?
wget też ściąga max 20kb/s, poprawki systemu też ściągają się MAX 20kb/s
Zmieniałem opcje w System>Źródła oprogramowania na bliższy mi serwer, ale mimo to ciągle sse z tą samą (niską.. ) prędkością.
Już od ponad tygodnia tak jest, przy czym przeglądarka chodzi normalnie, stronki ładują się w miare szybko, tak jak na windzie ( albo na niej tak wolno

Myślałem że wyjdzie jakaś poprawka ale że już długo nic sie nie zmieniło, pisze, Co jest grane ?!
Wiedz chroni, niewiedza zagraża..
Kasjo.
Kasjo.
- Pieka
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Mam nadzieje, ze z czasem znajdzie sie winny za te wspaniale osiagi... W zasadzie to samo opisalem w moim temacie, ale jak widac nikt lacznie ze mna nie ma bladego pojecia gdzie tkwi problem. Przeczytalem wiele tematow poswieconych zagadnieniu wolnego lacza, ale albo pozostaly bez odpowiedzi, albo dotyczyly karty Intela o numerze 3965, w przypadku ktorej wine za ten stan rzeczy ponosil wadliwy sterownik. Patrzac na inne tematy zaczynam watpic, ze wina lezy po stronie sterownika, poniewaz dotyczy roznych kart.
Osobiscie sprawdzilem wiekszosc porad i wariantow i niestety nie jestem ani troche madrzejszy w tym temacie, a lacze o transferze 230KB dziala jak najnizsza wersja Neo..
Osobiscie sprawdzilem wiekszosc porad i wariantow i niestety nie jestem ani troche madrzejszy w tym temacie, a lacze o transferze 230KB dziala jak najnizsza wersja Neo..
Jestem jaki jestem 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Wygląda na to że problem zaczyna być dość popularny :f
W imieniu poszkodowanych, prosiłbym o zwrócenie uwagi na ten temat ^^
W imieniu poszkodowanych, prosiłbym o zwrócenie uwagi na ten temat ^^
Kasjo.
Kasjo.
-
- Serdeczny Borsuk
Ok, najpierw edytujemy /etc/dhcp3/dhclient.conf.
Pod linią
dodajemy
Następnie edytujemy /etc/sysctl.conf
W podanych niżej linijkach zmieniamy wartości "0" na "1",tak, żeby wyglądały jak poniżej.
Restartujemy kompa.
Pod linią
Kod: Zaznacz cały
#prepend domain-name-servers 127.0.0.1
prepend domain-name-servers 208.67.222.222, 208.67.220.220;
W podanych niżej linijkach zmieniamy wartości "0" na "1",tak, żeby wyglądały jak poniżej.
net.ipv4.tcp_sack = 0
net.ipv4.tcp_window_scaling = 0
- dk75
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
Można jeszcze zmienić schedulera internetowego (QoS) - standardowo jest PFIFO_FAST czyli "jak leci, Sasza, dawaj" i się modem ADSL przypycha.
Oto mój skrypt "scheduler.sh" dla ADSL 2048down/256up przez router podłączony do złącza ethernet w komputerze, który uruchamiam w "/etc/rc.local" dzięki czemu zmienia mi schedulera przy każdym reboocie:
Można stosować również do modemów ADSL na USB tylko wtedy nie potrzeba tak rozbudowanego shapera - wystarczy tylko scheduler:
gdzie zamiast "ppp0" trzeba wstawić urządzenie które jest waszym sieciowym.
To najprostsze rozwiązanie które poprawi jakość połączenia. Więcej o schedulerze (zwłaszcza HTB) na razie jeszcze nie rozgryzłem.
Oto mój skrypt "scheduler.sh" dla ADSL 2048down/256up przez router podłączony do złącza ethernet w komputerze, który uruchamiam w "/etc/rc.local" dzięki czemu zmienia mi schedulera przy każdym reboocie:
#!/bin/sh
#kasowanie ewentualnej starej kolejki na ethernecie - urządzenie eth0
/sbin/tc qdisc del dev eth0 root
#zakładanie nowej kolejki i przekazywanie ruchu niefiltrowanego na "gałąź 1:20" shapera i do schedulera na końcu tejże
/sbin/tc qdisc add dev eth0 root handle 1:0 htb default 20
#zdefiniowanie ograniczenia do 100 mbit na całą kolejkę - ograniczenie do prędkości ethernet
/sbin/tc class add dev eth0 parent 1:0 classid 1:1 htb rate 100mbit ceil 100mbit
#ograniczenie prędkości filtrowanej "gałęzi 1:10" do prędkości =(100 mbit - upload ADSL) z możliwością poszerzenia pasma do 100mbit jeśli niezapchane łącze eth0
/sbin/tc class add dev eth0 parent 1:1 classid 1:10 htb rate 102144kbit ceil 100mbit
#ograniczenie prędkości niefiltrowanej "gałęzi 1:20" do uploadu ADSL na sztywno
/sbin/tc class add dev eth0 parent 1:1 classid 1:20 htb rate 256kbit ceil 256kbit
#końcowy sheduler na "gałęzi 1:20" który robi kolejkę dla ADSL i ogranicza upload poniżej prędkości znamionowej ADSL ale z możliwością przepuszczenia pilnych pakietów poprzez "burst"
/sbin/tc qdisc add dev eth0 parent 1:20 handle 2:0 tbf rate 220kbit latency 50ms burst 1540
#filtr który przerzuca ruch wewnętrzny LAN (printserver, połączenia SMB z innymi komputerami u mnie w domu, itp.) na "gałąź 1:10" - pula adresów LAN mojego routera to 192.168.1.1-192.168.1.255
/sbin/tc filter add dev eth0 parent 1:0 protocol ip u32 match ip dst 192.168.1.1/24 classid 1:10
exit
#!/bin/sh
/sbin/tc qdisc del dev ppp0 root
/sbin/tc qdisc add dev ppp0 root handle 1:0 tbf rate 220kbit latency 50ms burst 1540
exit
To najprostsze rozwiązanie które poprawi jakość połączenia. Więcej o schedulerze (zwłaszcza HTB) na razie jeszcze nie rozgryzłem.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
U mnie czegoś takiego nie ma ^^.Następnie edytujemy /etc/sysctl.conf
Kod:
net.ipv4.tcp_sack = 0
net.ipv4.tcp_window_scaling = 0
Wykonałęm 1 krok, ale prędkość się nie zmieniła..
dk75, możesz napisać jak w razie "jakby coś sie ze****o" poradzić sobie ?
Przy przedmówcy Twoim, wykonałem kopie zapasowe na wszelki wypadek, a Tu jest coś co naprawi ?

Kasjo.
Kasjo.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
tc qdisc del dev eth0 root
-
- Serdeczny Borsuk
Radnak, jak nie ma to dodaj na końcu pliku te dwie linijki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Pieka
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ta czesc odnosi sie do DNS'ow, a scilslej dodaje poza localhost serwery OpenDNS. Tyle wiem, a przynajmniej tak mi sie wydaje.bgerlich pisze:Ok, najpierw edytujemy /etc/dhcp3/dhclient.conf.
Pod liniądodajemyKod: Zaznacz cały
#prepend domain-name-servers 127.0.0.1
prepend domain-name-servers 208.67.222.222, 208.67.220.220;
Jak kolega wyzej, nie mam tego w w/w pliku, ale rozumiem, ze w takim razie nalezy dodac.Następnie edytujemy /etc/sysctl.conf
W podanych niżej linijkach zmieniamy wartości "0" na "1",tak, żeby wyglądały jak poniżej.Kod: Zaznacz cały
net.ipv4.tcp_sack = 0 net.ipv4.tcp_window_scaling = 0
Jednak nim to zrobie, chcialbym wiedziec co robie i stad prosba o przyblizenie.
Czytam caly czas forum i widze, ze jeden z kolegow starajacych sie pomoc, prosi o wynik polecenia:
tc qdisc show
tc qdisc show
qdisc pfifo_fast 0: dev eth0 root bands 3 priomap 1 2 2 2 1 2 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1
qdisc ieee80211 8001: dev wmaster0 root
qdisc pfifo_fast 0: dev wlan0 root bands 3 priomap 1 2 2 2 1 2 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1
Jestem jaki jestem 

-
- Serdeczny Borsuk
http://en.wikipedia.org/wiki/Transmissi ... l_Protocol
Tu poznasz znaczenie i funkcję "Selective acknowledgments" (pierwsza opcja) i "Window scaling" ( druga opcja). Jeśli chcesz wiedzieć więcej, znajdziesz sporo informacji na necie i w "man tcp". Czy pomoże w tym wypadku, nie wiem, ale jest szansa, że tak.
Pozdrawiam
Tu poznasz znaczenie i funkcję "Selective acknowledgments" (pierwsza opcja) i "Window scaling" ( druga opcja). Jeśli chcesz wiedzieć więcej, znajdziesz sporo informacji na necie i w "man tcp". Czy pomoże w tym wypadku, nie wiem, ale jest szansa, że tak.
Pozdrawiam
- Pieka
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Zastosowalem, zrestartowalem i brak jakiejkolewiek roznicy w szybkosci. Nadal 70KB dla WWW/FTP i 50KB dla SSH. Lacze 220KB, WiFi 11Mb.
P.S. Dziekuje za w/w wyjasnienie.
Edit: Wyglada na to, ze znalazlem winowajce w tym zgloszeniu...
P.S. Dziekuje za w/w wyjasnienie.
Edit: Wyglada na to, ze znalazlem winowajce w tym zgloszeniu...
Jestem jaki jestem 

- Biotrek
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
No dobra, to jak rozwiązaliście ten problem ??
Jeszcze niedawno było ok, któraś z aktualizacji totalnie wywróciła wszystko do góry nogami. Mam 6 Mbit neta a na speedtest nie wyciąga nawet 1...coś jest w systemie skopane na 100 ;/
Dziękuję za pobieranie pakietów o prędkości 24...a tu blisko 600 mogę wyciągnąć:shock::craz:
Jeszcze niedawno było ok, któraś z aktualizacji totalnie wywróciła wszystko do góry nogami. Mam 6 Mbit neta a na speedtest nie wyciąga nawet 1...coś jest w systemie skopane na 100 ;/
Dziękuję za pobieranie pakietów o prędkości 24...a tu blisko 600 mogę wyciągnąć:shock::craz:
"Demokracja to rządy hien nad osłami" - Arystoteles