Akurat Easytag'a opanowałem dość dobrze.
Rozumiem Twój problem w dwojaki sposób.
1) Twoje mp3 ma NAZWĘ 01-xxx, wtedy :
Zaznaczasz wtedy wszystkie pliki które mają taką właśnie formę. W programie Easytag wybierasz opcję "Skanuj pliki", z rozwijanego menu wybierasz opcję "Wypełnij znacznik" i w pole tekstowe wpisujesz :
gdzie :
%n - numer piosenki ( jeśli Ci na nim nie zależy, ani w tagach ani w nazwie, zamiast %n daj %i )
%t - tytuł piosenki.
I startuj

.
Wartości nadane tym zmiennym zostaną zapisane w tagach w odpowiednich miejscach. Możesz również w tym samym menu rozwinąć legendę zmiennych, bardzo się przydaje

.
Teraz z tego samego menu "Wypełnij znacznik" zamień na "Zmień nazwę pliku". Teraz w pole tekstowe wpisz :
wtedy Twoje mp3 będzie miało formę xxx.mp3
Jeśli w tagach masz jeszcze powiedzmy autora piosenki, możesz wpisać to :
wtedy plik będzie występował w nieco przystępnej formie.
2) Jeśli z kolei w tagu w miejscu tytułu masz wpisane 01-xxx, wtedy sprawa wygląda podobnie. Najpierw nazwij plik TAK jak w tagu. Twój plik ma wygląd 01-xxx.mp3 i teraz patrz punkt 1

.
Bardzo dobrą opcją przy zmianie nazwy pliku wykorzystując nowo zrobione tagi jest od razu katalogowanie Twojej muzyki. W menu zmiany nazwy pliku w pole tekstowe możesz wpisać np.:
Kod: Zaznacz cały
/media/Dysk/Katalog/Do/Zbioru/Muzyki/%a/%b/%n - %a - %t
Ja mam mniej więcej tak i powiedzmy dostęp do jednej mp3 wygląda tak :
Kod: Zaznacz cały
mplayer /media/Media/Music/Rise\ Against/\[2008\]\ -\ Rise\ Against\ -\ Appeal\ To\ Reason/10\ -\ Rise\ Against\ -\ Hero\ Of\ War.mp3
Bardzo pomaga i naprawdę masz idealny porządek w swojej muzyce

.
Zanim zaczniesz majstrować, skopiuj sobie jeden katalog i na nim kombinuj, szkoda gdybyś stracił jakieś cenniejsze zbiory

.
Mam nadzieję, że pomogłem. Niestety moja jakość tłumaczenia tego rodzaju rzeczy nie należy do najlepszych więc w razie problemów napisz tutaj, bądź na gg jeśli wolisz pomoc "na żywo".
Pozdrawiam, M.