Ubuntu a tuner cyfrowy Ferguson AF1118

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
columbus29
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Ubuntu a tuner cyfrowy Ferguson AF1118

Post autor: columbus29 »

Witam
Jadę na Ubuntu już 6 miesięcy (bez Windy :grin: ). Lecz pozostał mi jeden problem którego nie mogę sam przeskoczyć. Zmiana oprogramowania w tunerze DVB Ferguson AF1118. Programy których wcześniej używałem po Windą, nie pracują poprawnie pod Wine. Dodam tylko dla nie zorientowanych, że transmisja idzie po rs232. Czy istnieje jakieś alternatywne oprogramowanie wspierające programowanie tych tunerów DVB po rs232 ? Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: dk75 »

poszukaj tutaj
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
columbus29
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dk75 pisze:poszukaj tutaj
Tak, wiem o tej stronie. To są programy tylko pod Windows i niestety nie pracują pod Wine (można uruchomić program, lecz nie można wywołać transferu).
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

To uściślijmy o czym ty piszesz - chodzi ci o programowanie EPROMU w Fergusonie aby wgrać na niego nowy firmware?
Bo jak o dekodowanie kanałów zakodowanych to na tej stronie jest programik LSP pod linuxa.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
columbus29
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dk75 pisze:To uściślijmy o czym ty piszesz - chodzi ci o programowanie EPROMU w Fergusonie aby wgrać na niego nowy firmware?
Bo jak o dekodowanie kanałów zakodowanych to na tej stronie jest programik LSP pod LINUKSA.
Tak dokładnie, chodzi mi o wgrywanie do tunera listy kanałów, kluczy, firmware (oczywiście w celach edukacyjnych :grin: ). Pod Windowsem używałem do tego Aritera, Arionera i FKE. LSP jest zdaje się do sharingu.
micromax
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: micromax »

zainstaluj WINE i uzywaj dalej programow windowsowych, wiekszosc programow dziala prawidlowo, napewno arioner, ariter, multiari, fke itd
columbus29
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

micromax pisze:zainstaluj WINE i uzywaj dalej programow windowsowych, wiekszosc programow dziala prawidlowo, napewno arioner, ariter, multiari, fke itd
Niestety, tak jak napisałem wyżej. Sam program pod Wine chodzi, tylko nie można nic przesyłać.
micromax
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

sprobuj uruchomic program jako root, moze nie masz uprawnien do com`ow ?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

micromax pisze:sprobuj uruchomic program jako root, moze nie masz uprawnien do com`ow ?
Uruchamianie Wine z sudo (z prawami administratora) jest wysoko niewskazane!
micromax
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

uruchomienie w celu zdiagnozowania problemu jest wskazane jak najbardziej. jesli jako root bedzie prawidlowo (tez tak mialem kilka razy) bedziesz musial sie pobawic uprawnieniami do comow (rs232)
p.s. co moze zrobic wine jako sudo? skasowac katalog .wine z root`a ? chyba wiele nie zwojujesz.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Post autor: mario_7 »

micromax pisze:uruchomienie w celu zdiagnozowania problemu jest wskazane jak najbardziej.
Bzdura.
micromax pisze:p.s. co moze zrobic wine jako sudo? skasowac katalog .wine z root`a ? chyba wiele nie zwojujesz.
Co może zrobić? Wszystko!
Nie masz wglądu do kodu programu - nie wiesz jak może działać. A jeśli program wykona jakąś nieprzewidzianą przez twórców Wine operację? Może być błąd i usunie coś z Z: - wirtualnego dysku, który zazwyczaj w Wine oznacza partycję / Linuksa. A jeśli masz wirusa windowsowego? Też może nieźle nabroić.
Cytat z FAQ Wine:
Should I run Wine as root?

NEVER run Wine as root. Doing so gives Windows programs (and viruses) full access to your computer and every piece of media attached to it. Running with sudo also has these same risks but with the added bonus of breaking the permission on the users ~/.wine folder in the process. If you have run Wine with sudo you need to sudo rm -rf ~/.wine and then run winecfg to set wine back up. You should run Wine as the normal user you use to login.
micromax
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dzieki za info :-), czlowiek uczy sie cale zycie, myslalem ze jedynym zagrozeniem moze byc katalog wine.
apx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: apx »

Witam

Wiem że temat jest już trochę stary, ale mimo wszystko warto jeszcze go odświeżyć.
Sam jestem użytkownikiem Fergusona(7018) i sam kiedyś miałem problem z wepchnięciem softu/list/kluczy do tunera pod linuxem. Na szczęście chłopaki z DVB@XTREME wypuścili "Multiari" w wersji dla linuxa. Wszelkie informacje tu

link do programu(źródło) na Rapidshare.com:
Link
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Popraw linka bo masz "http://http//" ;-)

PS: forum dvb@xtreme przestało być anonimowe i trzeba się zarejestrować aby coś zobaczyć
irco
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Odp: Ubuntu a tuner cyfrowy Ferguson AF1118

Post autor: irco »

Witam. Mam podobny problem,jednak z dużą róznicą. Włancza mi się program MultiAri,baa...działał nawet 2 miesiące. Niestety od paru dni pisze mi "COM Closed" co mogło spowodować zamknięcie COM-ów ?? I jak je odblokować,bo prezz to tunek jest nieaktywny :( .:craz:
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: yacup »

A może toś wie czy jest podobne linuksowe oprogramowanie do Dreamboxa: chodzi o komunikację z tunerem, wgrywanie nowych obrazów (np. Gemini) do pamięci zewnętrznej na USB albo na CF (tzw. multiboot). Proste operacje na plikach można wykonać za pomocą klienta FTP ale niestety nie można wgrać firmware
yacup

Edit 2008-04-12
Działa FlashWizardPro 6.3 przez wine, wgrywanie obrazów do pamięci zewnetrznej (USB lub CF) przez LAN, do flasha nie wiem nie próbowałem
columbus29
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam ponownie po długiej nieobecności :smile:
apx pisze:Witam
Wiem że temat jest już trochę stary, ale mimo wszystko warto jeszcze go odświeżyć.
Sam jestem użytkownikiem Fergusona(7018) i sam kiedyś miałem problem z wepchnięciem softu/list/kluczy do tunera pod linuxem. Na szczęście chłopaki z DVB@XTREME wypuścili "Multiari" w wersji dla linuxa. Wszelkie informacje tu

link do programu(źródło) na Rapidshare.com:
Link
Mógłbyś podać aktywny link do programu?
cyvil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: cyvil »

columbus29 pisze:Witam ponownie po długiej nieobecności :smile:

Mógłbyś podać aktywny link do programu?
Chopacy pomozcie, chcialbym odpalic multiari_linux na ubuntu w konsoli i nie potrafie. jak sie to robi? co trzeba wpisac, probowalem juz duzo rzeczy i nic. szukalem wszedzie po roznych forach... ale bez skutku. ktos pomoze ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”