Firefox traci ustawienia, nie zapamiętuje historii
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Firefox traci ustawienia, nie zapamiętuje historii
Witam,
problem polega na tym, że Firefox 3.0 po każdym włączeniu się "resetuje". Tzn historia przeglądanych stron znika, pole gdzie wpisuje się adresy jest czyszczone, nie można dodawać zakładek. Z kolei gdy otworzę np. google to pamięta wpisywane hasła jakie były szukane, tak samo loginy.
Próbowałem usuwać przez synaptic a potem instalować przez apt - nie działa
Próbowałem usuwać przez autoremove i instalować - też nie działa.
A co najlepsze po ponownej instalacji mam zapamiętane loginy i wyszukiwania.
Być może wina leży nie w Firefoxie ?
Edit: Zapomniałem o ikonach - nie da się żadnej kliknąć tj. wstecz, dalej, odśwież, zatrzymaj. Na pocieszenie tylko domek działa :]
problem polega na tym, że Firefox 3.0 po każdym włączeniu się "resetuje". Tzn historia przeglądanych stron znika, pole gdzie wpisuje się adresy jest czyszczone, nie można dodawać zakładek. Z kolei gdy otworzę np. google to pamięta wpisywane hasła jakie były szukane, tak samo loginy.
Próbowałem usuwać przez synaptic a potem instalować przez apt - nie działa
Próbowałem usuwać przez autoremove i instalować - też nie działa.
A co najlepsze po ponownej instalacji mam zapamiętane loginy i wyszukiwania.
Być może wina leży nie w Firefoxie ?
Edit: Zapomniałem o ikonach - nie da się żadnej kliknąć tj. wstecz, dalej, odśwież, zatrzymaj. Na pocieszenie tylko domek działa :]
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Firefox traci ustawienia, nie zapamiętuje historii
Witam,
mam dokładnie to samo,
oprócz powyższych spraw nie działa pasek adresu, czyli raz wpisany adres już się nigdy nie zmieni podczas chodzenia po różnych stronach www, niezależnie czy robię to w nowych zakładkach czy w obrębie jednej
mam dokładnie to samo,
oprócz powyższych spraw nie działa pasek adresu, czyli raz wpisany adres już się nigdy nie zmieni podczas chodzenia po różnych stronach www, niezależnie czy robię to w nowych zakładkach czy w obrębie jednej
-
- Piegowaty Guziec
Witam, też miałem ten problem. Chwila na google i udało mi się go rozwiązać, więc napisze na przyszłość. W katalogu: utworzyć nowy katalog o nazwie
Kod: Zaznacz cały
~/.mozilla/firefox
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Mi akurat zakładek nie usuwa, ale wszystkie inne ustawienia tak. Mam już jeden katalog default, a właściwie to mam dodać mimo to?
9pfez6qe.default
-
- Piegowaty Guziec
utworzenie katalogu default nic nie zmieniło moim przypadku,
ale sytuacja zmienia się kiedy odpalam firefoxa z uprawnieniami admina,
wtedy wszystko działa jak należy.
czyli sudo firefox
ale sytuacja zmienia się kiedy odpalam firefoxa z uprawnieniami admina,
wtedy wszystko działa jak należy.
czyli sudo firefox
- hakalele
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Właśnie miałem to samo, tym razem nie był to brak miejsca na /home jak kiedyś. Pomogło:
Czyli problem w moim przypadku był z prawami do plików. Teraz wsio ok.
cd /home/ja/.mozilla
sudo chmod 777 -R firefox
sudo chown ja:ja -R firefox
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
u mnie też firefox coś wariuje jak chodzi o hasła, każę zapamiętać mnie na komputerze a on stale się o nie pyta i sprawdziłam katalog .mozilla ja jestem jego właścicielem więc porada hakalele nic nie pomoże
adblock też chyba nie bardzo słucha bo od nowa pokazują mi się wcześniej zablokowane elementy na stronach, wcześniej miałam taki błąd że nie pokazywała mi się opcja wstecz i adres w polu adresu i musiałam od nowa zainstalować firefox - wcześniej zmieniłam nazwę w katalogu domowym .mozilla na .mozilla__ żeby mi od nowa utworzyło katalog z ustawieniami

Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Witam,
Mnie również dopadł teraz ten denerwujący problem co figę. Nie zapamiętuje logowania na tym komputerze, po każdym włączeniu firefoksa muszę logować się ponownie. Również jestem właścicielem ~/.mozilla/ Jakieś pomysły?
EDIT:
Zainstalowałem Operę, popracowałem pół dnia na niej, teraz włączyłem Fx i się naprawił... jakie to wszystko logiczne w świecie komputerów :/.
Mnie również dopadł teraz ten denerwujący problem co figę. Nie zapamiętuje logowania na tym komputerze, po każdym włączeniu firefoksa muszę logować się ponownie. Również jestem właścicielem ~/.mozilla/ Jakieś pomysły?
EDIT:
Zainstalowałem Operę, popracowałem pół dnia na niej, teraz włączyłem Fx i się naprawił... jakie to wszystko logiczne w świecie komputerów :/.
-
- Piegowaty Guziec
Witam,
Mam taki sam problem jak woy-s. Nie pomaga reinstalacja przez synapitca, tworzenie nowego użytkownika, zmiana nazwy folderu ~/.mozilla, czy ~/.mozilla/firefox, nadanie praw i własciciela tak jak sugreuje hakalele, też nie pomaga.
Posuadam Ubuntu 8.04 i Fx 3.0.3.
Pozdrawiam,
Barthez.
Mam taki sam problem jak woy-s. Nie pomaga reinstalacja przez synapitca, tworzenie nowego użytkownika, zmiana nazwy folderu ~/.mozilla, czy ~/.mozilla/firefox, nadanie praw i własciciela tak jak sugreuje hakalele, też nie pomaga.
Posuadam Ubuntu 8.04 i Fx 3.0.3.
Pozdrawiam,
Barthez.
- roffik
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Też mam taki problem, jestem właścicielem i mam prawa zapisu do katalogu ~/.mozilla/. Nie wiem jak wam, ale na drugim profilu (nie admina) FF działa normalnie.
Oprócz tego:
Oprócz tego:
- nawet jeśli skasuję plik sessionstore.js, to po uruchomieniu widzę dwie zakładki, które były w tym pliku (jedna to powitanie od Ubuntu, a druga - powiadomienie od DownloadHelpera o aktualizacji):craz:
- nie działają ustawienia (tzn. resetują się po restarcie FF)
- w konsoli nic ciekawego nie ma
- dodatki instalują się chyba normalnie
Ubuntu is as snug as a bug in a rug 

- roffik
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Dobra, już działa. Skopiowałem pliki profilu na dysk z fat (to chyba zresetowało uprawnienia, nie?), skasowałem profil przez i przywróciłem te skopiowane wcześniej pliki do folderu nowego profilu (oczywiście nadpisując pliki:P) i wygląda na to, że nie ma żadnych problemów.
firefox --profilemanager
Ubuntu is as snug as a bug in a rug 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
U mnie zadziałało dopiero po:roffik pisze:Dobra, już działa. Skopiowałem pliki profilu na dysk z fat (to chyba zresetowało uprawnienia, nie?), skasowałem profil przezi przywróciłem te skopiowane wcześniej pliki do folderu nowego profilu (oczywiście nadpisując pliki:P) i wygląda na to, że nie ma żadnych problemów.Kod: Zaznacz cały
firefox --profilemanager
sudo firefox --profilemanager