Kiepski obraz w Totem'ie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Kiepski obraz w Totem'ie
Witam,
mam taki problem - otóż zarówno Totem jak i MPlayer odtwarzają pliki wideo w okropnej jakości, tzn. wszędzie są piksele zniekształcające obraz a nawet napisy w MPlayerze, bo Totem ich już w ogóle nie wyświetla. Wypróbowałem masę forumowych instrukcji które nic mi nie dały...
Z góry dzięki za rozwiązanie problemu.
mam taki problem - otóż zarówno Totem jak i MPlayer odtwarzają pliki wideo w okropnej jakości, tzn. wszędzie są piksele zniekształcające obraz a nawet napisy w MPlayerze, bo Totem ich już w ogóle nie wyświetla. Wypróbowałem masę forumowych instrukcji które nic mi nie dały...
Z góry dzięki za rozwiązanie problemu.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Kiepski obraz w Totem'ie
Również mam ten sam problem.
Jeśli ktoś się orjętuje w tym temacie proszę o pomoc
artek
artek
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Przyda się więcej informacji o systemie.freeteh pisze:Również mam ten sam problem.
artek
Ja mam to na Ubuntu 8.04 x64 desktop, karta grafiki ATI HD 2600 XT na firmowych sterownikach od ATI: wersje 8.5 i 8.6.
Podejrzewałem na początku problem kodeków, ale niestety filmy z YouTube także odtwarzają się w kiepskiej jakości.
Czyli albo sterowniki albo sam serwer Xorg.
Jako ciekawostkę podam, że problem nie występuje na wersji systemu server.
Biorąc pod uwagę zgłaszane liczne problemy z wyświetlaniem grafiki pod serwerem Xorg (gdzieś jest opisany problem z Picasa) wnioskować należy, że chyba Canonical coś zwalił w obsłudze grafiki.

-
- Serdeczny Borsuk
Zapodaj screena bo 'okropna jakosc' to zbyt malo zeby cos podpowiedziec.
-
- Piegowaty Guziec
Ja screena w tej chwili nie moge zrobic(1), ale krotko opisze jak to wyglada.broken pisze:Zapodaj screena bo 'okropna jakosc' to zbyt malo zeby cos podpowiedziec.
Wiesz, jak wygladaja czcionki bez antyaliasingu?
Jak wyglada film zakodowany w starym divx v 3 1-pass, takim ze zbyt mocna kompresja?
Na teoretycznie gladkich powieszchniach pojawiaja sie kafelki, a na konturach przedmiotow sa schodki jak na czcionce bez antyaliasingu.
Dodatkowo obraz video ma podbity kontrast i nasycenie barw.
Problem ten wystepuje na odtwarzaczu Totem i vlc, ale nie w mplayer.
Mplayer nie dziala na video-output xv tylko na innych, np. gl2 - nie wiem, czy to zasluga mplayera czy samego xorg (brak jakiegos modulu). Mplayer z repozytorium ubuntu, nic sam nie kompilowalem.
Wlaczony compiz.
Wszystko z domyslnymi ustawieniami i z oficjalnych paczek.
(1) siedze na innym systemie i walcze z klawiatura, przepraszam wiec tez za ew. zamienione z z y, brak polskich liter i inne bledy
-
- Piegowaty Guziec
mi totem nie pokazywal na malym ekranie filmow a po przejsciu na tryb pelnoekranowy juz tak, ale gdy zmienilem obraz na 16:9 to przestal pokazywac, na youtube w malych oknach filmiki leca normalnie a poprzejsciu na tryb pelnoekranowy obraz skacze
kodecki zainstalowalem jakies standardowe a grafike zainstalowal mi envyNG (okna skacza mniej ale jeszcze troszku to widac) czy sa jakies dobre kodecki? i czy do karty nie da sie zainstalowac inaczej sterownikow ?
jakies pomysly ?
kodecki zainstalowalem jakies standardowe a grafike zainstalowal mi envyNG (okna skacza mniej ale jeszcze troszku to widac) czy sa jakies dobre kodecki? i czy do karty nie da sie zainstalowac inaczej sterownikow ?
jakies pomysly ?
-
- Serdeczny Borsuk
Po prostu karta nie ma trybu overlay. A na jakich sterownikach Ci to smiga bo cos mi sie wydaje ze leci w trybie VESA.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Informacje o systemie UBUNTU 8.04 x86
Karta Graficzna ATI RADEON X200 M
Na podstawowych sterownikach bez akceleracji 3D wszystko jest ok ale po aktualizacji sterownika obraz zaczyna się psuć tzn.
po ekranie szaleją pixele obraz wygląda tak jak by był skompresowany w najniższej rozdzielczości.
Niema gładkich krawędzi tylko ostre kwadraty wygląda to tak jak by otworzyć GIMP i powiększyć jakiś obraz 800%.
Karta Graficzna ATI RADEON X200 M
Na podstawowych sterownikach bez akceleracji 3D wszystko jest ok ale po aktualizacji sterownika obraz zaczyna się psuć tzn.
po ekranie szaleją pixele obraz wygląda tak jak by był skompresowany w najniższej rozdzielczości.
Niema gładkich krawędzi tylko ostre kwadraty wygląda to tak jak by otworzyć GIMP i powiększyć jakiś obraz 800%.