[solved] ATI Radeon czy nvidia GeForce?
- m@i
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
intel, ATI Radeon czy nvidia GeForce?
Jaka karta graficzna lepiej się sprawuje pod linuksem? 2 miesiące temu w "przedszkolu" znalazłem informację, że nvidia nie udostępnia swoich sterowników w trybie open source. Nie natrafiłem na taką wiadomość, jeżeli chodzi o radeony, ale dziś przeczytałem na posta, który nie pozostawił suchej nitki na kartach ATI. Mówił, że "firmowe" sterowniki nvidii są bardzo dobre i lepiej się sprawują niż te z radeona. Gdzie indziej wyczytałem, że radeon owszem, udostępnił sterowniki, ale tylko do starszych kart. Czy to prawda? Co polecacie i dlaczego? Które karty są wydajniejsze na linuksie? Jak wygląda ta kwestia jeżeli chodzi o karty Intela?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchett
www.zanim-napiszesz.prv.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Odp: ATI Radeon czy nvidia GeForce?
Karty nVidii sprawują się lepiej. Z kartami Ati jest gorzej. Bo przy niektórych kartach Ati są problemy ze sterownikami (producenta), a te "otwarte" sterowniki są o wiele gorsze, i mają gorszą wydajność. Sam używam karty nVidii (GeForce 8500 GT) i nie mam z nią żadnych problemów, dla tego polecam karty nVidii. To prawda, sterowniki firmowe nVidii sprawują się bardzo dobrze.
Za Bugiem jeżdżę pługiem
---
Ubuntu 9.10, Windows 7
---
Ubuntu 9.10, Windows 7
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Ja jako użytkownik Radka X1950 nie narzekam. Wiem jak bezbłędnie zainstalować na 32-bitach i z paroma błędami na 64-bit. Sterowniki faktycznie - chodzą słabo. Przy włączonym compizie żadna inna aplikacja 3d nie pracuje poprawnie.
@NeoN265: To są wogóle jakieś działające otwarte sterowniki?? Męczyłem się AIGLXem dość długo i nie działało... te otwarte są chyba tylko na te stare kary z serii 9xxx
Na linuksa preferuję NVidię, choć jeśli ATI poprawi sterowniki... ATI są stosunkowo tańsze przy podobnej wydajności.
@NeoN265: To są wogóle jakieś działające otwarte sterowniki?? Męczyłem się AIGLXem dość długo i nie działało... te otwarte są chyba tylko na te stare kary z serii 9xxx
Na linuksa preferuję NVidię, choć jeśli ATI poprawi sterowniki... ATI są stosunkowo tańsze przy podobnej wydajności.
- raven18
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
pod linuksem ATI sporo traci, ale myślę że jeszcze to poprawią:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... 4850&num=5
http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... 4850&num=5
- m@i
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Wielkie dzięki za pomoc.
Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchett
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Odp: [solved] ATI Radeon czy nvidia GeForce?
wogóle jeśli chodzi o sterowniki to ATI jest słabe. Przecież karty ATI świetnie, dużo lepiej od GF wychodzą na benchmarkach... tylko... Gorzej z grami.
- Singel
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 9.04
Z ATI jaja sa pod Linuksem.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Potwierdzam, miałem ATI 9600Pro, męka jak niewiem.... teraz mam GF6600 i nie muszę się męczyć.
Dell E6410 | i5-560M | 4GB DDR3 | Intel GMA | M5S 256GB SSD | Broadcom BCM43224
Linux user #483062 | Ubuntu user #24405
garhuy.blogspot.com | www.ubueasy.xorg.pl
Linux user #483062 | Ubuntu user #24405
garhuy.blogspot.com | www.ubueasy.xorg.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Tez mam ten sam problem, ATI radeon 1200 , trzeba wylaczac compiza dla filmow (albo zmienic sterownik w odtwarzaczu ale wtedy przy wolnym, procku slabo to wypada) ... fajny post jest na linux.pl jak poprawnie instalowac ATI na ubuntu... i to duzo pomoglo ale coz... jak ktos to gdzies ujac ze ATI nie jest zbyt lubiane przez Ubuntu a to tylko dlatego ze producent nie dal otwartego zrodla do sterow....
nadzieja tylko ze moze jakos niedlugo to uczyni... pewnie uczynili to w zmowie z MicroSyfem...

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Mam GF8800GT. Na prawdę nie miałem problemów ze sterownikami, z grami, czy Compiz Fusion.
Wcześniej miałem GF 6600GT i też było spoko. ATI nie będę zachwalał, czy krytykował bo nie miałem.
Wcześniej miałem GF 6600GT i też było spoko. ATI nie będę zachwalał, czy krytykował bo nie miałem.
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
Oczywiście że NVIDIA
mam GeForce 7000m (może i słaba) Ale OpenArana śmiga w rozdzielczości 1024x768 z antyaliasingiem x4 dająć ~32 klatek płynnej animacji na sekundę. Jak na lapka to uważam, że jest ok 

DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
- m@i
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Odp: Intel, ATI Radeon czy nvidia GeForce?
I jeszcze jedna sprawa: jak wygląda kwestia sterowników do kart intela? Wiem, że te karty nie są bardzo zaawansowane, ale taka zintegrowana intel x3100 by mi wystarczyła, a chciałbym wiedzieć jak się sprawuje.
Z jednej strony podobno działa poprawnie, ale wyczytałem też o problemach z gubieniem ustawień rozdzielczości, zaciemnianiem obrazu, kłopotach z obsługą 2 monitorów, notorycznym wracaniu do sterownika VESA zamiast intel, nieobsługiwaniem compiza i przede o szwankowaniu na nim akceleracji i cięciu się obrazu. Czy to są częste problemy, czy odosobnione przypadki?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z jednej strony podobno działa poprawnie, ale wyczytałem też o problemach z gubieniem ustawień rozdzielczości, zaciemnianiem obrazu, kłopotach z obsługą 2 monitorów, notorycznym wracaniu do sterownika VESA zamiast intel, nieobsługiwaniem compiza i przede o szwankowaniu na nim akceleracji i cięciu się obrazu. Czy to są częste problemy, czy odosobnione przypadki?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
- Singel
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 9.04
Nie wypowiem się na temat kart Intela.Nigdy nie testowałem.Jesli masz wybór,wybierz Nvidię.Setki razy instalowałem Ubuntu i inne systemy i zero problemów.ATI miałem i znać nie chcę,nawet gdyby kosztowała 50 zł i była szybsza od najszybszej Nvidi.Powód jest prosty.Uwielbiam Linuksy a ATI ma je gdzieś.
- m@i
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Owszem, wybór mam, ale laptop z geforcem zamiast intela jest droższy, a większej mocy nie będę tak bardzo potrzebował, żeby płacić za nią dodatkowo. Zależy mi tylko na pełnej, nie sprawiającej kłopotów współpracy z ubuntu, i jeśli to jest możliwe, to wziąłbym tańszą kartę graficzną. Pytanie tylko, czy będzie współpracować.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Z dzisiejszymi kartami ATI i sterownikami nie ma problemów - przynajmniej pod wersją 32-bitową. Gorzej z 64-bitami i compizem... U mnie podczas przeciągania okien z pulpitu na inny pulpit pojawiają się dziwne kreski ułożone w trójkąty, dotykające się wierzchołkami - jakby obraz był dzielony na kilka części... Problem ten dotyczy tylko wersji 64-bitowej...
Mój sprzęt:
19 cm /hihihi/ - Sony Vaio VGN, C2Duo 2.2, 4GB RAM, ATI 4550 HD - www.twojeradio.net
19 cm /hihihi/ - Sony Vaio VGN, C2Duo 2.2, 4GB RAM, ATI 4550 HD - www.twojeradio.net