Java, maszyna wirtualna i zmienne
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Java, maszyna wirtualna i zmienne
Witam,
Mam taki problem - instalowałem program wymagający javy (freemind), wcześniej dodałem wymaganą przez niego sun-java6-jre (z repo), tyle, że program mi wyrzuca brak maszyny wirtualnej - każe mi zdefiniować zmienne JAVACMD JAVA_BINDIR JAVA_HOME, i mam pytanie -
Do czego mam te zmiennne dowiązać?
Jak sprawdzić ich obecną wartość?
Czy sun-java6-jre nie powinno samo ich ustawiać?
wcześniej też miałem problemy z tym programem (brak polskich fontów), i doinstalowywałem różne javy, typu openjdk, icedtea itp. ale teraz je wszystkie usunąłem...
Mam taki problem - instalowałem program wymagający javy (freemind), wcześniej dodałem wymaganą przez niego sun-java6-jre (z repo), tyle, że program mi wyrzuca brak maszyny wirtualnej - każe mi zdefiniować zmienne JAVACMD JAVA_BINDIR JAVA_HOME, i mam pytanie -
Do czego mam te zmiennne dowiązać?
Jak sprawdzić ich obecną wartość?
Czy sun-java6-jre nie powinno samo ich ustawiać?
wcześniej też miałem problemy z tym programem (brak polskich fontów), i doinstalowywałem różne javy, typu openjdk, icedtea itp. ale teraz je wszystkie usunąłem...
- DNADesigNed
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
Odp: Java, maszyna wirtualna i zmienne
Witam. 
Na "Dzień Dobry" proponuję polecenie:
co spowoduje wyświetlenie dostępnych maszyn, po czym będzie mógł sobie wybrać odpowiednią maszynę. Nie wiem, czy nie trzeba się przelogować po tej operacji, ale na wszelki wypadek spróbuj. To powinno w zupełności wystarczyć. 

Na "Dzień Dobry" proponuję polecenie:
Kod: Zaznacz cały
sudo update-alternatives --config java

Pozdrawiam
Piotr "MoroS" Mrożek - http://dnadesign.pl/
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Wracając do pytania:
sprawdzanie zawartość tych zmiennych:
echo $JAVA_HOME
jeśli chodzi o tę zmienną, to myślę że jej wartość powinna wskazywać na /usr/lib/jvm/sun-java6-jre
Ale również myślę że lepsza jest odpowiedź powyżza
sprawdzanie zawartość tych zmiennych:
echo $JAVA_HOME
jeśli chodzi o tę zmienną, to myślę że jej wartość powinna wskazywać na /usr/lib/jvm/sun-java6-jre
Ale również myślę że lepsza jest odpowiedź powyżza
- DNADesigNed
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
No właśnie przeważnie jest tak, jak napisałeś, ale o dziwo u mnie na Ubuntu ta zmienna nie jest ustawiona, a jednak NetBeans czy GlassFish nie mają problemu z działaniem. Chociaż z drugiej strony one chyba same wykrywają Javę w trakcie instalacji (coś mi się tak przypomina), więc sprawdzę to jeszcze z innymi aplikacjami Java. 

Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: Inna
Mam podobny problem. Chcialem uruchomic jDownloader, ktory wymaga wierualnej maszyny, ale:DNADesigNed pisze:Witam.
Na "Dzień Dobry" proponuję polecenie:co spowoduje wyświetlenie dostępnych maszyn, po czym będzie mógł sobie wybrać odpowiednią maszynę. Nie wiem, czy nie trzeba się przelogować po tej operacji, ale na wszelki wypadek spróbuj. To powinno w zupełności wystarczyć.Kod: Zaznacz cały
sudo update-alternatives --config java
-z repo nie chce mi pobrac javy - przy 3 procentach wyskakuje:
Błąd mógł zostać spowodowany wymaganymi dodatkowymi pakietami oprogramowania, których brak lub nie istnieje możliwość ich instalacji. Może to także być konflikt między pakietami, które nie mogą być instalowane w tym samym czasie.
-kiedy probuje z terminalu przez wpisanie Twojego kodu wyskakuje mi:
update-alternatives: error: no alternatives for java.