Witam,
Przestała mi działać sieć wifi. Używam laptola IBM R60e z karta Atheros oraz Ubuntu 7.10 oraz Network Managera
lspci pokazuje:
03:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5212 802.11abg NIC (rev 01)
Do tej pory wszystko działało bez zarzutu ale od kilku dni nie mogę się połączyć z siecią. Wykluczyłem juz problem konfiguracji routera oraz uszkodzenie sprzętowe karty wifi w laptopie.
Sieci bezprzewodowe są wykrywane. Objawy są takie, że jak dam polacz to iwconfig pokazuje przez chwile ze podłącza sie do access pointa (zapala sie jedna zielona kontrolka w Network Managerze) ale nic sie dalej nie dzieje i po chwili mam znow w iwconfig: Access Point: Not-Associated
Myslałem, ze jest to kwestia autentykacji ale po zdjęciu wszystkich zabezpieczeń z sieci objaw jest dokładnie taki sam.
Macie jakiś pomysł co to może być?
W konfiguracji nic nie grzebałem, robiłem aktualizacje pakietów ale było to w pracy gdzie nie korzystam z wifi wiec nie jestem w stanie stwierdzic czy to dokladnie od tej pory nie dziala.
pozdrawiam,
Arek
Wifi i dhcp - brak polaczenia
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Wifi Atheros - nagle przestało działać
Czesc, mialem bardzo podobny problem, niby siec widzial, a podlaczyc sie nie chcialo. U mnie pomogl... kilkakrotny reset ( tzn power off, a nie przywrocenie do ustawien fabrycznych) routera ( nie pytaj jak to, nie wiem ale dziala).
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Odp: Wifi Atheros - nagle przestało działać
u mnie to raczej nie to ponieważ drugi laptop caly czas korzysta z sieci bezprzewodowej bez problemu dlatego wykluczam wine routera choc restartowalem go takze dla pewnosci
pozdr.
arek
EDIT:
Witam,
Wreszcie znalazlem troche czasu zeby przysiasc nad problemem ale objawy sa naprawde dziwne. Moze ktos w Was bedzie umial mi podpowiedziec
Po zdjeciu wszystkich zabezpieczen udalo mi sie polaczyc z siecia ale tylko przy konfiguracji recznej (iwconfig ath0 essid <nazwa_sieci>) i ustawieniu recznym adresu. Interfejs bezprzewodowy nie dostaje adresu z dhcp mimo ze przewodowy interfejs korzystajacy z tego samego routera działa bez problemu przez dhcp.
Potem odinstalowałem NM i zainstalowalem Wicd.
Przy użyciu WEP i dhcp nie moge sie wogole polaczyc. Jesli podam adres recznie to wicd sie laczy, interfejs ath0 jest niby skonfigurowany poprawnie (odpowiada na ping) ale ping na brame (czyli router wifi) juz nie działa, pokazuje: Destination Host Unreachable
Przy użyciu WPA2 i dhcp jest tak samo, nie laczy sie. Jesli podam adres recznie to wszystko działa poprawnie ale nie przy każdym połączeniu. Czasami sie łączy i wszystko działa poprawnie a czasami jest taki objaw jak przy WEP czyli wszystko niby jest skonfigurowane poprawnie a ping na brame nie odpowiada.
Czy ma ktos pomysl jak to zdebugowac??
Bede wczieczny za pomoc
pozdrawiam,
arek
pozdr.
arek
EDIT:
Witam,
Wreszcie znalazlem troche czasu zeby przysiasc nad problemem ale objawy sa naprawde dziwne. Moze ktos w Was bedzie umial mi podpowiedziec
Po zdjeciu wszystkich zabezpieczen udalo mi sie polaczyc z siecia ale tylko przy konfiguracji recznej (iwconfig ath0 essid <nazwa_sieci>) i ustawieniu recznym adresu. Interfejs bezprzewodowy nie dostaje adresu z dhcp mimo ze przewodowy interfejs korzystajacy z tego samego routera działa bez problemu przez dhcp.
Potem odinstalowałem NM i zainstalowalem Wicd.
Przy użyciu WEP i dhcp nie moge sie wogole polaczyc. Jesli podam adres recznie to wicd sie laczy, interfejs ath0 jest niby skonfigurowany poprawnie (odpowiada na ping) ale ping na brame (czyli router wifi) juz nie działa, pokazuje: Destination Host Unreachable
Przy użyciu WPA2 i dhcp jest tak samo, nie laczy sie. Jesli podam adres recznie to wszystko działa poprawnie ale nie przy każdym połączeniu. Czasami sie łączy i wszystko działa poprawnie a czasami jest taki objaw jak przy WEP czyli wszystko niby jest skonfigurowane poprawnie a ping na brame nie odpowiada.
Czy ma ktos pomysl jak to zdebugowac??
Bede wczieczny za pomoc
pozdrawiam,
arek
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Wifi i dhcp - brak polaczenia
Może to podobny problem jaki spotkał użytkowników ubuntu 8.10 - i to zarówno tych co aktualizowali z 8.04 jak i świeże instalacje:
Są dwa sterowniki do kart Atheros - madwifi i ath5
Zobacz tutaj:
viewtopic.php?p=509943#p509943
Normalnie w 8.10 do tej karty kernel ładuje madwifi z oficjalnych repozytoriów ale on nie działa - objawy podobne do ciebie. Trzeba mu ręcznie wymusić uzycie innego drivera - ath5.
Są dwa sterowniki do kart Atheros - madwifi i ath5
Zobacz tutaj:
viewtopic.php?p=509943#p509943
Normalnie w 8.10 do tej karty kernel ładuje madwifi z oficjalnych repozytoriów ale on nie działa - objawy podobne do ciebie. Trzeba mu ręcznie wymusić uzycie innego drivera - ath5.
Mateusz <<ubuntumaniak>>
ubuntustudio 8.04 || kubuntu 8.10/9.04 || ubuntu srv 6.10 || ubuntu srv 8.04
ubuntustudio 8.04 || kubuntu 8.10/9.04 || ubuntu srv 6.10 || ubuntu srv 8.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Odp: Wifi i dhcp - brak polaczenia
dzieki za odpowiedz...juz sledze tamten watek
pozdr.
arek
pozdr.