gdy zainstalowałem i używałem xubuntu 7.04 wszystko było ok. Wraz z pojawianiem się nowych wersji sukcesywnie aktualizowałem aż do wersji 8.04. Na 8.04 też było ok aż do czasu. Pewnego dnia posypały mi sie X po tym jak kombinowałem coś z kształtami kursora (???) Korzystając z okazji postanowiłem nieco odświeżyć systemy (windows mi sie posypał). Ściągnąłem obraz 8.04 i uruchomiłem go. I w tym momencie pojawiły się problemy. System miał problemy z grafiką ( okna skakały po ekranie, widoczna była tylko 1/4 pulpitu) nie dało się korzystać z systemu LIVE więc próba instalacji systemu nie miała sensu. Dość dziwny problem :/ Pomyślałem więc że wrócę o jedną wersję wcześniej (7.10). I tym razem podczas uruchomienia z LIVE zobaczyłem komunikat że nie można rozpoznać karty graficznej no i X nie poszły :/ Moja karta graficzna to zintegrowana UniChrome (K8M800) firmy S3 i nigdy wcześniej nie było z nią problemu dlatego nie rozumiem sytuacji. Obecnie wróciłem do wersji 7.04 i wszystko chodzi. Ostatecznie będę po kolei aktualizował do nowszych wersji ale wolałbym instalnąć 8.04 i tyle. Macie może jakieś pomysły ??
EDIT : Rzwiązałem problem z rozdzielczością 1280x800! jedynie bootsplash z logo Ubuntu jest w prawym dolnym rogu po staremu ... Ale upragniona rozdzielczość 1280x800 jest od momentu pojawienia się okna logowania.
Zamieszczam swojego xorg.conf - może przyda się innym posiadaczom karty VIA S3G UniChrome Pro IGP na laptopie