Nikon Coolpix L5, brak reakcji na podłączenie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Nikon Coolpix L5, brak reakcji na podłączenie
Witam,
mam problem z aparatem Nikon L5.
Podłączam go do komputera i nic.
Tą samą reakcję (a właściwie jej brak) wykazuje zarówno Gutsy jak i Susełek 10.3.
I tu i tu jesli zmapuję ręcznie zewnętrzny dysk USB jestem w stanie zgrać zdjęcia, ale ponieważ identyfikator urządzenia (/dev/......) nie jest stały nie mogę nawet napisać żadnego automatu, który zrobiłby to za mnie.
W googlach znalazłem jedynie informację dotyczącą Coolpixa 2000, że słabo współpracuje z Linuxem.
Dysponuję również starym, częściowo uszkodzonym Canon-em A70. Wystarczy go podpiąć i zdjęcia spływają same. Tutaj również obydwa Linuxy zachowują się podobnie.
Jestem świeży w domowych zastosowaniach Linuxa, więc bardzo proszę o pomoc.
mam problem z aparatem Nikon L5.
Podłączam go do komputera i nic.
Tą samą reakcję (a właściwie jej brak) wykazuje zarówno Gutsy jak i Susełek 10.3.
I tu i tu jesli zmapuję ręcznie zewnętrzny dysk USB jestem w stanie zgrać zdjęcia, ale ponieważ identyfikator urządzenia (/dev/......) nie jest stały nie mogę nawet napisać żadnego automatu, który zrobiłby to za mnie.
W googlach znalazłem jedynie informację dotyczącą Coolpixa 2000, że słabo współpracuje z Linuxem.
Dysponuję również starym, częściowo uszkodzonym Canon-em A70. Wystarczy go podpiąć i zdjęcia spływają same. Tutaj również obydwa Linuxy zachowują się podobnie.
Jestem świeży w domowych zastosowaniach Linuxa, więc bardzo proszę o pomoc.
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Architektura: x86_64
Odp: Nikon Coolpix L5, brak reakcji na podłączenie
Mam Nikona L4 i L11, obydwa aparaty są wykrywane po podłączeniu i widoczne jako dysk wymienny.
Twój problem może nie być związany bezpośrednio z Ubuntu, może masz problem z nieaktualnym Biosem?
Twój problem może nie być związany bezpośrednio z Ubuntu, może masz problem z nieaktualnym Biosem?
-
- Piegowaty Guziec
Rozumiem, że chodzi o BIOS komputera, a nie firmware do aparatu?
Może, ale dlaczego w takim razie pod Windą aplikacja zgrywała mi wcześniej zdjęcia (chociaż zawsze musiałem ją recznie odpalać) bez najmniejszego problemu?
Canon-a mi wykrywa automatycznie, ten sam port USB. Czy jeżeli BIOS jest za stary to jeden aparat wykryje, a inny nie?
Sorry, może głupio piszę ale nie znam się na tym.
Szukam w takim razie BIOSU do płyty a jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to co czekam na niego i sprawdzam co chwilę wątek
Może, ale dlaczego w takim razie pod Windą aplikacja zgrywała mi wcześniej zdjęcia (chociaż zawsze musiałem ją recznie odpalać) bez najmniejszego problemu?
Canon-a mi wykrywa automatycznie, ten sam port USB. Czy jeżeli BIOS jest za stary to jeden aparat wykryje, a inny nie?
Sorry, może głupio piszę ale nie znam się na tym.
Szukam w takim razie BIOSU do płyty a jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to co czekam na niego i sprawdzam co chwilę wątek

- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
tak,lszota pisze:Rozumiem, że chodzi o BIOS komputera,
to taka moja sugestia po problemach z Biosem i pamięciami Ram (pamięci 1GB rozpoznawał jako uszkodzone), dopiero uaktualnienie Biosu rozwiązało problem
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
Jeśli masz w aparacie tryb PTP albo PictBridge to spróbuj go włączyć - u mnie (Sony DSC-S40) to jedyna opcja na zgranie zdjęć, jako dysk wymienny go nie wykrywa. Ale przez PictBridge też się spokojnie da (kreatorem z opcją wyboru zdjęć)
- dk75
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
Tak.
Trzeba w aparacie w SETUP w zakładce INTERFACES przełączyć w opcji USB z PTP na MASS STORAGE.
Też mam L4 i działa jak ta lala.
Tryb PTP jest dla firmowego oprogramowania Nikona pod Windows - oferuje trochę bajerów m.in. zmiana balansu bieli i poziomu naświetlenia w pewnych granicach. Ale do tego trzeba odpalić program - aparat wtedy nie jest wykrywany jako dysk wymienny.
Trzeba w aparacie w SETUP w zakładce INTERFACES przełączyć w opcji USB z PTP na MASS STORAGE.
Też mam L4 i działa jak ta lala.
Tryb PTP jest dla firmowego oprogramowania Nikona pod Windows - oferuje trochę bajerów m.in. zmiana balansu bieli i poziomu naświetlenia w pewnych granicach. Ale do tego trzeba odpalić program - aparat wtedy nie jest wykrywany jako dysk wymienny.
-
- Piegowaty Guziec
Rozwiązanie ostateczne
Znalazłem w menu aparatu ustawienia ustawienia interfejsu.
Było ustawione na MASS STORAGE.
Przestawiłem na PTP i ruszyło.
Serdeczne dzięki za pomoc
Było ustawione na MASS STORAGE.
Przestawiłem na PTP i ruszyło.
Serdeczne dzięki za pomoc

- Lamilami
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Ja przestawiłem z PTP na MASS STORAGE i działa.
Tak czy inaczej rozwiązuje to problem
Tak czy inaczej rozwiązuje to problem

Good friend of Botticelli, Wittgenstein and Ayn Rand.
Ubuntu user #9775
Ubuntu user #9775