Konfigracja sterowników ATI na Ubuntu 8.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Konfigracja sterowników ATI na Ubuntu 8.04
Siemka. Mam zainstalowane sterowniki od karty radeon 9500 lub 9550, chyba sa takie same. Mam akceleracje 3d ,ale mam problemy np. z przegladaniem neta gdyz plynnie nie moge przegladac stron, da sie cos z tym zrobic. Mozliwe zeby te sterowniki zwolnily grafike na starych sterownikach tych z ubuntu 8.04 bylo wszystko ok jezeli nie da sie nic z tym zrobic to chciabym wrocic do tych starych ale ciezko bo pozmienialem cos w xorgu a nie wiem czy wszytko dobrze tak jak potrzeba jest. Jezeli u was to samo jest to prosze tylko o pomoc w miare szybkim wroceniu do starych sterownikow, a jezeli nie to prosba o pomoc w dobrym zainstlowaniu tych steronikow.
PS. Czytalem to co wczesniej pisaliscie ale nie wszytko rozumie, jestem nowym uzytkownikiem ubuntu wiec prosze o zrozumienie
PS. Czytalem to co wczesniej pisaliscie ale nie wszytko rozumie, jestem nowym uzytkownikiem ubuntu wiec prosze o zrozumienie
- elkanguro
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
kurcze kolego, wstaw trochę polskich znaków do tej wypowiedzi i przede wszystkim znaków interpunkcyjnych bo przeczytałem to co napisałeś ale nie zrozumiałem
Od września'07 z Linuksem (Ubuntu) i tak już zostanie
| registered ubuntu user #17460 | MSI Megabook S420 --> Lenovo G580 |

-
- Piegowaty Guziec
a i przy okazji mam problem z klawiatura. 0 polskich znakow wie ktos jak pomoc
- elkanguro
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Kontakt:
Zmień na razie w xorgu w sekcji Devices "fglrx" na ati i restartnij X-y poprzez alt+ctrl+backspace
a następnie odinstaluj to co zainstalowałeś:
A potem zainstaluj sobie te z Ubuntu.
a następnie odinstaluj to co zainstalowałeś:
Kod: Zaznacz cały
sudo sh /usr/share/fglrx/fglrx-uninstall.sh
Od września'07 z Linuksem (Ubuntu) i tak już zostanie
| registered ubuntu user #17460 | MSI Megabook S420 --> Lenovo G580 |

-
- Piegowaty Guziec
ok juz sobie poradziłem
- Bull
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Czyli na wersji 7.10 dziala Ci w pelni akceleracja 3D i OpenGL ? Jaką masz karte graficzna i czy bez problemu uruchamiasz gry np. Open Arena? Bo ja ciągle walcze z moim Ati Radeonem x1270 i 3d niby jest, bo compiz odpala, ale OpenAreny czy Nexuiza i innych tego typu gier juz niestety nie da sie uruchomic bo wywala blad, ze OpenGL nie moze zostac zaimplementowany.stefan11 pisze:CHyba cudem to zrobiłem... DZIAŁA! Myślę, że sterwoniki pod 8.04 nie są jeszcze w pełni zrobione i to jest wersja beta lub coś innego.. Na Ubuntu 7.10 działają bezproblemowo. Dzięki za wszystkie porady. Myślę, że temat powinien zostać otwarty, ponieważ ktoś będzie mógł potrzebować pomocy.
PS. Tylko pamiętajcie o wyłączeniu w System->Administracja->Źródła oprogramowania sterowników własnościowych. Wtedy tak nie zrobiłem i miałem ten cały problem.
- stefan11
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Mam Radeon 9550 i wszystko mi działą poprawnie. Mam Sauerbraten i Tremulousa i mi śmigają.
PS. Nie korzystam z Compiza.
PS. Nie korzystam z Compiza.