Usunięcie błędnie utworzonej partycji.

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
Jerzy47
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Usunięcie błędnie utworzonej partycji.

Post autor: Jerzy47 »

Używam dwu systemów operacyjnych. Visty (danej z laptopem) i Ubuntu.
Popełniłem kardynalny błąd !:wall:
Po utworzeniu nowych partycji pozostała mi wolna przestrzeń na dysku (frre). Nie przejmowałem się tym i zacząłem przenosić dane. Po jakimś czasie uznałem że należy wykorzystać wolną przestrzeń. Zamierzałem powiększyć ostatnią partycję o tą wolną przestrzeń. Nie wiem jednak jakim cudem udało mi się sformatować tą przestrzeń jako fat32. W wyniku tego powstała nowa partycja,ale zepsuła resztę. QTParted podaje komunikat "Critical error during ped_disk_new !" i potem komunikat " Nie można mieć nakładających się partycji. Został wykryty błąd w działaniu programu GNU parted ... itd." Odnosi mnie do strony http://www.gnu.org/software/parted.html która to strona nie istnieje "404 Page not fund". GParted natomiast wyświetla dla całego dysku "unlocated" i zawiesza się. By go zamknąć muszę zrobić reset komputera.
Nie wiem teraz jak przywrócić "frre" dla tej partycji by wrócić do poprzedniego stanu. Z Visty nie ma opcji "frre". W dodatku programy partycjonujące nie pozwalają mi na żadną operację na dysku, nie mogę wykonać nawet pełnego formatu.
Jest jeszcze jedna bardzo ważna sprawa: w laptopie z Vistą istnieje partycja Recovery ( a właściwie wydzielona część dysku na partycję "Recovery" ) i nie mogę tego utracić ze względu na gwarancje dla laptopa i dla Visty.
Pozdrawiam.
Linux - to brzmi dumnie.
abd3mz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Odp: Usunięcie błędnie utworzonej partycji.

Post autor: abd3mz »

Programy partycjonujące nie pozwalają wykonać żadnej operacji, bo dysk jest zamontowany. Musisz użyć Live cd. Dobrze poszukaj to znajdziesz jak to zrobić.
Zapraszam do słuchania audycji Astrolog na antenie Radia Aktywnego w środy od 20 do 21. Link do forum w moim profilu: www.forum.radioastrolog.pl
Jerzy47
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

abd3mz pisze:Programy partycjonujące nie pozwalają wykonać żadnej operacji, bo dysk jest zamontowany. Musisz użyć Live cd. Dobrze poszukaj to znajdziesz jak to zrobić.
Oczywiście masz na myśli Ubuntu Live cd.
Z tej pozycji mogę jedynie formatować cały dysk i o tej opcji to wiem. Innej opcji nie widzę. W punkcie 4/7 instalacji wyświetla tylko dysk jako całość. Mam jednak na dysku partycję " Recovery " dla Visty. Na razie nie mogę pozwolić sobie na utracenie tej partycji ze względu na gwarancję, a żaden program teraz jej nie widzi bym mógł ją skopiować.
Linux - to brzmi dumnie.
abd3mz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: abd3mz »

Oczywiście masz na myśli Ubuntu Live cd.
Bez znaczenia.
Z tej pozycji mogę jedynie formatować cały dysk i o tej opcji to wiem. Innej opcji nie widzę. W punkcie 4/7 instalacji wyświetla tylko dysk jako całość.
Nie, nie, nie. Uruchom system z Live cd, a nie instalację. A dalej bodajże System->Administracja->GParted.
Zapraszam do słuchania audycji Astrolog na antenie Radia Aktywnego w środy od 20 do 21. Link do forum w moim profilu: www.forum.radioastrolog.pl
Jerzy47
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

abd3mz pisze:Bez znaczenia. Nie, nie, nie. Uruchom system z Live cd, a nie instalację. A dalej bodajże System->Administracja->GParted.
Dalej to wchodzę do GParted i mam to samo co z płyty GParted iso. Czyli dla dysku wyświetla ni "unallocated", a potem problem z zamknięciem aplikacji. Oczywiście mogę formatować cały dysk, ale teraz nie o to mi chodzi.
Gdyby nie chodziło mi o partycję "recovery" to już dawno bym tworzył partycje i systemy na nowo. Jednak ta partycja mnie blokuje.
Linux - to brzmi dumnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”