No dobra. Jestem przerażony.
Zdawałem sobie sprawę, że mój serwer nie jest jakoś najlepiej zabezpieczony, ale skoro jeszcze nawet nie wszystko udało mi się zmusić do działania, odłożyłem tę kwestię trochę.
Niezbyt znam się na serwerach, chciałem po prostu serw LAMP + ftp + mail via postfix/courier/mysql. Jestem w tej kwestii zupełnym amatorem, posiłkowałem się tutorialami.
Aż tu dzisiaj, przy testach konfiguracji uwierzytelniania smtp (z którym miałem spory problem; zresztą - do teraz nie działa) spojrzałem w Webminie na Mail Queue...
1023 wiadomości. Skoro są w queue, to widocznie nie opuściły serwera. Co parę sekund pojawiają się nowe. Pełne chińskich krzaków, obrazków: spam. Zatrzymałem Postfixa, pousuwałem.
Postfix nadal wyłączony.
Co robić? Jak się przed czymś takim bronić, skoro nie wiem nawet do końca, co się stało?
Pomożecie mi zdiagnozować źródło poblemu? Gdzie mam szukać luki?
Poza tym: może wiecie, kto i gdzie w Polsce organizuje kursy, na których można nauczyć się takich podstaw administracji linuxowego serwera? Bo to chyba będzie dużo bardziej sensowne, zapisanie się, niż gapienie się z rozdziawioną paszczą w ekran, bez cienia zrozumienia w oczach...
[solved] Ubuntu Server 7.10, Postfix i tysiąc wiadomości w mail queue...?
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Odp: Ubuntu Server 7.10, Postfix i tysiąc wiadomości w mail queue...?
A mógłbyś wkleic jednego z tych email?
Odp: Ubuntu Server 7.10, Postfix i tysiąc wiadomości w mail queue...?
Cóż, wywaliłem je.
Podany nadawca (jakiś mail, którego nie znałem), odbiorca: szereg różnych maili, o których nie słyszałem.
Temat: chińskie czy japońskie krzaczki.
Treść: Orientalne znaczki, animowany, mrugający gif, jeszcze więcej krzaków, widoczek jakiegoś tarasu czy czegoś.
W sumie, to moment.
No tak, start postfixa na kilka sekund i już mam dwie.
From "Angelina Strickland" <kazwrtoscipdtf@yahoo.com>
To ssh0913@ms27.hinet.net
Date Tue, 15 Jul 2008 19:54:59 -0100
Subject: 經典氣密隔音窗!!許您一個寧靜的夜晚
Screen wiadomości:

Spam.
Wygląda tak samo, jak inna, którą oglądałem wcześniej.
Podejrzewam problemy z konfiguracją uwierzytelniania SMTP (np. program pocztowy pozwala skonfigurować konto przy podaniu tego SMTP z wyłączoną opcją 'wymaga uwierzytelniania', chociaż przy próbie wysłania maila nie wychodzi on poza serwer i trafia do queue; chcę, by ostatecznie działało uwierzytelnianie przy pomocy adresu e-mail - czyli nazwy wirtualnego użytkownika - i jego hasła i będę musiał nad tym popracować, bo mimo podążania za tutorialem to tak nie działa; za to uwierzytelnianie loginem i hasłem prawdziwego użytkownika - admina - pozwala na normalne wysyłanie maili), ale mogę się mylić i luka może tkwić gdzieś indziej.
EDIT:
No dobra, załatwione. Podałem złą ścieżkę do jednego pliku. Huh.
Podany nadawca (jakiś mail, którego nie znałem), odbiorca: szereg różnych maili, o których nie słyszałem.
Temat: chińskie czy japońskie krzaczki.
Treść: Orientalne znaczki, animowany, mrugający gif, jeszcze więcej krzaków, widoczek jakiegoś tarasu czy czegoś.
W sumie, to moment.
No tak, start postfixa na kilka sekund i już mam dwie.
From "Angelina Strickland" <kazwrtoscipdtf@yahoo.com>
To ssh0913@ms27.hinet.net
Date Tue, 15 Jul 2008 19:54:59 -0100
Subject: 經典氣密隔音窗!!許您一個寧靜的夜晚
Screen wiadomości:

Spam.
Wygląda tak samo, jak inna, którą oglądałem wcześniej.
Podejrzewam problemy z konfiguracją uwierzytelniania SMTP (np. program pocztowy pozwala skonfigurować konto przy podaniu tego SMTP z wyłączoną opcją 'wymaga uwierzytelniania', chociaż przy próbie wysłania maila nie wychodzi on poza serwer i trafia do queue; chcę, by ostatecznie działało uwierzytelnianie przy pomocy adresu e-mail - czyli nazwy wirtualnego użytkownika - i jego hasła i będę musiał nad tym popracować, bo mimo podążania za tutorialem to tak nie działa; za to uwierzytelnianie loginem i hasłem prawdziwego użytkownika - admina - pozwala na normalne wysyłanie maili), ale mogę się mylić i luka może tkwić gdzieś indziej.
EDIT:
No dobra, załatwione. Podałem złą ścieżkę do jednego pliku. Huh.