Witam serdecznie.
Czy jest jakiś soft podobny do tego wymienionego w tytule dla uBuntu w którym można zablokować mnożnik CPU i częstotliwość na najniżyszym poziomie oraz obniżyć napięcie na CPU?
W/w soft pod XP wydłużał mi czas pracy laptopa na baterii o dobre 40%.
Mam Dell'a D620 z core duo 1,66. Pracując na 1Ghz i napięciu 0,95V działa i tak wystarczająco szybko odtwarzając nawet filmy HD bez problemu.
Np. Dell D600 z cpu 1,4Ghz obniżonym do 600Mhz oraz obniżonym napięciu z ok 1 godz (bateria zużyta w 40%) potrafi pracować ponad 2 godz. Z dodatkową baterią w miejscu CD potrafi pracować blisko 7 godz.
Oprogramowanie z którym miałem do czynienia w Linuksie nie dawało możliwości obniżenia napięcia i zablokowania mnożnika.
Notebook Hardware Control dla Linuksa
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Notebook Hardware Control dla Linuksa
nie znam żadnego graficznego odpowiednika nhc czy rmclock, ale podobny problem rozwiązałem wyciągając na panel aplet monitor częstotliwości procesora i w konsoli wpisując:
ustawiając by cpufreq-selector uruchamiał sie z uprawnieniami root.
po tej operacji można w monitorze na stale ustawić częstotliwości lub wybrać odpowiedni profil.
istnieje jeszcze program cpufreqd w którym można ustawiać wiecej niż tylko zegar ale jeszcze sie nim nie bawiłem.
http://cpufreqd.sourceforge.net/
pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
sudo dpkg-reconfigure gnome-applets
po tej operacji można w monitorze na stale ustawić częstotliwości lub wybrać odpowiedni profil.
istnieje jeszcze program cpufreqd w którym można ustawiać wiecej niż tylko zegar ale jeszcze sie nim nie bawiłem.
http://cpufreqd.sourceforge.net/
pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Notebook Hardware Control dla Linuksa
dzięki. To świetnie działa nawet na stacjonarnym Athlonie 2x. Można zmieniać częstotliwość procka od 1 do 2.1GHz. Przydaje się kiedy komp zajmuje się tylko amulem albo azureuem 
Ale o obniżeniu napięcia na procku w laptopie nic nie znalazłem...a można je obniżyć w moim przypadku o 30%

Ale o obniżeniu napięcia na procku w laptopie nic nie znalazłem...a można je obniżyć w moim przypadku o 30%