kubuntu 8.04 - nie pamięta odświeżania
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
kubuntu 8.04 - nie pamięta odświeżania
Witam!
Po instalacji sterowników nvidii (ze strony nvidii, później za pomocą envyng) mam OpenGL ale system nie chce pamiętać ustawionej częstotliwości odświeżania. Rozdzielczość pamięta, częstotliwość - nie. Oczywiście używałem "sudo nvidia-setting". Co ciekawe, mogę ustawiać rozdzielczość i częstotliwość ekranu logowania (modyfikując podsekcję "display" xorg.conf). Niestety, pomimo tego, że mogę zmienić w danej sesji parametry na 85Hz, to po restarcie mam 60Hz. Na pulpicie, bo logowanie mam takie, jakie ustawię.
Co jeszcze mogę z tym zrobić? W 7.10 chodziło jak złoto, a tu walczę i nic...
Po instalacji sterowników nvidii (ze strony nvidii, później za pomocą envyng) mam OpenGL ale system nie chce pamiętać ustawionej częstotliwości odświeżania. Rozdzielczość pamięta, częstotliwość - nie. Oczywiście używałem "sudo nvidia-setting". Co ciekawe, mogę ustawiać rozdzielczość i częstotliwość ekranu logowania (modyfikując podsekcję "display" xorg.conf). Niestety, pomimo tego, że mogę zmienić w danej sesji parametry na 85Hz, to po restarcie mam 60Hz. Na pulpicie, bo logowanie mam takie, jakie ustawię.
Co jeszcze mogę z tym zrobić? W 7.10 chodziło jak złoto, a tu walczę i nic...
Odp: kubuntu 8.04 - nie pamięta odświeżania
A zapisałeś zmiany do pliku -Save to X Configuration File
-
- Piegowaty Guziec
Jasne, mogę przecież zapamiętać rozdzielczość.jawojx pisze:A zapisałeś zmiany do pliku -Save to X Configuration File
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Mam ten sam problem, to znaczy ekran kdm i gdm mają częstotliwość 85 a użytkownik tylko 60. Za Chiny nie wiem, jak to zmienić.
EDIT:
Znalazłem. Należy usunąć plik ./kde/share/config/kdisplayconfigrc. I po zabawie.
EDIT:
Znalazłem. Należy usunąć plik ./kde/share/config/kdisplayconfigrc. I po zabawie.
-
- Piegowaty Guziec
Super. U mnie też zadziałało tylko, że plik do wyrzucenia (bezpieczniej zmienić mu tylko nazwę) to "displayconfigrc".bogdanbojarski pisze: Znalazłem. Należy usunąć plik ./kde/share/config/kdisplayconfigrc. I po zabawie.
BTW: miałem w nim wpisane 85Hz, to dlaczego system ustawiał 75Hz?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Tak, zgadza się, już dokładnie nie pamiętałem nazwy. Swoją drogą chyba wielu ma z tym problem, to może zrobić jakiś wątek przyklejony?
- kozak
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
alleluja!
bogdanbojarski: nie wiem jak na to wpadłeś, ja przekopałem masę tricków, wpisów na forach i poradników - i jedyne co zauważyłem to, że problem jest częsty - xorg poprawny, X-y startują poprawnie i wszystko jest dobrze w managerze logowania, ale po zalogowaniu przerzuca na gorsze odświeżanie (w moim przypadku z 75 na 60) i jedyne co robiłem, to za każdym uruchamianiem przerzucałem na 75 w Nvidia X Server Settings.
Pomogło skasowanie pliku:
mam prośbę: przypnijcie ten temat albo jakoś inaczej rozpowszechnijcie tę informację, bo problem jest naprawdę częsty - a metodą prób i błędów raczej ciężko wpaść co zrobić...
bogdanbojarski: nie wiem jak na to wpadłeś, ja przekopałem masę tricków, wpisów na forach i poradników - i jedyne co zauważyłem to, że problem jest częsty - xorg poprawny, X-y startują poprawnie i wszystko jest dobrze w managerze logowania, ale po zalogowaniu przerzuca na gorsze odświeżanie (w moim przypadku z 75 na 60) i jedyne co robiłem, to za każdym uruchamianiem przerzucałem na 75 w Nvidia X Server Settings.
Pomogło skasowanie pliku:
Kod: Zaznacz cały
~/.kde/share/config/displayconfigrc
MSI 845E Max 533MHz | P4 1,7GHz Northwood 256kB L2 Cache | 512MB DDR2 PC-333 | GeForce FX 5900 Ultra 256MB 256bit DDR2 | Samsung SyncMaster 755dfx 17"