Odpowiednik Everesta na Ubuntu
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odpowiednik Everesta na Ubuntu
Istnieje? Jak tak to jak się zwie?
Zależy mi na temperaturach i wartościach napięć.
Zależy mi na temperaturach i wartościach napięć.
"Z Beznadziejną Ciszą Wielu Chce Walczyć, Lecz Większość Partaczy Wraca Bez Tarczy"
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Odpowiednik Everesta na Ubuntu
szczerze to o takim wynalazku nie słyszałem, co nie znaczy, że go nie ma : p
Ale jakby jednak był to proszę mnie poprawic, sam z niego chętnie skorzystam
EDIT: doszukałem się czegoś takiego, ale co to za wynalazek -- pojęcia nie mam..
http://lbs.sourceforge.net/
Ale jakby jednak był to proszę mnie poprawic, sam z niego chętnie skorzystam
EDIT: doszukałem się czegoś takiego, ale co to za wynalazek -- pojęcia nie mam..
http://lbs.sourceforge.net/
Chakra Linux user.
- cukier_lukier
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Brak
Do czego służy everest? Lub inaczej - jakie funkcje powinien posiadać linuksowy odpowiednik?
- Singel
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 9.04
Everest testuje cały komputer,system i podzespoły.Można wykonywać testy benchmarkowe na szybkoć komputera i jego podzespołów.Pokazuje temperatury wszystkich podzespołów w jasny i czytelny sposób.Słowem supersprawa,ale szkoda,ze nie pod Lina?:(
Super sprawa , super sprawa
, a szukać się nie chce lm-sensors(opis na 7.04 ale tak samo jest na 8.04) potrafi odczytywać temperatury , napięcia i obroty wiatraków , co prawda jest tekstowy ,ale można używać graficzne programy współpracujące z lm-sensors takie jak gkrellm, conky i paru jeszcze innych , czy najbardziej podobny hardinfo ma programy do testowania procesora .Trzeba pamiętać jeszcze o temperaturze na HDD i zainstalować hddtemp przy wgrywaniu zaznaczyć by uruchamiał się jako demon inne programy będą z tego odczytywać i wyświetlać temperaturę dysku. Dołączyłem obrazek gkrellma współpracującego z lm-sensors i hddtemp.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
Można spokojnie uruchomić everest'a za pomocą wine. Tak tez zrobiłem, tylko dane o systemie operacyjnym (linuksie), gdyż windows emulator emuluje system xp. 

- EF
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Więc jako takiego benchmarka nie ma..
A cuda w stylu conky to juz nie to ..
A cuda w stylu conky to juz nie to ..
Chakra Linux user.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedzi.
PS: Everest się odpala przez Wine ale nie działa Czujnik - jest szare pole zamiast informacji.
PS: Everest się odpala przez Wine ale nie działa Czujnik - jest szare pole zamiast informacji.
"Z Beznadziejną Ciszą Wielu Chce Walczyć, Lecz Większość Partaczy Wraca Bez Tarczy"
- Singel
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 9.04
Wszystko to fajne i to mam od dawna.Przydaje się,ale i nie ma sie co oszukiwać,przy Evereście to bidota.Klikając w windzie w jeden pliczek mamy jak na dłoni rozpisany cały komputer,a pod wine nie ma conajmniej połowy informacji.Tak sobie myślę,że czasem można by odejść odrobinę od tej idei wolnego oprogramowania i wzbogacać wspaniały system-Linux w płatne aplikacje,napisane z dużym profesjonalizmem.jawojx pisze:Super sprawa , super sprawa, a szukać się nie chce lm-sensors(opis na 7.04 ale tak samo jest na 8.04) potrafi odczytywać temperatury , napięcia i obroty wiatraków , co prawda jest tekstowy ,ale można używać graficzne programy współpracujące z lm-sensors takie jak gkrellm, conky i paru jeszcze innych , czy najbardziej podobny hardinfo ma programy do testowania procesora .Trzeba pamiętać jeszcze o temperaturze na HDD i zainstalować hddtemp przy wgrywaniu zaznaczyć by uruchamiał się jako demon inne programy będą z tego odczytywać i wyświetlać temperaturę dysku. Dołączyłem obrazek gkrellma współpracującego z lm-sensors i hddtemp.
- yacup
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 20.04
A spróbuj może Phoronix Test Suite. Jest tam nawet paczka deb. Mam ten programik ściągnięty ale szczerze mówiąc jeszcze go nawet nie zainstalowałem.
- EF
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Więc moi drodzy, jest program, odpowiednik everesta, śmiga bardzo fajnie wraz z sześcioma benchmarkami procesora i możliwością
porównania wyników.
Jak na razie na stronie domowej projektu są dostępne źródła.
http://wiki.hardinfo.org/Downloads
edit //k2cl: Źródła, owszem, są... chociaż wydaje mi się, że program trochę łatwiej będzie instalować korzystając z paczki, która jest w repozytorium
porównania wyników.
Jak na razie na stronie domowej projektu są dostępne źródła.
http://wiki.hardinfo.org/Downloads
edit //k2cl: Źródła, owszem, są... chociaż wydaje mi się, że program trochę łatwiej będzie instalować korzystając z paczki, która jest w repozytorium

Chakra Linux user.