ATI Radeon 9550 i błędne wyświetlanie obrazu

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Herrero
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

ATI Radeon 9550 i błędne wyświetlanie obrazu

Post autor: Herrero »

Witam,

Od dwóch dni posiadam zainstalowanego Linuxa Ubuntu 8.04. Jednak napotkałem pewien problem. Na standardowych sterownikach bardzo wolno przewijają się strony w firefoxie. W Internecie znalazłem, że rozwiązaniem jest zainstalowanie oryginalnych sterowników ATI. Użyłem do tego najnowszej wersji EnvyNG. Zainstalowałem sterowniki w wersji 8.3. Wszystko przebiegło pomyślnie i karta działa szybciej, ale źle wyświetla obraz. Przykład w załączniku. Pomaga jedynie usunięcie sterowników ATI. Jak obejść ten problem? Tak nie da się pracować :( Bez oryginalnych sterowników Firefox chodzi wolno, a z nimi obraz się rozjeżdża :( Czy spotkał się ktoś z takim problemem?

Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam,
Michał
Załączniki
pulpit.jpg
Awatar użytkownika
daris
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 15.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Odp: ATI Radeon 9550 i błędne wyświetlanie obrazu

Post autor: daris »

Na standardowych sterownikach bardzo wolno przewijają się strony w firefoxie.
Masz włączone efekty pulpitu?
:craz:
Herrero
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tak, mam środkową opcję wybraną (normalne efekty). I tutaj kolejna zagadka. Wczoraj miałem niewłasnościowe sterowniki włączone i mogłem to mieć ustawione na środkową wartość. Potem zainstalowałem sterowniki ATI, a następnie je odinstalowałem. Po tych zabiegach nie mogłem już wybrać środkowej opcji, bez włączenia sterowników własnościowych - dziwne :wall: Więc zezwoliłem na ich automatyczną instalację. Teraz mam ustawienie efektów środkowe i znów mi się obraz rozwala :cry: Co się dzieje? Kiedyś miałem coś takiego jak spróbowałem zainstalować w XP sterowniki Omega zamiast Catalyst.

Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
daris
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

A na zamkniętych (własnościowych) sterownikach używasz xgl'a czy aiglx?
Herrero
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A tego to nie wiem :-? Jak wyłączę wszystkie efekty to problem nie występuje. Tylko, że wcześniej mogłem ustawić środkową wartość na niewłasnościowych sterownikach a teraz się nie da :(

P.S. Wydaje mi się, że moja karta nie jest aż taka słaba. W windowsie nie mam z nią problemów. To na 99% wina sterowników,
Awatar użytkownika
daris
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Czyli pewnie aiglx (z xgl'em najpierw musiałbyś się pobawić)

A jak zainstalowałeś zamknięte to przewijanie stron w firefoksie było normalne? Bo ja borykam się z tym problemem od dawna i ani na otwartych sterownikach ani na zamkniętych nie udało mi się uzyskać akceptowalnej wydajności efektów pulpitu (tzn. porównywalnej z normalnym używaniem windowsa)
Herrero
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam,

Na sterownikach własnościowych firefox chodził lepiej, ale i tak dalece to dobiega od tego co jest w windowsie. Czy nikt nie spotkał się z czymś takim? Chciałem się przekonać do linux'a, ale to jest bardzo denerwujące.

Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
daris
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jedyna rada? Wyłącz efekty pulpitu. Ja mam do wyboru albo bardzo ślimaczący się system z efektami pulpitu, albo normalny system bez efektów pulpitu.

Popróboj jeszcze pododawać różne opcje do xorg'a, tutaj masz temat (po angielsku ;) ):
http://forum.compiz-fusion.org/showthread.php?t=6794
Awatar użytkownika
skorupa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: skorupa »

Myślę że na efekty pulpitu karta jest....... słaba. Sam taką posiadam.
A zauważyłem że FF bardzo nie lubi Compiza. Czy ktoś to zauważył też?
Herrero
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam,

Ja jednak obstawiam, że coś jest nie tak z konfiguracja. Niby fglrx pokazuje, że jest ok

Kod: Zaznacz cały

display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Radeon 9550 / X1050 Series
OpenGL version string: 2.1.7415 Release

Dodatkowo jak już pisałem. Po czystej instalacji efekty są ustawione na normalne i działają na sterownikach niewłasnościowych. Po ich zainstalowaniu pojawiają się problemy :( Po ich deinstalacji nie mogę już powrócić do środkowego ustawienia na sterownikach niewłasnościowych. Miałem identyczny problem w windowsie jak eksperymentowałem ze sterownikami Omega.

Pozdrawiam,
Michał

P.S. Może moja karta nie jest już pierwszej młodości, ale bez przesady - takie efekt powinny chodzić :)
PetBB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: PetBB »

Herrero pisze:Od dwóch dni posiadam zainstalowanego Linuxa Ubuntu 8.04. Jednak napotkałem pewien problem. Na standardowych sterownikach bardzo wolno przewijają się strony w firefoxie. W Internecie znalazłem, że rozwiązaniem jest zainstalowanie oryginalnych sterowników ATI. Użyłem do tego najnowszej wersji EnvyNG. Zainstalowałem sterowniki w wersji 8.3. Wszystko przebiegło pomyślnie i karta działa szybciej, ale źle wyświetla obraz.
Michał
Instalujesz sterowniki 8.3. Ale są przecież już 8.6 a za kilka dni będą 8.7. Więc instaluj najnowsze bo na nich jest odrobinę szybciej.
Ale nic nie da się poradzić na niską wydajność Radeonów z efektami pulpitu. Trzeba je po prostu wyłączyć i nie ma wtedy problemu. Winne są oczywiście sterowniki. Geforce4 mx jest rakietą w efektach pulpitu w porównaniu do dowolnego Radeona. Na dzień dzisiejszy Radeon z efektami pulpitu i AIGLX nadaje się do pracy tylko przy potężnym CPU, który rekompensuje powolność sterowników. Nie wspominam już o błedach w grafice tym trybie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”