grzepiotr pisze:Chodzi mi ze routery wifi mają określoną przepustowość połączenia w sieci
router z serii b ma 11MB połaczenia
router z serii g ma od 54MB do 108MB połączenia
router z serii n ma 300MB połączenia
Megabita, oczywiście, czyli poprawnie powinno być "Mb" bo "MB" przyjęło się czytać jako "megabajt". Gwoli ścisłości.
Do autora wątku - potrzebujesz najprostszego podziału łącza więc każde urządzenie będzie działać wystarczająco dobrze. Z tym, że korzystasz z Neostrady więc to troszkę komplikuje sprawę. Tak jak napisał to ktoś wcześniej - też wybrałbym router z modemem adsl. Możesz kupić router bez modemu i wykorzystać posiadanego już spiiidtacza ale wtedy taki router musi mieć USB a takie złącze posiadają raczej te droższe, więc IMO bez sensu.
Polecam podobnie jak ktoś wyżej Linsys albo Netgear, będziesz zadowolony. Przez rok używałem taniego Edimax i też było wszystko ok, zależy jaki się egzemplarz po prostu trafi. Obciążony mocno przez P2P na łączu 1,5 megabita/0,5 megabita nie zanotował żadnych zwiech ani resetów mimo, że w szczycie obciążenia prawie nie dawało się wejść na niego przez przeglądarkę www by pogrzebać w konfiguracji.
Zmieniłem go na kultowego Linksysa WRT54GL z powodu słabej obsługi QoS. Potrzebowałem rozdzielić Internet na 2 komputery oraz trzeci komputer służący tylko do P2P (24 h/dobę chodzi i głównie wysyła) ale tak, by komputer do P2P wysyłał jak najszybciej się da i jednocześnie bym nie musiał niczego przestawiać gdy chcę poprzeglądać www i net muli.
No i ten Linksys + alternatywny soft Tomato (wgranie go to buła z masłem, trzy kliknięcia myszą) spełnia moje potrzeby w 100%, mam też wi-fi bo potrzebuję.
Nie znam się na dobrych routerach z modemami adsl, w ogóle temat Neostrady omijam szerokim łukiem jak i TPSA ogólnie. Jeżeli w laptopie masz wi-fi to polecam wybrać model z wi-fi właśnie, to będzie ze 20-30 złotych drożej a kto wie, może przyda się szybciej niż podejrzewasz. Poza tym będziesz mógł się nauczyć wi-fi, tworzenie bezpiecznej sieci to świetna praktyczna umiejętność.
Net przez radio zawsze będzie wolniejszy niż przez kabel, zwłaszcza że jeśli go zabezpieczysz (niezabezpieczenie niie jest za mądre bo można paść ofiarą ataku i/lub ktoś może wykorzystać nasze łącze do przetępstwa) to pojawiają się duże narzuty związane z szyfrowaniem. Dlatego warto kupić nienajtańszy sprzęt, on sobie poradzi bez problemu ze wszystkim.
Jak pisałem wcześniej - Edimax obciążony przez P2P ledwo zipał, ale dawał radę. Nowy Linksys na mocniejszym łączu nawet nie ma zadyszki a Tomato pokazuje mi obciążenie procesorka w routerze na poziomie <0,5%. Dopiero włączenie wi-fi podnosi zużycie do kilku procent i to tyle. W regułkach QoS mam nie za dużo wpisane, im więcej tym większe obciążenie procesora ale jak mówię - teraz mam co najwyżej 5% więc zapas jest ogromny.