Witam. Mam prolem z podłączeniem się do internetu poprzez wifi. Próbowałem łączyć się z Liveboxem, oraz z routerem linksysa. Korzystałem zarówno z adaptera sagema (dodawanego do Liveboxa), jak i z adaptera Linksysa WUSB54GC.
Podłączając oba do laptopa (toshiba L40-170) z Ubuntu 8.04 widziałem sieć bezprzewodową, jednak nie mogłem się połączyć. Szyfrowanie WEP zarówno na Linksysie, jak i na Liveboxie. Z oboma routerami komputer łączy się po kablu. Wszystko poprawnie działa też na Windowsie.
Dodam ponadto, że wyłączałem oraz włączałem filtrowanie adresów mac. Nie pomagało
Ma ktoś jakieś propozycje?
P.S.
Jestem bardzo początkującym użytkownikiem Ubuntu, więc proszę o wyrozumiałośc,oraz o dokładne wytłumaczenie. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Brak połączenia z internetem przez wifi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Brak połączenia z internetem przez wifi
Sprobuj zainstalowac program wicd (chyba nie ma go w repozytoriach - musisz sciagnac z sieci). Razem z nim zainstaluja sie wszystkie potrzebne pliki/biblioteki. Mam nadzieje ze Ci sie uda.
Linux is the power!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Jezeli korzytasz z domyslnego menedzera polaczen:
Ustaw na routerze dhcp (zobacz tez dokladnie rodzaj klucza WEP (open, shared, 64/128bit, ASCII)
W ustawieniach sieci odklikaj wszelkie ustawienia reczne IP, DNS i co tam jeszcze)
Kliknij na ikone menedzera na pasku ->"polacz"
Ustaw dokladnie rodzaj klucza
Wpisz klucz (zaznacz, zeby go pokazywal przy wpisywaniu, to nie zrobisz bledu)
Powinno pojsc.
Ja nieraz sie mordowalem, zeby polaczyc (menedzer mial kaprysy) i w koncu zainstalowalem WICD.
Mozesz go pobrac ze strony programu
Ja pobralem ze strony GetDeb, ale cos dzisiaj nie chodzi.
Odinstaluj network-manager w Synaptiku (UWAGA! po odinstalowaniu, dopoki nie zainstalujesz WICD, nie bedziesz mial polaczenia z netem, nawet kablowego)
Kliknij (raz/dwa razy) na pobrana paczke wicd.deb
podaj haslo roota
program masz w menu Aplikacje->Internet->WICD
Aby startowal sam, dodaj do System->Preferencje->Sesje starter
/opt/wicd/tray.py
Ustaw na routerze dhcp (zobacz tez dokladnie rodzaj klucza WEP (open, shared, 64/128bit, ASCII)
W ustawieniach sieci odklikaj wszelkie ustawienia reczne IP, DNS i co tam jeszcze)
Kliknij na ikone menedzera na pasku ->"polacz"
Ustaw dokladnie rodzaj klucza
Wpisz klucz (zaznacz, zeby go pokazywal przy wpisywaniu, to nie zrobisz bledu)
Powinno pojsc.
Ja nieraz sie mordowalem, zeby polaczyc (menedzer mial kaprysy) i w koncu zainstalowalem WICD.
Mozesz go pobrac ze strony programu
Ja pobralem ze strony GetDeb, ale cos dzisiaj nie chodzi.
Odinstaluj network-manager w Synaptiku (UWAGA! po odinstalowaniu, dopoki nie zainstalujesz WICD, nie bedziesz mial polaczenia z netem, nawet kablowego)
Kliknij (raz/dwa razy) na pobrana paczke wicd.deb
podaj haslo roota
program masz w menu Aplikacje->Internet->WICD
Aby startowal sam, dodaj do System->Preferencje->Sesje starter
/opt/wicd/tray.py
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Mam ten sam problem...
na network manager i Wicd po skonfigurowaniu adresow do sieci lapek nawiazuje polaczenie i zrywa je po czym znow stara sie je nawiazac...
roznica miedzy NM(network Manager) a Wicd jest taka ze Wicd juz nie pyta mnie o podanie klucza WPA.
NM z kolei co chwile mnie pytal o klucz...
na kablu wszystko pieknie chodzi ale wifi nie moze sie polaczyc...
czy moze to byc wina zle ustawionych kart sieciowych?
mam na mysli sieciowki kablowej i wifi
pozdrawiam
na network manager i Wicd po skonfigurowaniu adresow do sieci lapek nawiazuje polaczenie i zrywa je po czym znow stara sie je nawiazac...
roznica miedzy NM(network Manager) a Wicd jest taka ze Wicd juz nie pyta mnie o podanie klucza WPA.
NM z kolei co chwile mnie pytal o klucz...
na kablu wszystko pieknie chodzi ale wifi nie moze sie polaczyc...
czy moze to byc wina zle ustawionych kart sieciowych?
mam na mysli sieciowki kablowej i wifi
pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86_64
albo robię jakiś czeski błąd albo jest jakiś błąd w ubuntu.Zainstalowałem ubuntu 9.10. mam połączenie z internetem (netia) przez ruter tplink i karte wifi edimax EW-7326Ig. Wszystko śmigało podałem mu klucz WEP (open, index 1) i wszystko śmigało, miałem nawet wrażenie że szybciej niż na windows. Nainstalowałem mnóstwo programów bo sie bawiłem i niepotrzebnych bibliotek. Potem zachciało mi się spróbować kubuntu. Tu mimo wykrycia sprzętu i ssid sieci podanie klucza WEP nic nie dawało, nie podobało mi sie Kubuntu więc bez żalu postanowiłem wrócić do Ubuntu. I teraz nie mam Internetu!!! Nic nie zmieniałem w konfiguracji sieci na ruterze ani karty sieciowej, a podanie kluczwep nie powoduje połączenia. Próbuje jakiś czas się łączyć i znowu o niego pyta. klucz jest na pewno poprawny, bo taki mam wpisany na windowsie gdzie wszystko niestety działa.
jestem początkujący, może coś jednak zrobiłem za pierwszym razem czego nie robię teraz??
jestem początkujący, może coś jednak zrobiłem za pierwszym razem czego nie robię teraz??