Brak dźwięku po wczorajszej aktualizacji

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
clain
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Brak dźwięku po wczorajszej aktualizacji

Post autor: clain »

Witam serdecznie,
Wczoraj po aktualizacji ubuntu zniknąl mi dźwięk :/
Przy ikonce głośnika pojawia się krzyżyk a po kliknięciu pojawia sie error [ w załączniku ]

Nie mam zielonego pojęcia co ta aktualizacja mogła zmienic :/

Dodam jeszcze wynik aplay -l i dpkg -l | grep gstreamer

Kod: Zaznacz cały

sade@sade-desk:~$ aplay -l
aplay: device_list:205: nie znaleziono żadnych kart dźwiękowych...
sade@sade-desk:~$ dpkg -l | grep gstreamer
ii  gstreamer0.10-alsa                         0.10.18-3                                                  GStreamer plugin for ALSA
ii  gstreamer0.10-esd                          0.10.7-3ubuntu0.1                                          GStreamer plugin for ESD
ii  gstreamer0.10-ffmpeg                       0.10.3-6                                                   FFmpeg plugin for GStreamer
ii  gstreamer0.10-fluendo-mp3                  0.10.7.debian-1                                            Fluendo mp3 decoder GStreamer plugin
ii  gstreamer0.10-fluendo-mpegdemux            0.10.15-1                                                  GStreamer plugin for demuxing of MPEG2 strea
ii  gstreamer0.10-fluendo-mpegmux              0.10.2-1                                                   GStreamer plugin for muxing of MPEG2 TS stre
ii  gstreamer0.10-gnomevfs                     0.10.18-3                                                  GStreamer plugin for GnomeVFS
ii  gstreamer0.10-gnonlin                      0.10.9-1                                                   non-linear editing module for GStreamer
ii  gstreamer0.10-pitfdll                      0.9.1.1+cvs20080215-1                                      GStreamer plugin for using MS Windows binary
ii  gstreamer0.10-plugins-bad                  0.10.6-5                                                   GStreamer plugins from the "bad" set
ii  gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse       0.10.6-1                                                   GStreamer plugins from the "bad" set (Multiv
ii  gstreamer0.10-plugins-base                 0.10.18-3                                                  GStreamer plugins from the "base" set
ii  gstreamer0.10-plugins-base-apps            0.10.18-3                                                  GStreamer helper programs from the "base" se
ii  gstreamer0.10-plugins-farsight             0.12.5-2ubuntu1                                            plugins for Gstreamer for Audio/Video confer
ii  gstreamer0.10-plugins-good                 0.10.7-3ubuntu0.1                                          GStreamer plugins from the "good" set
ii  gstreamer0.10-plugins-ugly                 0.10.7-3ubuntu1                                            GStreamer plugins from the "ugly" set
ii  gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse      0.10.7-1                                                   GStreamer plugins from the "ugly" set (Multi
ii  gstreamer0.10-pulseaudio                   0.9.7-2                                                    GStreamer plugin for PulseAudio
ii  gstreamer0.10-schroedinger                 1.0.1-2                                                    GStreamer plugin for encoding/decoding of Di
ii  gstreamer0.10-sdl                          0.10.6-5                                                   GStreamer plugin for SDL output
ii  gstreamer0.10-tools                        0.10.18-4ubuntu1                                           Tools for use with GStreamer
ii  gstreamer0.10-x                            0.10.18-3                                                  GStreamer plugins for X11 and Pango
ii  libgstreamer-plugins-base0.10-0            0.10.18-3                                                  GStreamer libraries from the "base" set
ii  libgstreamer0.10-0                         0.10.18-4ubuntu1                                           Core GStreamer libraries and elements
ii  totem-gstreamer                            2.22.1-0ubuntu2                                            A simple media player for the Gnome desktop 
sade@sade-desk:~$ 
Był bym wdzięczny gdyby ktoś mogl pomoc. Pozdrawiam
Załączniki
zrzut.jpg
p1ter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Brak dźwięku po wczorajszej aktualizacji

Post autor: p1ter »

mam ten sam problem, tylko nie wiem czy jest spowodowany wczorajszą aktualizacją czy może zainstalowaniem virtualbox a
clain
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: clain »

Po wybraniu innej opcji w grubie [ to chyba inne jajko sie wybiera - nie wiem dokladnie ;p ] dzwiek jest
teraz jestem na Linux sade-desk 2.6.24-19-generic
i wykrywa karte dzwiekowa :/
a na tym nowym jajku [ po aktualizacji ] karty nie wykrywa :/
bo teraz mam normalnie dzwiek i karte widzi

Kod: Zaznacz cały

sade@sade-desk:~$ aplay -l
**** Lista PLAYBACK urządzeń ****
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 0: ALC268 Analog [ALC268 Analog]
  Urządzenia podrzędne: 1/1
Da sie to jakos zrobic zeby normalnie dzialalo ?
gaijin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: gaijin »

musicie zaktualizować alse najlepiej z postu viewtopic.php?t=69761&highlight=alsa+aktualizacja - szkoda tylko ze trzeba to robić - utrudnia to użytkowanie ubuntu początkującym a i mnie denerwuje...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”