Pomocy przy shared folder w VB (XP)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Pomocy przy shared folder w VB (XP)
Witam zainstalowałem na viste VirtualBox 1.6.2 a na wirtualną maszyne xp, i proszę o pomoc w współdzielaniu folderów krok po kroku, ponieważ czytałem już dużo poradników ale nie wychodzi. Proszę o szczegółową pomoc.
Z góry dzięki.
Z góry dzięki.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Odp: Pomocy przy shared folder w VB (XP)
Zalozenia poczatkowe :
- masz uruchomionego VirtualBoxa
- wirtualny system nie jest uruchomiony
Krok po kroku :
- klikasz na wybrany wirtualny system prawym przyciskiem myszy
- wybierasz "Ustwienia.." (liczba kropek moze byc rozna
ew. Settings..
- nastpenie wybierasz z takiego hm.. menu po lewej stronie "Wspoldzielone foldery" ew. Shared Folder
- po prawej stronie znajdziesz taki maly obrazek folderu z plusikiem -> klikasz na niego
- teraz wybierasz folder ktory chcesz udostepnic wirtualnemu systemowi (sciezka katalogu) nie musisz wpisywac, mozesz wybrac (np. Moje dokumenty)
- nastepnie w pole nizej wpisujesz jakas nazwe lub zapamietujesz jaka sie pojawila..
powiedzmy ze wpisujesz nazwe : moje_dokumenty
- klikasz ok
Teraz uruchamiasz wirtualny system (ten ktoremu udostepniles katalog). Zakladajac ze masz zainstalowanego na nim XP
Ponizsze czynnosci wykonujesz w wirutalnym (uruchomionym) systemie:
- przycisk Start
- uruchom
- wpisujesz : cmd
- uruchom, ok czy co tam jest
- w takim smiesznym czarnym okienku wpisujesz : net use X: \\vboxsvr\nazwa
gdzie X - to dowolna litera dysku w wirualnym systemie, najlepiej nie zajeta
nazwa - to nazwa zasobu -> nazwa ktora wpisalismy (pojawila sie) podczas dodawania katalogu
dla mojego przykladu bedzie to wygladalo tak : net use Z: \\vboxsvr\moje_dokumenty
jak nacisniesz ENTER to w wirtualnym systemie pod literka Z pojawi sie zawartosc "Moje dokumenty" (zakladajac, ze litera Z nie byla wczesniej zajeta)
- masz uruchomionego VirtualBoxa
- wirtualny system nie jest uruchomiony
Krok po kroku :
- klikasz na wybrany wirtualny system prawym przyciskiem myszy
- wybierasz "Ustwienia.." (liczba kropek moze byc rozna

- nastpenie wybierasz z takiego hm.. menu po lewej stronie "Wspoldzielone foldery" ew. Shared Folder
- po prawej stronie znajdziesz taki maly obrazek folderu z plusikiem -> klikasz na niego
- teraz wybierasz folder ktory chcesz udostepnic wirtualnemu systemowi (sciezka katalogu) nie musisz wpisywac, mozesz wybrac (np. Moje dokumenty)
- nastepnie w pole nizej wpisujesz jakas nazwe lub zapamietujesz jaka sie pojawila..
powiedzmy ze wpisujesz nazwe : moje_dokumenty
- klikasz ok
Teraz uruchamiasz wirtualny system (ten ktoremu udostepniles katalog). Zakladajac ze masz zainstalowanego na nim XP
Ponizsze czynnosci wykonujesz w wirutalnym (uruchomionym) systemie:
- przycisk Start
- uruchom
- wpisujesz : cmd
- uruchom, ok czy co tam jest
- w takim smiesznym czarnym okienku wpisujesz : net use X: \\vboxsvr\nazwa
gdzie X - to dowolna litera dysku w wirualnym systemie, najlepiej nie zajeta
nazwa - to nazwa zasobu -> nazwa ktora wpisalismy (pojawila sie) podczas dodawania katalogu
dla mojego przykladu bedzie to wygladalo tak : net use Z: \\vboxsvr\moje_dokumenty
jak nacisniesz ENTER to w wirtualnym systemie pod literka Z pojawi sie zawartosc "Moje dokumenty" (zakladajac, ze litera Z nie byla wczesniej zajeta)
-
- Piegowaty Guziec
Robię to co mówisz i gdy w cmd wpisuje :
net use Z: \\vboxsvr\C (tak nazwałem mój shared folder a Z nie jest zajęte) to wyskakuje mi:
Nie można odnaleźć nazwy sieciowej.
A wszystko robię dobrze (Guest Additions są zainstalowane)
P.S
Może moja Vista coś blokuje...
Proszę o odp.
net use Z: \\vboxsvr\C (tak nazwałem mój shared folder a Z nie jest zajęte) to wyskakuje mi:
Nie można odnaleźć nazwy sieciowej.
A wszystko robię dobrze (Guest Additions są zainstalowane)
P.S
Może moja Vista coś blokuje...
Proszę o odp.
- aga
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Jeśli masz problemy z ortografią, to zainstaluj słownik do przeglądarki.
Temat rozwiązany -wpisz [solved]
Ubuntu user # 20613 i user #474846
Świetny Blog
Grupa Ubuntu.pl na lastfm- Zapraszamy
Temat rozwiązany -wpisz [solved]
Ubuntu user # 20613 i user #474846
Świetny Blog
Grupa Ubuntu.pl na lastfm- Zapraszamy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Moze faktycznie Vista cos blokuje. Nie mam dostepu do Visty (i nie zamierzam miec) wiec nie sprawdze tego.
- jaceks
- Piegowaty Guziec
mam ten sam błąd co Kuba, tylko że korzystam z Ubuntu 8.04, a na Virtualboxie mam właśnie Xp...
- dk75
- Przebojowy Jelonek
Według forum VirtualBox "shared folders" są możliwe tylko i wyłącznie gdy hostem jest Linux - gościem może być i Win i Linux.
Mimo to mi to nie działa również.
Mimo to mi to nie działa również.
- Ruri
- Przyjaciel
Panowie, twierdzenie, że nie działa do niczego nie prowadzi. Konkrety, wersje VB, jaki system gość, jak ustawialiście, gdzie leży ten folder udostępniony, jakie ma prawa....
Mi działa.
Mi działa.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
Przyganiał kocioł... 
VBox 1.6.2 SUN, GuestAdditions zainstalowane, WinXP Pro SP1 o nazwie "WinXP", ustawiane z GUI jak i z polecenia "VBoxManage", foldery "/home/user/.WinDisc" o udziale "WinDisc", "/home/user/Publiczny" o udziale "Publiczny" i "/home/user/.VirtualBox/Shared" o udziale "Shared":
Katalogi mają prawa dostępu "777"
Pod XP podczas mapowania dysków sieciowych po wybraniu "Przeglądaj..." "VirtualBox Shared folders" jest pusty a po ręcznym wpisaniu zdalnego folderu przez "\\vboxsvr\WinDisc" pokazuje się okno błędu "Nie można znaleźć ścieżki sieciowej".
Również ręczne mapowanie z okna poleceń przez "net use Z: \\vboxsvr\WinDisc" nic nie daje, a raczej daje, komunikat "Wystąpił błąd systemu 67. Nie można odnaleźć nazwy sieciowej"
EDIT:
Jak dla mnie to [SOLVED].
Rozwiązaniem okazał się upgrade do 1.6.4 (ściągnąłem nowego DEB'a dla Gutsy i386 od SUN'a), instalacja (poprosił o zgodę na skasowanie starych modułów kernela na co się zgodziłem), usunąłem ISO GuestAdditions w MenadżerzeDysków w VB, skasowałem te ISO z "/usr/share/virtualbox", uruchomiłem wirtualnego XP, dałem instalację "GuestAdditions", stwierdziło, że nie ma ISO i musi ściągnąć, pociągnęło, zainstalowało nowe (dla 1.6.4), reboot wirtuala i wszystko działa. Nawet konfiguracji nie musiałem zmieniać.
Coś mi się wydaje, że 1.6.2 był "wadliwy"...
EDIT2:
uf! A już myślałem, że przyjdzie mi zrobić format i instalować Ubuntu na nowo.
Ostrzeżenie dla wszystkich używających restricted module do grafiki (na pewno dla modułu kernela nVidii).
Mam zainstalowany sterownik nVidii poprzez Envy. Po instalacji VirtualBox 1.6.4 nic nie zapowiadało kłopotów. Dopiero następnego dnia podczas próby bootowania opadła mi szczęka.
Pojawiły się problemy z trybem graficznym, system wysyłał coś na port szeregowy na co alergicznie odpowiadał UPS i do tego po załadowaniu w trybie bezpiecznym (przycisk "Kontynuuj" na ekranie z błędem) system się sypie i nie można nic zrobić.
Pobieżny podgląd logów wskazywał VBOXDRV.ko ale to nie było to.
Okazało się, że po instalacji VirtualBox 1.6.4 jest uszkadzany nvidia-kernel-module i klops. Rozwiązaniem jest zmiana xorg.conf z nvidii na vesa przed rebootem, po reboocie ponowna instalacja sterów nVidii i podmianka xorg.conf na nvidii.
Być może ten sam problem może wystąpić ze sterownikami ATI (flgrx).

VBox 1.6.2 SUN, GuestAdditions zainstalowane, WinXP Pro SP1 o nazwie "WinXP", ustawiane z GUI jak i z polecenia "VBoxManage", foldery "/home/user/.WinDisc" o udziale "WinDisc", "/home/user/Publiczny" o udziale "Publiczny" i "/home/user/.VirtualBox/Shared" o udziale "Shared":
Kod: Zaznacz cały
VBoxManage sharedfolder add WinXP -name WinDisc -hostpath /home/user/.WinDisc
VBoxManage sharedfolder add WinXP -name Publiczny -hostpath /home/user/Publiczny
VBoxManage sharedfolder add WinXP -name Shared -hostpath /home/user/.VirtualBox/Shared
Pod XP podczas mapowania dysków sieciowych po wybraniu "Przeglądaj..." "VirtualBox Shared folders" jest pusty a po ręcznym wpisaniu zdalnego folderu przez "\\vboxsvr\WinDisc" pokazuje się okno błędu "Nie można znaleźć ścieżki sieciowej".
Również ręczne mapowanie z okna poleceń przez "net use Z: \\vboxsvr\WinDisc" nic nie daje, a raczej daje, komunikat "Wystąpił błąd systemu 67. Nie można odnaleźć nazwy sieciowej"
EDIT:
Jak dla mnie to [SOLVED].
Rozwiązaniem okazał się upgrade do 1.6.4 (ściągnąłem nowego DEB'a dla Gutsy i386 od SUN'a), instalacja (poprosił o zgodę na skasowanie starych modułów kernela na co się zgodziłem), usunąłem ISO GuestAdditions w MenadżerzeDysków w VB, skasowałem te ISO z "/usr/share/virtualbox", uruchomiłem wirtualnego XP, dałem instalację "GuestAdditions", stwierdziło, że nie ma ISO i musi ściągnąć, pociągnęło, zainstalowało nowe (dla 1.6.4), reboot wirtuala i wszystko działa. Nawet konfiguracji nie musiałem zmieniać.
Coś mi się wydaje, że 1.6.2 był "wadliwy"...
EDIT2:
uf! A już myślałem, że przyjdzie mi zrobić format i instalować Ubuntu na nowo.
Ostrzeżenie dla wszystkich używających restricted module do grafiki (na pewno dla modułu kernela nVidii).
Mam zainstalowany sterownik nVidii poprzez Envy. Po instalacji VirtualBox 1.6.4 nic nie zapowiadało kłopotów. Dopiero następnego dnia podczas próby bootowania opadła mi szczęka.
Pojawiły się problemy z trybem graficznym, system wysyłał coś na port szeregowy na co alergicznie odpowiadał UPS i do tego po załadowaniu w trybie bezpiecznym (przycisk "Kontynuuj" na ekranie z błędem) system się sypie i nie można nic zrobić.
Pobieżny podgląd logów wskazywał VBOXDRV.ko ale to nie było to.
Okazało się, że po instalacji VirtualBox 1.6.4 jest uszkadzany nvidia-kernel-module i klops. Rozwiązaniem jest zmiana xorg.conf z nvidii na vesa przed rebootem, po reboocie ponowna instalacja sterów nVidii i podmianka xorg.conf na nvidii.
Być może ten sam problem może wystąpić ze sterownikami ATI (flgrx).
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
a ja w zaden sposob nie moge ruszyc z tym współdzieleniem. Kombinowałem na wszelkie sposoby z uprawnieniami tez i nic na wirtualnej maszynie (xp) jest pusty folder tam gdzie powinny byc udziały. Co mam zrobić mam virtualbox 1.6.4; jako główny system ubuntu 8.04
prosze o pomoc
prosze o pomoc
- dk75
- Przebojowy Jelonek
A może więcej informacji?
1. Masz 1.6.4 ale jaki? OSE czy SUN?
2. Masz GuestAdditions?
3. Robiłeś "SharedFolders" w konfiguracji?
1. Masz 1.6.4 ale jaki? OSE czy SUN?
2. Masz GuestAdditions?
3. Robiłeś "SharedFolders" w konfiguracji?
-
- Sędziwy Jeż
mam sun, guestadditions zainstalowane, Czy robiłem shared folders? ma rozumieć czy udostępniałem jakies foldery? odpowiedź brzmi tak jakbym nie udostępniał no to bym nie liczył na to ze cos pojawi się w folderze udostępnionych i jak juz pisałem kombinowałem z uprawnieniami do tych folderów które udostępniłem. najpierw ustawiłem 744 ale nic wiec spróbowałem 755 i w końcu ustawiłem 777 ale to nic nie dało folderów jak nie było widać tak nie widać dalej.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
widzisz... z 1.6.4 ze strony SUN nie ma żadnych problemów - tylko 1.6.2 były (jakiś błąd w w tej wersji).
Natomiast VBOX instalowany przez Synaptic albo apt-get albo w inny systemowy sposób nie obsługuje "Shared Folders" (oraz USB). Dlatego chciałem się upewnić (żeby było bez niedomówień).
Podaj wyniki poleceń:
Natomiast VBOX instalowany przez Synaptic albo apt-get albo w inny systemowy sposób nie obsługuje "Shared Folders" (oraz USB). Dlatego chciałem się upewnić (żeby było bez niedomówień).
Podaj wyniki poleceń:
VBoxManage -v
VBoxManage list vms | grep Name:
-
- Sędziwy Jeż
No słyszałem ze są problemy ta wersja z synaptica nie zabardzo chciała mi działać ale nie o tym:
1.6.4r33808
Name: xp
Name: 'Dysk1', Host path: '/media/Dysk1' (machine mapping), writable
Name: 'Dysk2', Host path: '/media/Dysk2' (machine mapping), writable
Name: 'Dysk3', Host path: '/media/Dysk3' (machine mapping), writable
Name: 'Dysk4', Host path: '/media/Dysk4' (machine mapping), writable
Name: 's', Host path: '/home/artur/s' (machine mapping), writable
- dk75
- Przebojowy Jelonek
hm... nie widać żadnego błędu. Spróbuj na razie wykasować te dyski z "/media" i zostawić tylko ten folder "s".
U mnie shared folders działają na "chown dk75:dk75" oraz "chmod 755" tyle, że z jednym folderem mojemu "XPvms" zajmuje ok. minuty zobaczenie udziału w "Shared Folders".
Może to samo jest u ciebie - 5 shared folders powoduje czkawkę podczas wyszukiwania i kończy ci się cierpliwość. Spróbuj z jednym. Jak zadziała to znaczy, że to chodzi o dużą powolność w wyszukiwaniu.
U mnie shared folders działają na "chown dk75:dk75" oraz "chmod 755" tyle, że z jednym folderem mojemu "XPvms" zajmuje ok. minuty zobaczenie udziału w "Shared Folders".
Może to samo jest u ciebie - 5 shared folders powoduje czkawkę podczas wyszukiwania i kończy ci się cierpliwość. Spróbuj z jednym. Jak zadziała to znaczy, że to chodzi o dużą powolność w wyszukiwaniu.
-
- Sędziwy Jeż
nie myślę że to nie chodzi o to ze się długo ładuje. kiedy czekam to klepsydra znika odświeżałem nawet pare razy i nic pusto. i próbowałem już z jednym folderem na początku ale nic to nie dało. kombinowałem też z ustawieniami sieci nie wiem czy to ma w tym przypadku jakies znaczenie właściwie zainteresowało mnie to że w ustawieniach vb karta łączy sie tak jakby do wirtualnej sieci a nie do tej którą juz mam tzn. jak próbuje pingować do mojej karty sieciowej to nic nie daje to samo jak pinguje do routera. ale np jak chce wejść przez IE do ustawień routera wpisując w adresie jego ip to ładuje bez problemu. A poza tym nawet jak klikam w normalne otoczenie sieciowe to nieznajduje nic w mojej grupie roboczej a powinno. Co prawda mam problemy na 8.04 z sambą ale powinno być widać jeszcze jeden windowsowski komputer z sieci. Ale nie wiem czy to może mieć cos wspólnego z ustawieniami sieci.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
Jeśli chcesz widzieć udziały Samby to musisz mieć ustawienia sieci na "bridge" - trochę zachodu z tym jest (nigdy nie robiłem - tutorial gdzieś tutaj się wala). Jeśli ustawiłeś połączenia sieciowe na "NAT" to sieć jest od ręki ale nie widać nic poza siecią zewnętrzną (a więc i otoczenia sieciowego nie ma).
SharedFolders VBox'a nie potrzebują połączenia sieciowego. Są realizowane lokalnie poprzez daemona VBox'a.
Hm... brak mi pomysłów. Odkąd przeszedłem na 1.6.4 SharedFolders ruszyły mi z palca bez żadnych kombinacji.
A po instalacji dodawałeś siebie do grupy "vboxusers"??? powinno wyświetlić razem z innym grupę "vboxusers" oraz "usbusers" (oczywiście wydaj to polecenie jako twój user a nie jako root)
SharedFolders VBox'a nie potrzebują połączenia sieciowego. Są realizowane lokalnie poprzez daemona VBox'a.
Hm... brak mi pomysłów. Odkąd przeszedłem na 1.6.4 SharedFolders ruszyły mi z palca bez żadnych kombinacji.
A po instalacji dodawałeś siebie do grupy "vboxusers"???
groups
-
- Sędziwy Jeż
dodalem sie dontych grup bo I z usb tez mialem problem ale juz chodzi. instalowalem wczesniej vb z synaptica I moze zostaly jakies pliki konfiguracyjne I dlatego te problemy?
- dk75
- Przebojowy Jelonek
Być może. Mi bootlog pokazywał, że dkms próbuje skompilować moduł do nowego kernela dla VBox 1.6.2 którego już nie mam i wywala błąd bo nie ma źródeł - okazało się, że zostały wpisy w "/var/lib/dkms/vboxdrv/1.6.2/"
-
- Sędziwy Jeż
wiem napewno ze po odinstalowaniu wersji VB z synaptica i po zainstalowaniu tej ze ze strony sun została mi wirtualna maszyna którą stworzyłem wcześniej w tej synapticowej. tylko nie pamiętam czy na niej zainstalowałem xp czy usunołem i zainstalowałem na nowej.
Edit:
juz jest wszystko ok usunołem vb skasowałem wszystkie pliki konfiguracyjne ściągnąłem ze strony sun wersje 1.6.6 zainstalowałem wszystko na świeżo i działa udostępnianie
Edit:
juz jest wszystko ok usunołem vb skasowałem wszystkie pliki konfiguracyjne ściągnąłem ze strony sun wersje 1.6.6 zainstalowałem wszystko na świeżo i działa udostępnianie