komunikat podczas ładowania: firestarter start - fail
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
komunikat podczas ładowania: firestarter start - fail
Witam.
Po zainstalowaniu i skonfigurowaniu firestartera, w momencie ładowania systemu pojawia się komunikat 'starting the firestarter firewall ....... [fail]' (nie mam splasha).
Jednak, po uruchomieniu się systemu, firewall (albo przynajmniej ustalone reguły) działają (natomiast ikony firestartera w pasku nie ma).
Jak można się pozbyć tego irytującego komunikatu podczas startu Ubuntu? Czy wymuszenie w jakiś sposób takiego uruchomienia firestartera aby ikona w pasku się pojawiała rozwiązało by ten problem?
Po zainstalowaniu i skonfigurowaniu firestartera, w momencie ładowania systemu pojawia się komunikat 'starting the firestarter firewall ....... [fail]' (nie mam splasha).
Jednak, po uruchomieniu się systemu, firewall (albo przynajmniej ustalone reguły) działają (natomiast ikony firestartera w pasku nie ma).
Jak można się pozbyć tego irytującego komunikatu podczas startu Ubuntu? Czy wymuszenie w jakiś sposób takiego uruchomienia firestartera aby ikona w pasku się pojawiała rozwiązało by ten problem?
- grzepiotr
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Odp: komunikat podczas ładowania: firestarter start - fail
U mnie też tak jest ze firestarter nie włancza się podczas ładowania systemu
Ubuntu is the Best Ubuntu Rules !!!!!
-
- Piegowaty Guziec
No tak. Chyba nie przeszkadza to potem w pracy programu (jest uruchamiany ponownie?) ale mimo wszystko ten czerwony [fail] jest dla mnie bardzo irytujący i nie daje mi spokoju.
Byłoby miło gdyby dało się coś z tym zrobić. Nie znam się na tym, ale skoro nie udaje mu się uruchomić, podczas bootowania systemu, firestartera to znaczy, że musi próbować to zrobić
Więc może dałoby się to jego próbowanie wyłączyć, a zostawić jedynie to późniejsze które się udaje?
Byłoby miło gdyby dało się coś z tym zrobić. Nie znam się na tym, ale skoro nie udaje mu się uruchomić, podczas bootowania systemu, firestartera to znaczy, że musi próbować to zrobić

- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
Włącz go z menu i uruchom kreatora konfiguracji - postępuj według instrukcji. Nie masz go skonfigurowanego, prawdopodobnie chodzi tylko o wskazanie urządzenia które wykorzystujesz do połączenia.
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
-
- Piegowaty Guziec
Kreator konfiguracji był odpalony zaraz po instalacji, jak i później gdy zmieniałem niektóre ustawienia (uruchamianie przy wdzwanianiu). Co do wskazywania urządzenia - do wyboru jest tylko jedno, eth0
-
- Piegowaty Guziec
Podłączę się pod ten temat, bo nie chcę zaśmiecać forum. Wczoraj z blogu inzaghi89 dowiedziałem się o możliwości konfiguracji firestartera tak, aby uruchamiał się on podczas startu systemu. Postąpiłem według opisu, to znaczy (co najważniejsze chyba) dopisałem wartość:
do pliku /etc/sudoers.
Niestety, za każdym razem podczas startu systemu pojawia się informacja o braku uprawnień do otwarcia aplikacji firestarter. Co ciekawe, program startuje bez problemu podczas ręcznego uruchomienia z poziomu tego samego użytkownika.
Pytanie:
1. W jaki sposób uruchomić program firestarter podczas uruchamiania systemu oraz w jaki sposób pozbyć się natrętnego komunikatu?
Kod: Zaznacz cały
username ALL= NOPASSWD: /usr/sbin/firestarter
Niestety, za każdym razem podczas startu systemu pojawia się informacja o braku uprawnień do otwarcia aplikacji firestarter. Co ciekawe, program startuje bez problemu podczas ręcznego uruchomienia z poziomu tego samego użytkownika.
Pytanie:
1. W jaki sposób uruchomić program firestarter podczas uruchamiania systemu oraz w jaki sposób pozbyć się natrętnego komunikatu?
- inzaghi89
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Zamiast "username" masz wpisać swoją nazwę użytkownika.
Czyli jeśli masz użytkownika Just, musisz do sudoers dodać
Czyli jeśli masz użytkownika Just, musisz do sudoers dodać
Just ALL= NOPASSWD: /usr/sbin/firestarter
Trititi li li łaaaaa...
-
- Piegowaty Guziec
inzaghi89, napisałem wyraźnie, że postąpiłem według wskazówek ze strony
A u Ciebie nie ma tego komunikatu?

- weakhead
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Nie przejmujcie się tym komunikatem. Firestarter włącza się wtedy, gdy wybrany interface sieciowy jest gotowy, a jest gotowy wtedy, gdy połączy się z jakąś siecią, co z kolei dzieje się dopiero po pełnym załadowaniu systemu.
- inzaghi89
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Nie ma u mnie tego komunikatu - ładuje się bezproblemowo. Może źle skonfigurowałeś samego firestartera
.

Trititi li li łaaaaa...
- weakhead
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Może inaczej. Firestarter nie wyświetla żadnego błędu przy starcie, jeżeli komputer podłączony jest do sieci przez kabel Ethernet. W laptopie jednak korzystam z sieci Wi-Fi, a połączenie uzyskuje dopiero po załadowaniu środowiska graficznego, więc Firestarter wcześniej się nie załaduje - zrobi to tuż po uzyskaniu połączenia.
Skąd wiem? Gdy wejdę w konfigurację Firestartera, zanim uzyskam połączenie, wtedy uzyskuje komunikat, że wybrany interface nie jest gotowy i nie można włączyć zapory. Stan ten mija po uzyskaniu połączenia - następuje automatyczne włączenie zapory sieciowej.
Skąd wiem? Gdy wejdę w konfigurację Firestartera, zanim uzyskam połączenie, wtedy uzyskuje komunikat, że wybrany interface nie jest gotowy i nie można włączyć zapory. Stan ten mija po uzyskaniu połączenia - następuje automatyczne włączenie zapory sieciowej.
-
- Piegowaty Guziec
Ale u mnie pomimo widocznego komunikatu (co jest swoją drogą bardzo irytujące i chciałbym się tego w jakiś sposób pozbyć - czy jest sposób na ustawienie programu tak, żeby nie informował o tym "błędzie"?) firestarter sie NIE URUCHAMIA automatycznie i start muszę za każdym razem wykonywać ręcznie. Dlaczego i czy też tak macie. Na komputerze mam Net24.
- grzepiotr
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
Da się jakoś to zrobić żeby firestarter ładował sie przy starcie systemu ?
Ubuntu is the Best Ubuntu Rules !!!!!
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
@grzepiotr - ale po co? Firestarter to tylko graficzna nakładka na iptables, wpisywacz regułek, więc nie ma najmniejszego sensu jego uruchamianie wraz z systemem.
Włączaj go tylko wtedy, gdy chcesz coś zmienić w konfiguracji - zablokować/odblokować jakiś port - a nie robisz tego chyba podczas każdej sesji?
No chyba, że lubisz patrzeć na ikonkę
Włączaj go tylko wtedy, gdy chcesz coś zmienić w konfiguracji - zablokować/odblokować jakiś port - a nie robisz tego chyba podczas każdej sesji?
No chyba, że lubisz patrzeć na ikonkę

- nerhaa
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Ja mam liveboxa podłączonego przez ethernet i firestarter podczas bootowania wywala wyraźne czerwone [fail] i żeby było śmieszniej nie widzę go potem w procesach więc to chyba oznacza, że jednak się nie ładuje?
linux user #483073 | ubuntu user #25774
- dk75
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
I nie musi.
Sprawdź to:
jak będzie miało pełno wpisów, a zwłaszcza "Chain INBOUND" i "Chain OUTBOUND" to znaczy, że Firestarter zadziałał.
Sprawdź to:
sudo iptables -L
- nerhaa
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
A ja zrobiłem inaczej - odinstalowałem firestartera 
...i zainstalowałem UFW i po reboocie widzę, że statruje i wsio gra a to jako rozwiązanie tymczasowe dopóki nie pojmę iptables, bo to chyba i tak najlepsze rozwiązanie.
Pozdro

...i zainstalowałem UFW i po reboocie widzę, że statruje i wsio gra a to jako rozwiązanie tymczasowe dopóki nie pojmę iptables, bo to chyba i tak najlepsze rozwiązanie.
Pozdro

linux user #483073 | ubuntu user #25774