nagle niedziałająca sieć na U7.10 [SOLVED]

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
SPGM1903
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

nagle niedziałająca sieć na U7.10 [SOLVED]

Post autor: SPGM1903 »

Witam,
mam spory problem, a nie wiem jak go rozwiązać. mam bardzo mało czasu, a spoo roboty, a na dodatek jeszcze padła mi siec.
z ubuntu korzystam, kiedy jestem w domu (2x/tydz).
przyjechałem na ten weekend i próbuję uruchomić cokolwiek na internecie i .... nic. wszedzie wyskakuje, ze nie możę sie uruchomić. na XP ozcywiscie działa, ale ten OS doprowadza mnie do szewskiej pasji i z niechęcią z niego korzystam.
a wracając: chciałem zatem uruchomić sobie Operę i wyskoczył mi panel błędów. wiec mysle, moze to chwilowe (czasami sie zdarza), ale nie. nie dziąła drugi dzień.
patzre na konfigurację sieci. pisze wszedzie, ze oba z kablowych sa na trybie roamingu (to chyba znaczy,z e domyslnie sie dopasowuje? bo jak stawialem u7.10 to w ustawieniach sieci nic nie tykałem, a działał...)
pórbowalem i zmienialem tryby: nastały IP wpisując je zgodnie z umową, zmeinialem na jakies tam DHCP (czy jakos tak, nie trzeba bylo wpisywac numerków) i nic.... dalej internet nie chodzi...
co jest u licha?
jednego tygodnia działa a drugiego juz nie? czyzby siec zapomniala, ze jest siecia?

prosze bardzo o pomoc, bo naprawde jej potrzebuje, a rozwiazania zawarte ponizej nie dają mi odpowiedzi...

EDIT:
błagam o pomoc, to naprawde ważne, a nie znajduję odpowiedzi...
XAVeRY
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Odp: nagle niedziałająca sieć na U7.10

Post autor: XAVeRY »

Z tego opisu trudno wysnuć jakąkolwiek sensowną poradę, dlatego pewnie brak jakichkolwiek.

Mi to wygląda na problem ze sterownikami albo firewallem, chociaż niczego nie można być pewnym...w każdym razie :

1. Pingi chodzą, żyje DNS? Wydaj polecenie ping -c 4 onet.pl. Jeśli nie da rady, spróbuj ping -c 4 208.67.222.222.
2. Może masz nagrzebane w firewallu? Wydaj polecenie sudo iptables -F.
3. Ponów pierwsze polecenie, spróbuj wejść na jakieś http.

Wypróbuj na połączeniu skonfigurowanym na statyczne IP i na DHCP (tak, ten 'roaming mode').
Awatar użytkownika
SPGM1903
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

ufff, dziękuję.. ruszył...

w pirrwsze polecenie wpisałem co zalecono i wyskoczyło mi tak, jakby wszystko było OK:
PING onet.pl (213.180.130.200) 56(84) bytes of data.
64 bytes from f1virt.onet.pl (213.180.130.200): icmp_seq=1 ttl=57 time=14.7 ms
64 bytes from f1virt.onet.pl (213.180.130.200): icmp_seq=2 ttl=57 time=14.2 ms
64 bytes from f1virt.onet.pl (213.180.130.200): icmp_seq=3 ttl=57 time=14.1 ms
64 bytes from f1virt.onet.pl (213.180.130.200): icmp_seq=4 ttl=57 time=14.2 ms

--- onet.pl ping statistics ---
4 packets transmitted, 4 received, 0% packet loss, time 2999ms
rtt min/avg/max/mdev = 14.127/14.345/14.717/0.266 ms

ale mimo to internet cos nie chcial zaskoczyć.
wlaczylem druga opcje, wylaczenie firewalla. i ruszył, dzięki czemu teraz piszę (koniec mordęgi z windą... ufff....)
a mam jedno pytanie; jak przywrócić firewalla? wciaz jestem laikiem :)

dziękuję bardzo z góry :)
woojtass
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: woojtass »

Witam ja mam podobny problem tyle, że mam internet do godziny 13:30 później jakimś dziwnym trafem nie działają mi stronki oprócz poczty z mojej uczelni, no i kadu też działa ale pozatym nic a nic, ping mam wporządku, czy to może być też wywołane firewallem?? Bo jeśli nie to nie będę go wyłączał żeby mi jakiego robaka ktoś nie zapodał.
dzięki za odp.
Awatar użytkownika
SPGM1903
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Odp: nagle niedziałająca sieć na U7.10 [SOLVED]

cóż, problem wraca regularnie, co jakiś czas. najczęściej zaraz po włączeniu sieci (uprzednio odpiętej z kompa), ale co dziwo, po kilku dniach wraca mu "działanie" i chodzi świetnie. wyjechalem na dluzej i profilaktycznie poodpinałem wszystkie kabelki od zasilania i neta. dzis podpiąłem, włączam operę, kadu i .... nic. błąd, błąd, błąd... zapewne kilka dni pozniej wstanie.
moje pytanie do sprawy: w czym problem? hardware czy software wadzi?
bo mialem ciekawy problem takze z windą. zbiegło się to z niedziałaniem sieci na U8.04. wiec przyslalem praciwnka neta na winde, okazalo sie, ze to kwestia antywira (?!), ktory uprzednio nie sypał neta, a teraz... oceniam to jako "wątpiwe", ale czy mozliwe jest, by ta sytacja wplywala na ubuntu? teraz przecieznet dziala na win, wiec nei wiem co moze powodowac klopoty...
czy na wi-fi to samo bedzie mi wystepowalo?
Zablokowany

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”