abscract pisze:Co jest gorsze...
Z tego co doszukalem sie na temat dyskow twardych szperajac w sieci w zwiazku z tym watkiem, to moge powiedziec tyle, ze temperatura do 50stC jest normalna temperatura pracy dla HDD. Jak zauwazylo wiele osob wczesniej sie wypowiadajacych - w komputerach stacjonarnych parkowanie wogole nie wystepuje (albo bardzo sporadycznie), w PCtach temperatury sa wysokie i nic sie nie dzieje.
Mi na przyklad odglos parkowania okropnie przeszkadzal. Zauwazylem to jeszcze przed dobrnieciem do tego watku, ale od razu po zainstalowaniu Ubuntu, bo na Mandrivie tego nie mialem... Ciesze sie, ze to rozwiazalem, bo to bylo cholernie irytujace (do 7-9razy na minute, czasem czesciej). Wniosek z tego taki wysnuwam, ze
skoro na poprzednich systemach (XP i MDV) to nie wystepowalo i komp dzialal jak nalezy, a zaczelo sie na Ubuntu, to wylaczenie tego nie uszkodzi mi dysku!
Mowie o zasilaniu sieciowym.
Na baterii nadal cyka, co uwazam za pozyteczne...
PS. jesli bede mial okazje wrocic na MDV, to porownam temperature po paru godzinach pracy z ta na Ubuntu, ale wydaje mi sie, ze bedzie podobna: 47-49stC. Zainwestowalem w tania podstawke z dwoma wiatrakami pod lapka, ciepelko spada do 37-38stC...
fil.