Użytkuję od kilku miesięcy laptopa Dell D620 na Nvidii Quadro 110M oraz dwa stacjonarne komputery na ATI 3200 (780G) współpracujące z TV LCD. Zakupione (te ATI 3200) po super recenzjach z XP. Rzeczywiście w XP działają rewelka. Obraz najwyzszych lotów na filmach HD. Zużycie energii przez cały komputer z obniżonym napięciem na CPU do 1V ledwo 60 watów. W gry nie gram ale użytkuję kartę SkyStar 2 DVB.
Po zainstalowaniu ubuntu na laptopie nie ma żadnych problemów. Film HD da się obejrzeć przy działającym emeraldzie. Nie muszę bawić się w ustawianie przeplotów itp. Obraz jest super dokładnie takiej jakości jaki oglądałem poprzednio na XP.
W stacjonarnych komputerach na ATI 3200 mnóstwo "czarów, marów itd."
W końcu udało mi się bez compiza oglądać filmy HD w dobrej, płynnej jakosci ale obraz z DVB w Kaffeine porażka. Jakie bym filtry nie ustawił to obraz w najlepszym układzie taki sobie. Sterowniki 8.6, 8.7, 8.8, z Envy, z mesy.. czy z kosmosu

jak coś tu jest lepiej to tam gorzej i tak w koło. Jak obraz w filmach HD udało mi się uzyskać super to w Kaffeine DVB czarno zielony. (wywalenie sterów fglrx* i zainstalowanie zamkniętych ze strony ATI. Jak zainstalowałem przez Envy czy inne to Kaffeine DVB pikseloza, filmy HD podobnie i brak płynności.) W końcu się wkurzyłem i włożyłem do jednego z nich starego GF 6600 PCI-E. Wywalenie sterów ATI z Envy, pierwsze lepsze zainstalowanie sterów nVidii. Obraz jest, rozdzielczość 1360x768 jest. Compiz z emeraldem da się uruchomić! bez problemu. Filmy HD pyk! i są. Najważniejsze DVB z Kaffeine i z sc-plugin

działa i co najważniejsze obraz jak w XP w DVBDream! Obraz z Premiery SD wygląda prawie jak z HD

czyli bardzo gładki, płynny i ładny. Jakie to proste z nvidią

. Wyjęcie GF6600 i ponowna walka z ATI z podobnym efektem końcowym. Poowne włozenie GF6600 i ponowny pozytywny efekt

Proste łatwe.
Wczoraj kupiłem płytę Asusa na GF 8300. Zobaczymy co z tego wyjdzie. bo też nowość więc zobaczymy czy nvidia zda egzamin.
Ale ATI też się należy duużży plus

... ile się przy tym instalowaniu, odinstalowywaniu nauczyłem
Problemy z instalacją ubuntu na Asusie M3N78-EMH były

.. a jakże by inaczej.
Wersja ubuntu z "pozostałościami" po ATI nie chciała zainstalować sterowników nvidii. Ani przez Envy, ani z pod synaptic'a, ani z konsoli "sh NV......". Usunąłem wszystko co było związane z ATI, fglrx, radeon. Nic nie pomogło. Być może coś zostało z niestandardowych prób uruchomienia ati. Z uruchomieniem LiveCD miałem problemy więc uznałem, że łatwiej i szybciej będzie (ze wzgledu na aktualizacje i konfigurację już dopasowaną) przeniesienie instalacji z laptopa. Wyjąłem dysk SATA podłączyłem do Asusa, uruchomiłem, przeniosłem instalację za pomoca partimage przy okazji robiąc kopię zapasową itd. Akurat nie to jest tematem więc przejdę dalej. Po zainstalowaniu sterów nvidii przez Envy i aktualizacji. Emerald działa super, filmy HD,SD również. Obraz rewelka

Kaffeine z sc-plugin również. Obraz od razu jest taki jaki ma być bez ustawiania filtrów. SMPlayer również działa rewelka. SMPlayer to chyba najlepszy program do odtwarzania filmów. Głownie za sprawą obsługi napisów podobnie jak większość programów z windows dając możliwość wczytania napisów. W gry nie gram więc o wydajności 3D nic nie napiszę.