Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Odp: Windows i linux w jednym stali domku: partycjonowanie
a co z samą instalacją? mam zaloży nowy temat?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: Windows i linux w jednym stali domku: partycjonowanie
Witam!! Ja mam inną propozycję. Sam miałem Windowsa XP i LINUXA na jednym dysku, ale denerwowało mnie to, że podczas włączania PC musiałem wybierać system. 
Postanowilem dokonać czegoś innego.
Najpierw format dysku, potem instalacja Ubuntu 8.04 LTS, po zainstalowaniu Linuxa zainstalowalem Windowsa XP za pomocą VirtualBox:w00t: i po klopocie.
Jak to mówią "Wilk syty, i owca cała":craz:

Postanowilem dokonać czegoś innego.

Najpierw format dysku, potem instalacja Ubuntu 8.04 LTS, po zainstalowaniu Linuxa zainstalowalem Windowsa XP za pomocą VirtualBox:w00t: i po klopocie.
Jak to mówią "Wilk syty, i owca cała":craz:
- weakhead
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
Mój układ(składnia - dysk: rodzaj partycji ; system plików ; punkt montowania ; wielkość):
/dev/sda1: podstawowa ; ntfs ; /windows/C ; 20.2 GB
/dev/sda2: rozszerzona ; - ; - ; 129.3 GB
/dev/sda3: logiczna ; ext3 ; / ; 23.28 GB
/dev/sda4: logiczna ; linux-swap ; - ; 3.81 GB
/dev/sda5: logiczna ; ext3 ; /home ; 101.94 GB
Dla WinXP ta przestrzeń starczy. Czy ponad 20GB dla / to nie za dużo(wykorzystane zaledwie niecałe 4GB!)? Ze SWAP chyba zrezygnuje albo zredukuje do 2GB, gdyż i tak nigdy z niego nie korzystam (2GB pamięci operacyjnej), a lapka nigdy nie hibernuje(bo gubi sieć bezprzewodową). /home używam jako przestrzeń na multimedia i configi.
Niedługo stawiam Archa oraz testowego Ibexa. Zmienię całą zawartość /dev/sda2. Zrobię wspólnego SWAPa, Arch będzie miał do 12GB na "/" oraz do do 10GB na /home. Intrepid Ibex dostanie do 15GB na "/"(będzie to dla mnie tylko ciekawostka, więc nawet /home mu nie dam, to Arch będzie na codzień). Resztę przestrzeni wykorzystam na nową partycję ext3 dla obydwu systemów(nie licząc WinXP) na multimedia. Mam zamiar zrobić z tej partycji równierz przestrzeń wymiany między dwoma komputerami i całą partycję wrzucić jako udział Samby(pod kontrolą Archa i Ibexa).
Czy macie dla mnie jakieś sugestie?
/dev/sda1: podstawowa ; ntfs ; /windows/C ; 20.2 GB
/dev/sda2: rozszerzona ; - ; - ; 129.3 GB
/dev/sda3: logiczna ; ext3 ; / ; 23.28 GB
/dev/sda4: logiczna ; linux-swap ; - ; 3.81 GB
/dev/sda5: logiczna ; ext3 ; /home ; 101.94 GB
Dla WinXP ta przestrzeń starczy. Czy ponad 20GB dla / to nie za dużo(wykorzystane zaledwie niecałe 4GB!)? Ze SWAP chyba zrezygnuje albo zredukuje do 2GB, gdyż i tak nigdy z niego nie korzystam (2GB pamięci operacyjnej), a lapka nigdy nie hibernuje(bo gubi sieć bezprzewodową). /home używam jako przestrzeń na multimedia i configi.
Niedługo stawiam Archa oraz testowego Ibexa. Zmienię całą zawartość /dev/sda2. Zrobię wspólnego SWAPa, Arch będzie miał do 12GB na "/" oraz do do 10GB na /home. Intrepid Ibex dostanie do 15GB na "/"(będzie to dla mnie tylko ciekawostka, więc nawet /home mu nie dam, to Arch będzie na codzień). Resztę przestrzeni wykorzystam na nową partycję ext3 dla obydwu systemów(nie licząc WinXP) na multimedia. Mam zamiar zrobić z tej partycji równierz przestrzeń wymiany między dwoma komputerami i całą partycję wrzucić jako udział Samby(pod kontrolą Archa i Ibexa).
Czy macie dla mnie jakieś sugestie?
- Biotrek
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Wszystko fajnie tylko faktycznie jeśli chodzi o / to stanowczo za dużo
10 to max

"Demokracja to rządy hien nad osłami" - Arystoteles
- DeszczZen
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Witam
Mam dysk 40 Gb, partycje wyglądają tak
Winda: C-6Gb
D-12Gb
Linux: swap - 3,4Gb
/-18Gb
Chciałbym pozbyć się partycji windowsowkiej D i uyskana wolna przestrzeń wcielić i scalić z dyskiem linuksowym /. Czy to mozliwe bez formatowania linuksa?? Jeżeli owszem to jak to zrobić??
Mam dysk 40 Gb, partycje wyglądają tak
Winda: C-6Gb
D-12Gb
Linux: swap - 3,4Gb
/-18Gb
Chciałbym pozbyć się partycji windowsowkiej D i uyskana wolna przestrzeń wcielić i scalić z dyskiem linuksowym /. Czy to mozliwe bez formatowania linuksa?? Jeżeli owszem to jak to zrobić??
- Biotrek
- Serdeczny Borsuk
Po prostu przeformatuj na ext3 jako nowa partycja na dane i gotowe 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
tak przeglądam i przeglądam ten temat i chciałem zapytać ekspertów.. (zielony nie jestem, z ubuntu korzystam długi czas)
zakupiłem laptopa z dyskiem 320gb, potrzebuję mieć i windows (cad, photoshop, i inne takie) i ubuntu (do codziennego użytku). i tu pojawia się problem jak podzielić dysk, myślałem, żeby zrobić to w sposób następujący:
hda1 - windows (ntfs) (30gb?)
hda2 - dane windows (+ubuntu?) (fat32) (100gb?)
hda3 - swap (1gb)
hda4 - / (ext3) (20 gb?)
hda5 - /home (ext3) (pozostałe 169gb?)
uważacie, że to dobry podział?
i jak lepiej instalować? najpierw windows, potem ubuntu (wtedy ubuntu robi dowiązania i ładny grub) czy też odwrotnie?
wolę zapytać, żeby mieć z głowy problem na conajmniej 2 latka
z góry dzięki wielkie.
zakupiłem laptopa z dyskiem 320gb, potrzebuję mieć i windows (cad, photoshop, i inne takie) i ubuntu (do codziennego użytku). i tu pojawia się problem jak podzielić dysk, myślałem, żeby zrobić to w sposób następujący:
hda1 - windows (ntfs) (30gb?)
hda2 - dane windows (+ubuntu?) (fat32) (100gb?)
hda3 - swap (1gb)
hda4 - / (ext3) (20 gb?)
hda5 - /home (ext3) (pozostałe 169gb?)
uważacie, że to dobry podział?
i jak lepiej instalować? najpierw windows, potem ubuntu (wtedy ubuntu robi dowiązania i ładny grub) czy też odwrotnie?
wolę zapytać, żeby mieć z głowy problem na conajmniej 2 latka

z góry dzięki wielkie.
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
@ yankes
kolejność instalacji zdecydowanie tak jak piszesz, czyli najpierw windows, potem ubuntu... nie będzie problemów z Grub'em
rozmiar partycji - w zasadzie to rzecz indywidualna, poza tym zawsze można to trochę pozmieniać po instalacji systemów... dla mnie 20gb na partycję root byłoby zdecydowanym przerostem treści nad formą... u siebie postawiłem 8gb, mam wolne jeszcze 5 gb... większość programów użytkownika i tak instaluje się na /home
kolejność instalacji zdecydowanie tak jak piszesz, czyli najpierw windows, potem ubuntu... nie będzie problemów z Grub'em
rozmiar partycji - w zasadzie to rzecz indywidualna, poza tym zawsze można to trochę pozmieniać po instalacji systemów... dla mnie 20gb na partycję root byłoby zdecydowanym przerostem treści nad formą... u siebie postawiłem 8gb, mam wolne jeszcze 5 gb... większość programów użytkownika i tak instaluje się na /home
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
hm, czyli mniej powiadasz?
ile tak optymalnie uważasz, że będzie ok na roota? max 10gb?
i jeszcze teraz mi wpadło do głowy, wszystkie partycje jako podstawowe, logiczne, czy jako extended (czy jakoś tak?) ?
ile tak optymalnie uważasz, że będzie ok na roota? max 10gb?
i jeszcze teraz mi wpadło do głowy, wszystkie partycje jako podstawowe, logiczne, czy jako extended (czy jakoś tak?) ?
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
@ yankes
Myślę, że 10gb na root wystarczy Ci spokojnie... poza tym - tak jak pisałem - w razie potrzeby zawsze można zmieniać rozmiar partycji... natomiast odnośnie typu partycji - radzę trochę poczytać - tylu partycji podstawowych na pewno nie utworzysz, bo nie pozwolą na to ograniczenia systemowe
Myślę, że 10gb na root wystarczy Ci spokojnie... poza tym - tak jak pisałem - w razie potrzeby zawsze można zmieniać rozmiar partycji... natomiast odnośnie typu partycji - radzę trochę poczytać - tylu partycji podstawowych na pewno nie utworzysz, bo nie pozwolą na to ograniczenia systemowe

- Biotrek
- Serdeczny Borsuk
Jak to ktoś wspomniał rozmiar zawsze można zmienić, choć na "/" dałbym 10 GB
Następnie osobna partycja "/boot" specjalnie dla gruba, nie zaszkodzi a zawsze może się przydać
Fat32? Życzę powodzenia w zapisaniu pliku o rozmiarze większym niż 4 GB, poza tym jeszcze partycja o rozmiarze większym niż 32 GB...Czemu się tak na niego upieracie to ja nie wiem, nadaje się do muzeum a czemu to macie w wikipedii.
Także zapomnijcie o tym systemie plików na twardzielach
NTFS koniecznie.
Następnie osobna partycja "/boot" specjalnie dla gruba, nie zaszkodzi a zawsze może się przydać

Fat32? Życzę powodzenia w zapisaniu pliku o rozmiarze większym niż 4 GB, poza tym jeszcze partycja o rozmiarze większym niż 32 GB...Czemu się tak na niego upieracie to ja nie wiem, nadaje się do muzeum a czemu to macie w wikipedii.
Także zapomnijcie o tym systemie plików na twardzielach

NTFS koniecznie.
- weakhead
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
@ yankes
tak jak mówił k2cl - ok 10 GB na "/" naprawdę wystarczy, sądzę, że na "/home" nie warto dawać więcej, jak 20GB, 30-40GB na pamięciożernego(pod względem miejsca na HDD) jest ok, SWAP w zależności od RAM...
1 ale:
partycja na dane dla Windows i Ubuntu jako fat32? niesie to ze sobą pewne ograniczenia (nieco wolniejszy dostęp do danych na Win oraz brak obsługi plików > 4GB), ntfs na Linuksie dzięki ntfs-3g jest już dobrym wyjściem(choć spadek wydajności jest zauważalny na Ubu);
Ponadto, moim zdaniem pierwsza partycja(na Win) powinna być jedyną podstawową, cała reszta jako partycje logiczne (wewnątrz rozszerzonej) - zaoszczędzisz główkowania z rozkładem i ograniczeniem 4 partycji podstawowych.
Cholera... Biotrek mnie wyprzedził
tak jak mówił k2cl - ok 10 GB na "/" naprawdę wystarczy, sądzę, że na "/home" nie warto dawać więcej, jak 20GB, 30-40GB na pamięciożernego(pod względem miejsca na HDD) jest ok, SWAP w zależności od RAM...
1 ale:
partycja na dane dla Windows i Ubuntu jako fat32? niesie to ze sobą pewne ograniczenia (nieco wolniejszy dostęp do danych na Win oraz brak obsługi plików > 4GB), ntfs na Linuksie dzięki ntfs-3g jest już dobrym wyjściem(choć spadek wydajności jest zauważalny na Ubu);
Ponadto, moim zdaniem pierwsza partycja(na Win) powinna być jedyną podstawową, cała reszta jako partycje logiczne (wewnątrz rozszerzonej) - zaoszczędzisz główkowania z rozkładem i ograniczeniem 4 partycji podstawowych.
Cholera... Biotrek mnie wyprzedził

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
za późno z tym bootem niestety...
primary:
windows
/
swap
extended:
/home
partycja z danymi
skoro fat taki zły to wyleci
dzięki wielkie za pomoc chłopaki!
primary:
windows
/
swap
extended:
/home
partycja z danymi
skoro fat taki zły to wyleci

dzięki wielkie za pomoc chłopaki!
- Biotrek
- Serdeczny Borsuk
PM8 i przekonwertuj na NTFS
- weakhead
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Albo w Ubuntu doinstaluj gparted, uruchom jako root, odmontuj partycję fat32 i sformatuj jako ntfs. Potem tylko edytować /etc/fstab.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
albo odpal gParted live cd 
ogolnie dla mnie gParted na live (z iso) wygrywa na całej linii z PM.

ogolnie dla mnie gParted na live (z iso) wygrywa na całej linii z PM.
- weakhead
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
gParted jest także na płycie Ubuntu i Xubuntu - wystarczy uruchomiź live cd i odpalić z konsoli sudo gparted.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Witam wszystkich.
Planuję sobie zainstalowanie Ubuntu, a sytuacja na moim dysku 80 GB dotychczas wyglądała tak:
Zaplanowałem sobie przeniesienie dokumentów na sda2 i usunięcie sda3, a następnie utworzenie partycji rozszerzonej i na niej partycje linuksowe. Wyglądałoby to jakoś tak:
Ewentualnie dodałbym do tego jeszcze partycję /boot o rozmiarze 100 MB. Myślę, że dzięki takiemu ustawieniu łatwo podzielę dysk bez narażania na utratę danych z partycji windowsowych. Proszę o opinię, czy takie ustawienie jest dobre i czy warto jeszcze coś tu zmienić.
Planuję sobie zainstalowanie Ubuntu, a sytuacja na moim dysku 80 GB dotychczas wyglądała tak:
Kod: Zaznacz cały
sda1 NTFS - System (WinXP) - 15.93 GB
sda2 NTFS - Programy i gry - 29.3 GB
sda3 NTFS - Dokumenty - 29.3 GB
Kod: Zaznacz cały
sda1 NTFS - System (WinXP) - 15.93 GB
sda2 NTFS - Dane - 29.3 GB
sda4 ext3 - / - 8.3 GB
sda5 ext3 - /home - 20 GB
sda6 linux-swap - 1 GB
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
swap wystarczy 500 MB, reszta OK
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
- Biotrek
- Serdeczny Borsuk
Figa to zależy czy będzie robił hibernację 
Jak nie to 500 MB jeśli tak to 1 x ram

Jak nie to 500 MB jeśli tak to 1 x ram