naprawa X-sow, odnalezienie bledow [SOLVED]

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
Shiver
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

naprawa X-sow, odnalezienie bledow [SOLVED]

Post autor: Shiver »

Witam,
Od razu na poczatku zaznacze iz nie wiem czy to odpowiedni dzial, poniewaz nie wiem na czym problem tak naprawde polega, ale w miare odpowiedzi, postaram sie zmienic temat na bardziej wlasciwy;)

Nie jestem takim zielonym uzytkownikiem, chociaz do eksperta wiele mi brakuje:craz: Wkoncu chce sie nauczyc jak rozgryzc ten system i radzic sobie z administrowaniem go dzieki mojej wiedzy ktora moze uda mi sie poglebic przy waszej pomocy:oops:

Wczoraj zainstalowalem XAMPP-a instalacja jest bardzo prosta :w00t: oraz clienta mysql poprzez apt-get install mysql-client cos tam 5.0 (o ile sobie przypominam). I dzisiaj z ranca wlaczam sobie komputerek, ladnie wszystko, wrecz pieknie jak zwykle pokazuje mi sie ekran logowania o taki: https://wiki.ubuntu.com/HardyHeron/Beta ... et=kdm.png
wpisuje haselko i zonk:shock:. Pokazuje mi sie czarny ekran z dziwnymi czarno bialymi paskami oraz kwadracikami. Na moj gust, ale moge sie mylic gdyby stery do karty graficznej sie wysypaly czy tez X'sy nawet bym nie zobaczyl tego ekranu logowania. Jesli sie myle bardzo prosze o wyprowadzenie mnie z bledu:craz:

Teraz co chce uzyskac, wiec najlepiej przelaczyc sie do trybu konsolowego i sprawdzic jakie bledy sa generowane ( nie mam bladego pojecia jak to zrobic, o ile takie sprawdzenie jest mozliwe). Usunac tego clienta, poniewaz on odpowiada wg mnie za przyczyne tego bledu. Naprawic X'sy, jakos kolejny raz nie chce mi sie robic formata, a mam czas poniewaz jestem na zwolnieniu to sobie chetnie z tym linuxem powalcze :w00t:
Mam jszcze pytanie, czy istnieje takie cos jak przywracania systemu? cos na podobienstwo z windowsa?
Kurczak rozpisalem sie niesamowicie:razz: ale mam nadzieje ze ktos jednak dotrze do konca tego tekstu:razz:
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: naprawa X-sow, odnalezienie bledow

Post autor: frklin »

Re konfiguracja serwera X

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg
w recovery mode - to powinno Ci pomóc.
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: naprawa X-sow, odnalezienie bledow

Post autor: Rgl »

Wygląda to raczej na problem z ustawieniami użytkownika a nie z X . Próbowałeś zalogować ię na innego użytkownika? Zanim zrekonfigurujesz X window warto sprawdzić czy problem dotyczy tylko tego jednego użytkownika czy wszystkich.
Awatar użytkownika
Shiver
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Odp: naprawa X-sow, odnalezienie bledow[SOLVED]

Post autor: Shiver »

witam
To znowu ja:razz:
Nie bede zakladal nowego watku, napisze w tym co znowu popsulem :razz:
Mianowicie dzisiaj chcialem zoptymalizowac troche system poprzez usuwanie zbednych programow poprzez Dodaj/Usun programy, no i przez przypadek usunal sie jakis demon:craz: Czym sie to obiawia, a tym ze ubuntu nie widzi dyskow. Jak chce otworzyc sobie to takie menu z paska o nazwie system to napisane jest ze jest puste. Poprzednio tam byl katalog domowy, dostep do dyskow i cos jeszcze;) Tak jakby punkty montowania zostaly wyrzucone. Sprawdzalem to w pliku fstab i jest wszystko wporzadku:] Dodam jeszcze, ze po zalogowaniu sie i zobaczeniu pulpitu wyskakuje blad "

Kod: Zaznacz cały

Blad - Panel  KDE i nizej jest napisane nieprawidlowy URL system:/"
Zauwazylem ponad to ze w Hardwer Driver Manager nie mam sterownikow do mojej karty:(
Jest ktos wstanie mi pomoc? Ewentualnie podac nazwe tego czegos co mi brakuje? Zrobilem juz rekonfiguracja pakietow i przywracanie X'sow. Poniewaz przy logowaniu sie do ubuntu w tym menadzerze wyskakiwal blad ze nie mozna odnalezc pluginu do tego okienka.

Rozwiazanie problemu:
Otoz problem rozwiazalem, powod byl bardzo prosty przez przydaek odinstalowalem konqueror-a 8-) Po zainstalowaniu go od nowa, wszystkie bledy znikly:mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”