Różnica prędkosci pobierania plikow z serwera ftp a podczas aktualizacji systemu.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Różnica prędkosci pobierania plikow z serwera ftp a podczas aktualizacji systemu.
Problem jest taki ze gdy aktualizuje system, predkosc pobierania plikow to 95-100kb/s a przy sciaganiu plikow np z rapidshare czy serwerów ftp, predkosc maksymalna to nie wiecej niz 50kb/s. Internet mam 1 mega wiec powinno byc wiecej... A teraz pytanie... czy system Ubuntu 7.10 nie przydziela sobie przypadkiem przepustowości łącza tak jak windows 20% ? Ew. jak to zmienić i czy nie bedzie pozniej jakis problemow ?
- idarek
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Różnica prędkosci pobierania plikow z serwera ftp a podczas aktualizacji systemu
To że masz internet 1MB to nie znaczy że wszystkie pliki będziesz sciągał z taką prędkością, szczególnie ze stron tj. rapidshare, które ograniczają standardowo transfer dla użytkowników standardowych, a nie, dla użytkowników premium.
Odnośnie ubuntu to mogę powiedzieć coś wręcz przeciwnego.
Mam łącze wifi, które ma maksymalną prędkość internetu 8MB. Na Windowsie osiągałem ok. 100-120KB/s a na ubuntu bez problemów 300KB/s (nie 8MB bo to już wina zakłóceń na wifi).
Odnośnie ubuntu to mogę powiedzieć coś wręcz przeciwnego.
Mam łącze wifi, które ma maksymalną prędkość internetu 8MB. Na Windowsie osiągałem ok. 100-120KB/s a na ubuntu bez problemów 300KB/s (nie 8MB bo to już wina zakłóceń na wifi).
Czytanie, klucz do zrozumienia.
Zrozumienie, klucz do wiedzy.
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... mi-dzieje/
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Różnica prędkosci pobierania plikow z serwera ftp a podczas aktualizacji systemu
Powinienies miec maksymalna predkosc 128 kb/s ale to jest maksymalna predkosc pobierania przydzielona zgodnie z wykupionym pakietem adsl u dostwacy .
Nikt nie gwarantuje Ci predkosci w internecie
Co do rapida na profilu free masz maksymalna predkosc do 512 czyli 48 kb/s
Co do serwerow ftp zalezy od obciazenia serwera itp.
Nie system nie rezerwuje sobie pasma lacza .
Nikt nie gwarantuje Ci predkosci w internecie

Co do rapida na profilu free masz maksymalna predkosc do 512 czyli 48 kb/s

Co do serwerow ftp zalezy od obciazenia serwera itp.
Nie system nie rezerwuje sobie pasma lacza .
Ubuntu Counter Project - user number # 23841
AMD Phenom II X2 , GF 9800 GT , 4 gb ram - U 10.4
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
czyli ze to nie wina ubuntu ? na windowsie sciagalo z wrzuty w okolicach 85kb/s, teraz na ubuntu zaledwie 50kb/s a i jeszcze przed chwilka przy pobieraniu kodekow mialem predkosc 120/130kb/s
- idarek
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
To że ci w windowsie pokazywało 85KB/s to nie znaczy ze z taką prędkością pobierałkil91 pisze:czyli ze to nie wina ubuntu ? na windowsie sciagalo z wrzuty w okolicach 85kb/s, teraz na ubuntu zaledwie 50kb/s a i jeszcze przed chwilka przy pobieraniu kodekow mialem predkosc 120/130kb/s

Generalnie mam 2 laptopy, i na domowym, na Ubuntu ten sam internet działą o wiele szybciej, wiec na 100% to nie ubuntu

Czytanie, klucz do zrozumienia.
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
kil91 - jesli masz opere w zakladce transfery masz usrednione predkosci pobierania , mozesz takze uzyc jednego z wielu rosrzezen do ff aby zoptymalizowac proces .
Ubuntu Counter Project - user number # 23841
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Kontakt:
kil91 1 megabit = 1024 kilobity / 1024 dzielimy przez 8 = 128 kilobajtów - czyli takie masz łącze
Teraz odpal test http://www.speedtest.net/ i sobie zobacz.
Zajrzyj też do umowy z ISP na 99 % masz w niej napisane, że dają Ci dostęp po prędkości nie 1 megabit, a do 1 megabitu. Do - jest w tym przypadku kluczowe.

Zajrzyj też do umowy z ISP na 99 % masz w niej napisane, że dają Ci dostęp po prędkości nie 1 megabit, a do 1 megabitu. Do - jest w tym przypadku kluczowe.
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS