Karta telewizyjna w virtualbox

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Artek150
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Karta telewizyjna w virtualbox

Post autor: Artek150 »

Witam.
Tak sobie pomyślałem ostatnio że skoro mojej karty telewizyjnej (avertv go 007) nie mogę uruchomić na linuxie to może w virtualboxie się jakoś da? Tylko teraz pytanie jak? Czy trzeba zainstalować jakies sterowniki ? bo rozumiem ze normalne sterowniki które mam na płytce od karty nie będą działały. Na wirtualnej maszynie w menedżerze urządzeń niemam mojej karty telewizyjnej ale za to jest jakieś urządzenie z żółtym znaczkiem które niema właściwych sterowników i nazywa się PCI device. Pomyślałem że to może byc moja karta tv i może wystarczy dorwać jakies sterowniki specjalne pod vb i będzie działać ?
Jest możliwe żeby ja uruchomić?
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Karta telewizyjna w virtualbox

Post autor: dk75 »

"PCI device" to szyna systemowa PCI - normalnie załatwiają to sterowniki do płyty głównej. Bez tego nie zainstalujesz żadnego urządzenia wpiętego w PCI. I to normalne gdyż VBox emuluje drugiego peceta a to, że używa procesora w trybie virtualizacji bez emulacji to tylko taki dodatek.
Nic nie zrobisz.
Odpuść sobie.
Lepiej wygrzeb z 5-8GB na początku dysku, załóż tam partycję i zainstaluj XP natywnie - wtedy zainstalujesz sobie tą kartę.
Artek150
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Juz tak mam tylko to jest drażniące jak za każdym razem kiedy cos chce zrobić przy uzyciu tej karty musze najpierw czekać aż sie ubuntu zamknie potem restart i czekać az załaduje sie winda. no nic jak sie nieda to się nieda myslałem że jest takie coś możliwe w każdym razie dzieki za odpowiedź.
pozdrawiam
bgerlich
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: bgerlich »

Zainstalu Xen. Posiada on opcję PCI passthrough - oznacza to w skrócie, że karta będzie normalnie dostępna na wirtualniej maszynie a niewidoczna na systemie gospodarzu.
Artek150
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

chyba sobie jednak dam spokój z wirtalnymi maszynami bo to troche tak jakby do samochodu wsadzić naped z roweru zamiast silnika; z wierzchu niby wszystko ładnie a ciągle czegoś brakuje. a windows mi potrzebny do dwóch rzeczy: do instalowania aplikacji na urządzeniu z windows mobile no i do tej karty. chyba szybciej bedzie przebootować sie czasem na windowsa niz meczyc sie za kazdym razem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”