[SOLVED] Przekierowanie z error page przeglądarki
- pogrom
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
[SOLVED] Przekierowanie z error page przeglądarki
Ktoś podmienił mi error page w Firefoxie. W sumie nawet wiem kto - mój sysadmin w pracy. Pytanie jak to zrobił, i jak to cofnąć?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
Odp: podmieniony error page Firefoxa
Ciężko cokolwiek powiedzieć, spróbuj zmienić serwery DNS. Wybierz dwa z listy:
Kod: Zaznacz cały
4.2.2.1
4.2.2.2
4.2.2.3
4.2.2.4
4.2.2.5
4.2.2.6
- pogrom
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Poprawka, to nie error page jest podmieniony, tylko w jakiś sposób dla wpisów, które normalnie wyświetliłyby error page, czyli powiedzmy po wpisaniu w pasku adresu: http://$$$$$$$$/, zrobił przekierowanie do pewnej strony w necie.
I obie przeglądarki które mam są do niej prowadzone.
I obie przeglądarki które mam są do niej prowadzone.
-
- Serdeczny Borsuk
to już na pewno jak wspomniałem - zmień dns.
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
A macie proxy w sieci w pracy? Pewnie to jest przyczyną 

DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
- pogrom
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Nie do końca rozumiem ale jeśli to ma znaczenie to na przykład teraz nie jestem w pracy.
I jak się zmienia DNS (o ile ta odpowiedź nie została dodana zanim edytowałem poprzedzający ją post)?
I jak się zmienia DNS (o ile ta odpowiedź nie została dodana zanim edytowałem poprzedzający ją post)?
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
dodając wpis nameserver ip_dns do /etc/resolv.conf
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
- pogrom
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Bez zmian. Jutro spytam cwaniaczka co zrobił.
A tak na marginesie, dlaczego akurat takie serwery DNS? Bo domyślnie mam jakieś inne, chyba od mojego providera internetu.
A tak na marginesie, dlaczego akurat takie serwery DNS? Bo domyślnie mam jakieś inne, chyba od mojego providera internetu.
-
- Serdeczny Borsuk
Zamiast zmieniać serwery DNS w pliku resolv.conf zmień je w Network Managerze - ikonka dwóch kompów w prawym górnym rogu ekranu, zakładka DNS. Nie zapomnij wywalić starych i wyczyścić cache Firefoxa.
Czemu takie DNS ? Hmmm, bo są łatwe do zapamiętania.
Czemu takie DNS ? Hmmm, bo są łatwe do zapamiętania.
- pogrom
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Nic nie dało, dalej mam to przekierowanie.
No ale co ma zapamiętywanie? To co, mogę sobie wpisać cokolwiek jako DNS?
No ale co ma zapamiętywanie? To co, mogę sobie wpisać cokolwiek jako DNS?
-
- Serdeczny Borsuk
Jakikolwiek adres IP publicznie dostępnego serwera DNS. Te właśnie są publicznie dostępne, łatwe w zapamiętaniu i szybkie z powodu wykorzystania anycast, taki rodzaj transmisji, która automatycznie wybiera najlepsze połączenie.
- pogrom
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Trochę zboczę z wątku ale, skoro takie fajne te DNSy to jak zrobić, żeby po restarcie sieci nie wracały te stare?
-
- Serdeczny Borsuk
Odp: Przekierowanie z error page przeglądarki
W pliku /etc/dhcp3/dhclient.conf dopisujemy
i restartujemy połączenie.
Przed wybraniem serwerów spinguj każdy i wybierz ten, który ma najlepsze czasy(polecenie "ping 4.2.2.1" itd.). Poszukaj również na tym forum informacji o OpenDNS (inny fajny dns) albo zajrzyj na http://opendns.com/
Kod: Zaznacz cały
prepend domain-name-servers 4.2.2.1,4.2.2.2;
Przed wybraniem serwerów spinguj każdy i wybierz ten, który ma najlepsze czasy(polecenie "ping 4.2.2.1" itd.). Poszukaj również na tym forum informacji o OpenDNS (inny fajny dns) albo zajrzyj na http://opendns.com/
- pogrom
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Po restarcie sieci mam teraz 4 DNSy - te dwa nowe i dwa które mam domyślnie.
Zresztą nie ważne. Na tych domyślnych mam 6 razy szybszego pinga niż na którymkolwiek z publicznych, a i test z https://www.dns-oarc.net/oarc/services/dnsentropy pokazuje lepszy wynik.
Jutro dam znać co mi sysadmin zakombinował z tym przekierowaniem. O ile nie uzna za świetną zabawę niemówienia mi.
Zresztą nie ważne. Na tych domyślnych mam 6 razy szybszego pinga niż na którymkolwiek z publicznych, a i test z https://www.dns-oarc.net/oarc/services/dnsentropy pokazuje lepszy wynik.
Jutro dam znać co mi sysadmin zakombinował z tym przekierowaniem. O ile nie uzna za świetną zabawę niemówienia mi.
-
- Serdeczny Borsuk
W tym samym pliku możesz z opcji "request" możesz usunąć domain-name-servers. Jest to jednak bez różnicy bo serwey będą wykorzystywane po kolei, czyli z drugiego na liście skorzystasz dopiero kiedy pierwszy nie będzie odpowiadał i tak dalej.
Jeśli Cię jednak Cię denerwują stare adresy zrób jak napisałem i komputer przestanie pobierać adresy serwerów DNS "z zewnątrz". Zwiększy to również bezpieczeństwo Twojego komputera.
Jeśli Cię jednak Cię denerwują stare adresy zrób jak napisałem i komputer przestanie pobierać adresy serwerów DNS "z zewnątrz". Zwiększy to również bezpieczeństwo Twojego komputera.
- pogrom
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Więc admin zdziwił się niemniej niż ja jak usłyszał, że poza pracą też mam takie przekierowania (a przynajmniej tak wyglądał). W pracy jesteśmy za domeną ale w domu teoretycznie nie powinno tego być.
Kazał wyczyścić w domu catche DNS (jakkolwiek to się robi) i sprawdzić czy resolv.conf jest nadpisywany (jakkolwiek to się robi).
Jak to w domu zrobię to dam znać czy podziałało. Tymczasem mile widziane info jak to zrobić :]
EDIT:
Pomogło odnowienie IP na routerze. Choć szczerze powiedziawszy nie wiem skąd mój domowy router router wziął sobie to przekierowanie. Tak czy inaczej już jest ok i mogę sobie spokojnie wpisać "$$$$$$$$" w pasku adresu i zobaczyć wyniki wyszukiwania Googli dla tegoż wyrazu. Bo przecież Google słusznie założyło, że zawsze jak w pasku adresu wpiszę coś co nie jest adresem, to po prostu się pomyliłem bo chciałem to wpisać w pasku wyszukiwania...
Kazał wyczyścić w domu catche DNS (jakkolwiek to się robi) i sprawdzić czy resolv.conf jest nadpisywany (jakkolwiek to się robi).
Jak to w domu zrobię to dam znać czy podziałało. Tymczasem mile widziane info jak to zrobić :]
EDIT:
Pomogło odnowienie IP na routerze. Choć szczerze powiedziawszy nie wiem skąd mój domowy router router wziął sobie to przekierowanie. Tak czy inaczej już jest ok i mogę sobie spokojnie wpisać "$$$$$$$$" w pasku adresu i zobaczyć wyniki wyszukiwania Googli dla tegoż wyrazu. Bo przecież Google słusznie założyło, że zawsze jak w pasku adresu wpiszę coś co nie jest adresem, to po prostu się pomyliłem bo chciałem to wpisać w pasku wyszukiwania...
Hmm, what would Satan do?
Google broni, Google radzi, Google nigdy Cię nie zdradzi.
Google broni, Google radzi, Google nigdy Cię nie zdradzi.