jak zainstalować fingerprint

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
dorsai
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: jak zainstalować fingerprint

Post autor: dorsai »

Hehe, pozwolicie, że trochę odświeżę wątek :)

Zrobiłem, jak kolega dziarek napisał, i owszem, pobrał ślicznie mój odcisk, ale za to w czasie logowania do systemu muszę podać hasło ORAZ zeskanować palec... owszem, może to i dodatkowe zabezpieczenie, ale nie o to chyba chodzilo :P

Dodam, że laps to lenovo z serii N200.
Zawalczył ktoś z tym?

Próbuję jeszcze innych opisanych metod, jak jakaś się powiedzie, dam znak
Awatar użytkownika
dzarek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: dzarek »

rano próbowałem się bawić z plikiem common-auth. udało się usunąć podawanie hasła, jednak czytnik nie działał za poprawnie... po restarcie nie potrafił rozpoznać mojego palca.
na weekend niestety wyjeżdżam, ale zostawiam temat do przemyślenia i zabawy :)
Awatar użytkownika
tsr
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 22.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: tsr »

dorsai pisze: Zrobiłem, jak kolega dziarek napisał, i owszem, pobrał ślicznie mój odcisk, ale za to w czasie logowania do systemu muszę podać hasło ORAZ zeskanować palec... owszem, może to i dodatkowe zabezpieczenie, ale nie o to chyba chodzilo :P
Kolega dzarek się pomylił...
Plik /etc/pam.d/common-auth ma wyglądać tak:

Kod: Zaznacz cały

auth    sufficient    pam_fprint.so
auth    required      pam_unix.so nullok_secure
Ważna jest kolejność! sufficient nie może być na końcu.
Słowianin
Yazutsu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: Yazutsu »

Na asusie F8Sn działa, metoda podana przez Dzarka, oprócz tego ze repo nie działa juz, pakiety pobrałem z :
http://http://packages.ubuntu.com/hardy ... 0/download

potem sporo problemów z uprawnieniami, pam_fprint_enroll nie mógł zapisywać do

/home/user/.fprint
no i żeby sie wygodnie logowało w pliku common-aury muszą być te dwie linijki podane przez TSR.

Zapomniałbym dodać czytnik mam AuthenTec AES1610

Dziękuje wszystkim za pomoc.

EDIT: Zapomniałem zapytać , czy w pliku common-auth można by zrobić tak żeby nie najpierw pytał o palec a potem o hasło ale żeby była alternatywa, tz. Albo palec albo hasło?
Awatar użytkownika
dorsai
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

tsr pisze:Kolega dzarek się pomylił...
Plik /etc/pam.d/common-auth ma wyglądać tak:

auth    sufficient    pam_fprint.so
auth    required      pam_unix.so nullok_secure
Ważna jest kolejność! sufficient nie może być na końcu.
Racja, teraz wszystko działa pięknie. Dla potomności dodam, że czytnik AuthenTec AES2501 na lenovo N200.
Yazutsu pisze:Zapomniałem zapytać , czy w pliku common-auth można by zrobić tak żeby nie najpierw pytał o palec a potem o hasło ale żeby była alternatywa, tz. Albo palec albo hasło?
U mnie przy logowaniu wymaga tylko skanu palca. Jeśli skan był błędny (np. nie ten palec), wtedy pyta o hasło.
Spróbuj może jeszcze raz zeskanować palec (pam_fprint_enroll) może ma problemy z porównaniem
Yazutsu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

dorsai pisze: Spróbuj może jeszcze raz zeskanować palec (pam_fprint_enroll) może ma problemy z porównaniem
No tak, wiem ale mi chodzi o to żeby było albo albo, teraz pyta o palec a potem pyta o hasło .

Mi chodzi o to żeby była alternatywa, albo palec albo hasło. bo teraz musze zrobic i to i to.

aha i przy tej metodzie pyta o hasło z palca kilka razy (jeśli specjalnie źle zeskanuje palec) a potem rezygnuje i pyta już tylko o wpianie hasła.
Awatar użytkownika
dorsai
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Yazutsu pisze:No tak, wiem ale mi chodzi o to żeby było albo albo, teraz pyta o palec a potem pyta o hasło .

Mi chodzi o to żeby była alternatywa, albo palec albo hasło. bo teraz musze zrobic i to i to.
Też tak miałem wcześniej, lecz potem zmieniłem /etc/pam.d/common-auth tak, jak napisał kolega tsr (pozostawiłem tylko te dwa wpisy, resztę wywaliłem) i jest ok.

A sytuację, że muszę skanować i palec i podawać hasło mam, gdy palec zeskanuje błędnie, dlatego pisałem o ponownym zeskanowaniu.

A co do alternatywy albo-albo, będzie ciężko. Jeśli zrobisz tak, jak było napisane wcześniej, domyślną weryfikacją będzie palec, jeśli będzie ona błędna (lub nie odnajdzie urządzenia, jak u mnie czasem sie zdarza po wznowieniu z uśpienia) wtedy spyta o hasło
pawlix82
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: pawlix82 »

nie ma jak thinkpad u mnie jest ok z czytnikiem jeżeli chodzi o błąd ze nie może znaleźć urządzenia (czytnika) wystarczyło w przypadku moim restart maszyny, a instalowałem z repo ubuntu :] pozdrawiam.
Glerob
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: Glerob »

Mam hp z czytnikiem, nie wiem czy moj lin wogole zainstalował do niego sterowniki, bo wogole nie działa, nie wiem nawet jak sprawdzic czy go widzi poniewaz mam lina od tygodnia, nigdy wczesniej z nim stycznosci nie miałem dlatego jestem zielony... Skad mam wziasc sterownik, potem program, jak to zrobic, jakimi komendami pokolei. Bardzo prosze o cierpliwa dokładnośc bo nie umiem nic.
GLEROB
butsh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: butsh »

Zainstalowałem tak jak dzarek i Yazutsu i działa. Niestety czasem jak loguję się w konsoli wywala mi "segmentation fault"
Najpierw jest OK czyli tak:
butsh@butsh-pc:~$ sudo synaptic
Scan right middle finger on AuthenTec AES1610
#skanuję i odpala się synapic
butsh@butsh-pc:~$
Po chwili:
Segmentation fault
Dzieje się tak, gdy któryś raz z kolei zaloguję się a zwłaszcza gdy używam sudo. Jak odpalę inną konsolę znowu mogę się normalnie użyć sudo, ale po chwili również robi się "segmantation fault" Przed instalacją fingerprinta tak nie było. Posiadam jak widać fingerprint AuthenTec 1610. Ktoś miał ten problem?

EDIT:
Właśnie znalazłem rozwiązanie powyższego problemu. Bład tkwił w samym "sudo". Jest to bug zgłoszony dla kilku wersji fingerprint-skanerów Authenteca. Opisano go tutaj: http://www.mail-archive.com/ubuntu-bugs ... 46814.html Poprawionej wersji (sudo_1.6.9p17-1_i386.deb) sudo na razie nie ma w repo, zciągąłem doraźnie wersję dla debiana stąd http://packages.debian.org/sid/sudo i działa bez zarzutu!
Scan right middle finger on AuthenTec AES1610
Pozdrawiam! ;-)
krn78
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10

Post autor: krn78 »

Mam Lenovo R61.
Jak sie okazalo, instalacja fingerprint na ubuntu 8.04 nie jest trudna.
Nie wiem jak u innych, ale u mnie urzadzeniem fingerprint jest SGS Thomson Microelectronics Fingerprint Reader, i dla takiego czytnika jest ten opis.

Najpierw sprawdzmy, czy mamy taki wlasnie czytnik komenda:

lsusb
Teraz nalezy sciagnac i zainstalowac dwa pakiety:

sudo apt-get install thinkfinger-tools libpam-thinkfinger
Teraz otwieramy plik common_auth:

sudo gedit /etc/pam.d/common-auth
...i dopisujemy tam linijke, zwracajac uwage na to, zeby byla powyzej wszystkich innych:

auth    sufficient      pam_thinkfinger.so
Uruchamiamy:

sudo /usr/lib/pam-thinkfinger/pam-thinkfinger-enable
Teraz nalezy juz go tylko skonfigurowac. Innymi slowy - dodac nasz odcisk palca:

sudo tf-tool --acquire
Po trzykrotnym odczytaniu naszego odcisku dostaniemy komunikat, ze odcisk palca zostal zapisany w odpowiednim pliku.
Jesli chcemy, mozemy zweryfikowac odczyt. Dla testow sprobowalem uzyc innego palca. Dostalem komunikat, ze nie pasuje :):

sudo tf-tool --verify
Teraz, po restarcie i podaniu nazwy uzytkownika, zamiast hasla bedziemy juz mogli odcisnac swoj palec na czytniku. Dziala to takze przy kazdym uzyciu komendy sudo, kiedy trzeba posluzyc sie haslem.
Hw30+BT3-9x40, HW40, FWB300S, MP-512 - kto wie, co to za skroty? :)
Yazutsu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

butsh, dzięki, męczyłem się z tym od dawna, a Ty dałeś mi odpowiedź w jednym wątku i to bez pytania:) dzięki
Awatar użytkownika
dorsai
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Mam pewien drobny problem, czytnik działa mi pięknie, nie ma większych problemów z użytkowaniem i naprawdę ułatwia życie. Jednak próbując odblokować aplet graficzny "Użytkownicy i grupy" (System-> administracja -> użytkownicy i grupy) nie daje się zweryfikować ani z użyciem palca, ani też nie wyskakuje okienko do hasła (co zazwyczaj się dzieje, gdy palec zawodzi).
Spotkał się ktoś z tym błędem? jak to odblokować? Na razie radzę sobie z użytkownikami z konsoli, ale chciałbym miec też kontrolę wizualną :D
CyRoL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: CyRoL »

Witam, u mnie instalacja poszła dobrze, ale przy próbie wczytania linii nie widzi mi w ogole urządzenia.

sudo tf-tool --acquire

ThinkFinger 0.3 (http://thinkfinger.sourceforge.net/)
Copyright (C) 2006, 2007 Timo Hoenig <thoenig@suse.de>

Initializing...USB device not found.

Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego? używam 8.04
adolfino
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: adolfino »

Prawdopodobnie masz inny czytnik.
Jaki masz wynik lsusb?

Jeśli : ID 147e:2016, to jest to UPEK TouchStrip. Niestety nie zadziała w ten sposób.
Możesz spróbowac tego:
http://knowledge76.com/index.php/Finger ... stallation

Czytnik działa.Jest niestety probem z konfiguracją PAM. W Ubuntu konfiguracja pliku common-auth powinna wyglądac inaczej , bo ta ze strony nie działa. Do tej pory nie znalazłem rozwjązania jak byc powinno.
raflu2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: raflu2 »

ja uruchomiłem na toshibie m700 Kubuntu 8.1, i działa, tylko mam podwójną autoryzację, najpierw hasło z klawiatury potem palec. (trzeba kilka razy przeciągnąc). Potem w trakcie pracy się wywala przy kolejnych autoryzacjach (też podwójnych). fprint-demo w interfejsie graficznym jest nieaktywny i nie działa po takim zisie. Z takim działaniem i funkcjonalnością narzędzie nieprzydatne. Czy Ktoś miał tak samo i poprawił działanie tego softu?
misku
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: misku »

Podłącze się pod temat. http://www.n-view.net/Appliance//fingerprint/ Program przetestowany na Ubuntu 8.4 i 8.10 z GDM oraz urządzeniach:
Built-In UPEK Fingerprint Reader (Vendor 483, Device 2016).
Standalone device with AuthenTec AES2501A (Vendor 8FF, Device 2580).
W katalogu (po rozpakowaniu) znajdziecie Install-step-by-step.pdf - opis krok po kroku jak zainstalować program i "nauczyć" system, żeby korzystał z czytnika.
Awatar użytkownika
manio
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: manio »

misku czy udało Ci się poprawnie skonfigurować ten program? Mam wbudowany czytnik UPEK Fingerprint Reader (Vendor 483, Device 2016). Dochodzę do momentu skanowania odcisków palców użytkownika i pojawia mi się komunikat:

Could not open fingerprint device
Permission problem?
Czyli użytkownik nie ma prawa dostępu do tego urządzenia. Do jakiej grupy musi należeć użytkownik by mieć dostęp do czytnika? Sam czytnik działa gdyż dla roota da się zeskanować odciski palców.
Arch Linux @ Thinkpad R61i
Linux user #446027
misku
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: misku »

manio udało mi się, ale właśnie na końcie roota (jestem jedynym użytkownikem mojego laptopa i nie mam innych kont). Faktycznie program do skanowania trzeba uruchamiać za pomocą 'sudo fingerprintGUI' a nie klikając na niego w System/Preferencje/Fingerprintinf GUI. Również mam czytnik UPEK w kadłubku Compala i o możliwości skonfigurowania czytnika dowiedziałem się ze strony http://eko.one.pl/index.php?page=compalfl90 . Tam w zakładce 2.17. Fingerprint jest opisane jak skonfigurować czytnik również dla zwykłych użytkowników. Życzę powodzenia!
Awatar użytkownika
manio
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: manio »

misku dzięki za linka. Co prawda nie udało mi się dokonać skanowania jako zwykły user ale poradziłem sobie w inny sposób. Zeskanowałem odciski jako root, później przeniosłem pliki z odciskami z katalogu roota do katalogu użytkownika i wszystko bangla :)
Arch Linux @ Thinkpad R61i
Linux user #446027
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”