Laptope-mode nie działa poprawnie po hibernacji

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
esscrow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

[SOLVED] Laptope-mode nie działa poprawnie po hibernacji

Post autor: esscrow »

Witam
może ktoś zetknął się z rozwiązaniem dotyczącym tego zagadnienia. A sprowadza się ono do tego, że po wyjściu laptopa ze stanu hibernacji i wstrzymania komp działa jakby nie "widział" ustawień laptope-mode. Piszę nie "widział" gdyż po wydaniu komendy

Kod: Zaznacz cały

cat /proc/sys/vm/laptop_mode
zwraca wartość 0 czyli proces nie działa.

Skutek tego błędu (????) jest taki, że dysk parkuje jak oszalały. Zagadnienie to zostało opisane w tym wątku viewtopic.php?t=57149 . Niektórzy Ubuntowicze próbując używać rozwiązania problemu parkującego często dysku przez laptop-mode narzekają, że to rozwiązanie nie działa. Być może właśnie laptop-mode się wyłącza się po wyjściu ze stanu hibernacji i wstrzymania?

Oczywiście można wydać z konsoli ręcznie komendę po wyjściu ze stanu hibernacji

/etc/init.d/laptop-mode {restart|reload|force-reload}
Czy jednak nie można byłoby tego procesu jakoś zautomatyzować. Albo odpowiednio poprawić skrypty hibernacji i wstrzymania? Może ktoś ma propozycję jak to poprawić? :-?
esscrow
Asus A8Sc C2D T7100 2GB RAM 120 GB HDD NVIDIA GF 8400M G 128 MB
geocontext
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Odp: Laptope-mode nie działa poprawnie po hibernacji

Post autor: geocontext »

Laptop-mode mam wyłączony i po powrocie z hibernacji igła dysku mi nie parkuje zastosowałem:
do pliku /home/etc/hdparm.conf
dopisałem:

command_line {
hdparm -B 255 /dev/sda
}
Z jednym wyjątkiem!
Otóż do hibernacji laptopa, przy krytycznym stanie baterii stosuję nieco zmodyfikowany skrypt autorstwa jamalq
viewtopic.php?p=490243#post490243

po wybudzeniu z takiej hibernacji dysk rzeczywiście zaczyna parkować jak oszalały. I trzeba kompa restartować aby wszystko wróciło do normy.
esscrow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

geocontext pisze:Laptop-mode mam wyłączony i po powrocie z hibernacji igła dysku mi nie parkuje zastosowałem:....
dzięki geocontext za zainteresowanie tematem i propozycję. :)
Propozycja nie rozwiązuje jednak podstawowego zagadnienia, żeby laptop-mode działał i spełniał swoje funkcje nawet po hibernacji czy wstrzymaniu.
esscrow
Awatar użytkownika
yp2
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: yp2 »

@esscrow
Może to ci pomoże:
w katalogu

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/
utwórz plik
99-fixhdd.sh(jak masz to zmień)

#!/bin/bash
/etc/init.d/laptop-mode restart
Zobacz czy działa. Ja soobie tak dorzuciłem ale nie nie sprwadziłem czy to działa. Mam tylko ten wpis co ci podałem. Żadnych innych.
esscrow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

yp2 pisze:@esscrow
Może to ci pomoże:
w katalogu

/usr/lib/pm-utils/sleep.d/
utwórz plik
99-fixhdd.sh(jak masz to zmień)

#!/bin/bash
Zobacz czy działa. Ja soobie tak dorzuciłem ale nie nie sprwadziłem czy to działa. Mam tylko ten wpis co ci podałem. Żadnych innych.
Dzięki wielki yp2 :-). Naprowadziłeś mnie na pewien trop, który jeszcze sprawdzam. Z tego co się na razie dowiedziałem to niestabilny jest pakiet pm-utils np. wyłącza laptop_mode . Temat jeszcze śledzę na forach i opiszę tu wynik poszukiwań.
esscrow
Awatar użytkownika
wieszti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: wieszti »

u mnie jest podobnie, taj znać ja coś znajdziesz, należało by chyba zgłośić ten bład
esscrow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

[SOLVED] Laptope-mode nie działa poprawnie po hibernacji

Poczytałem posprawdzałem i oto wyniki poszukiwań w skrócie:
  1. Laptop-mode-tools zainstalowany domyślnie w Ubuntu nie jest najświeższą wersją tego pakietu. Co gorsza repozytoria Ubuntu nie dostarczają świeższych wersji, zatem zawiera on wszelkie błędy, które opiekun pakietu od tej wersji zamieszczonej w Ubuntu 8.04 konsekwentnie poprawiał. Pakiet laptop-mode-toos jest rozwijany w ramach rozwoju linuxa a tu http://sawmwel.tk jest strona, z której wiele można się dowiedzieć o tym jak działa laptop-mode-tools i na jakich dystrybucjach pakiet jest dostępny
  2. W ubuntu laptop-mode-tools nie jest jedynym pakietem który steruję zarządzaniem energią. Są jeszcze acpi-support oraz pm-utils
  3. Pakiet acpi-support potrafi włączyć i wyłączy laptop-mode ale słabo jest to przedstawione w dostępnej dokumentacji. Prawdopodobnie zgłoszone zagadnienie w tym wątku spowodowane jest niewłasciwym (nieudokemntowanym) sposobem działania acpi albo pakiet pm-utils, który także chyba nie działa do końca poprawni. Na ubuntuforums.org znalazłem taki wpis vor'a posty #2 i #4 http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... aptop-conf
  4. Propozycja rozwiązania zagadnienia
    1. wchodzimy do sinapitca i sprawdzamy jaką wersję laptop-moede-tools posiadamy. Jeżeli jest niższa niż 1.44 odinstalowujemy
    2. wchodzimy na stronę http://samwel.tk/laptop_mode/packages/debian i ściągamy pakiet z najwyższym dostępnym numerkiem. Teraz jest to pakiet z nr 1.44 dla debiana
    3. po ściągnięciu postępujemy zgodnie z isntrukcją na wskazanej stronie lub w trybie graficznym klikamy w ściągnięty pakiet, podajemy hasło i instalacja. Synaptic postraszy nas, że jest w repozytorium starszy pakiet laptop-mode-tools a ten nie jest wspierany ale my grzecznie olewamy ostrzeżenie sinaptica i instalujemy nasz pakiet
    4. następnie robimy tak jak poradził yp2 czyli tworzymy skrypt

#!/bin/bash
    a następnie wrzucamy go do /usr/lib/pm-utils/sleep.d no i powinno działać. Tak jest u mnie po tych zmianach.
    Skrypty od zarządzania energią w Ubuntu są jakieś pokopane. Ten wątek na to jest dowodem. Sporo jest też wpisów na launchpad.net.
    Dodatkowo przeczesując fora odnośnie tego wątku uzupełniłem wiedzę dotyczącą utawiań parametrów w laptop.mode.conf. Informację wrzucę na wątek o ubuntu i dyskach czyli tutaj: viewtopic.php?t=57149&page=13
    No i w temacie wątku wpisuję [solved]. :)
EDIT:
drobne uzupełnie. Skrypt o którym mowa w pkt 4. lepiej umieścić w /etc/pm/sleep.d gdyż jest to katalog przeznaczony do zmiany ustawień pm-tool'a przez administratora systemu. Zmianay w katalogu /usr/lib/pm-utils mogą być nadpisywane w trakcie update'u pakietu pm-tools. Poza tym skrypt ten powinien wyglądać nieco inaczej i być dostosowany do stanu w jaki wchodzi lub z jakiego wychodzi nasz laptop. U mnie ten skrypt wygląda następująco:

#!/bin/bash
# włącza laptop-mode po wybudzeniu z hibernacji
#/etc/init.d/laptop-mode restart

case $1 in
    hibernate)
        /etc/init.d/laptop-mode stop
        ;;
    suspend)
        /etc/init.d/laptop-mode stop
        ;;
    thaw)
        /etc/init.d/laptop-mode start
        ;;
    resume)
        /etc/init.d/laptop-mode start
        ;;
    *)
        echo Something is not right.
        ;;
esac
A i nazwa skryptu może zaczynać się od 1 np u mnie 10-laptop-mode-restart.sh. I to by było na tyle 8)
esscrow
Awatar użytkownika
yp2
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: yp2 »

Dzięki za wyszperanie wiadomości. Czekam na 8.10 może tam będzie to w mniej pokrętny sposób rozwiązane. Ktoś gdzieś napisał po co w ubuntu 3 mechanizmy zarządzania energią :)
esscrow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

yp2 pisze:Dzięki za wyszperanie wiadomości. Czekam na 8.10 może tam będzie to w mniej pokrętny sposób rozwiązane. Ktoś gdzieś napisał po co w ubuntu 3 mechanizmy zarządzania energią :)
Z tego co zapowiadają to w 8.10 większość tych bagów ma być poprawiona. Ona już jest częściowo poprawiona np wychodzą nowe wersje laptop_mode ale ze względu na bałagan w ogóle w kwestii pm to w ubuntu nowszych wersji pakietu nie wrzucili do repozytorium
Po co w ubuntu 3 mechanizmy zarządzania energią? Hmmm. Jest jeszcze jeden, specyficzny dla ubuntu i konfliktujący się z laptop_mode. Domyślnie nie instalowany. Nazywa się ubuntu-laptop-mode i jest dostępny w wersji 1.0-1 (patrz Sinaptic). Laptop_mode jest rozwijany do linuxa jako takiego i jest dostępny dla różnych dystrybucji. acpi jest starym rozwiązaniem także dla linuxa, które pozostało w ubuntu. PM tools jest nowszym rozwiązaniem ale jeszcze niedoskonałym. Zawiera sporo błędów, ale podobno lepiej zarządza wprowadzaniem lapka w uśpienie/hibernację i lepiej wybudza.
Ale dlaczego trzy pozostały? ACPI chyba realizuje szersze zadania. Trzeba byłoby więcej poczyta. W każdym razie wg info na forach współpraca i ustawienia tych pakietów mają być poprawione znacząco w 8.10.
esscrow
geocontext
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: geocontext »

Z tego co zapowiadają to w 8.10 większość tych bagów ma być poprawiona.
No to pozostaje tylko czekać na nowe.
Ale i tak się wstrzymam z aktualizacją do 8.10,
do momentu potwierdzenia czy rzeczywiście coś w tym kierunku zrobiono.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”