Ubuntu 8.04, nvidia GeForce3, monitor to piętnastocalowa dmuchana szklana bańka IBM G52. Sterowniki własnościowe rozpoznają go o dziwo nawet prawidłowo.
Może schematycznie:
- Problem występuje, było: gdy są aktywne sterowniki własnościowe nvidii gdy są aktywne efekty wizualne (Compiz?). Po wyłączeniu (Menu System/Preferencje/Wygląd/Wizualne/Brak) wszystko wraca do normy, jednak brak w/w efektów jest upierdliwy...
- Problem występuje przy POWROCIE do konta użytkownika już zalogowanego, który używa w/w efektów pulpitu.
- Niezależnie, czy inny user się wylogowuje, czy przełącza
- Niezależnie, czy "zamrożona" sesja była zabezpieczona wygaszaczem ekranu z hasłem, czy wybrano polecenie "przełącz użytkownika" z działającego pulpitu.
- Przy wygaszaczu pokazuje się szare okno na czarnym tle "hasło/zostaw wiadomość/anuluj/itp." (czyli normalnie) i:
-- Mogę wpisac hasło albo tabem przełączać przyciski.
-- Po wpisaniu hasła wieszają sie CHYBA "IKSY". Jeśli jest odpalony np. plejer audio, słychać go nadal.
-- Nie da się zrobić NIC za pomocą klawiatury, oprócz alt+sysrq+K, wtedy następuje restart iksów.
-- Zanim wpisze hasło, gdy kliknę myszką gdziekolwiek, następuje identyczna zwiecha.
-- Przed i po zwiesze, mogę cały czas swobodnie myszać ruszką po ekranie, jednak bez wpływu na cokolwiek.
-- Jeśli coś sie animowało (jak np. voiceprint/oscyloskop w plejerze audio" pod kursorem myszki pozostają często śmieci.
- Przed zwiechą jeszcze, jeśli wcisnę ctrl+alt+backspace ─ następuje restart X, a na moment, tuż po wciśnięciu, miga tapeta pulpitu. Po zwiesze, j/w ─ ta kombinacja klawiszy nie działa.
Reinslalowane drivery (z repo), nic. Można wyłączyć drivery, ale ja chcę Compiza...

________
edit:
Tak więc, doinstalowałem sobie, by wygodnie przełączać menedżera okien, programik fusion-icon. Nie wiem, która dokładnie zrobiła to opcja (jedno z dwóch polepszeń w "Compiz Options", a może wybór na dekoratora okien Emeralda zamiast GTK (jakoś nie mogłem tego wymusić bez Fusion-Icon)), ale zaczęło działać niby-poprawnie, tj. mogę zmieniać usera, konsole ((ctrl+)alt+Fx), bez żadnych czarnych ekranów. Jedyne, co nie działa, to - po przelogowaniu z usera A, który używa Metacity, na równocześnie zalogowanego w tle usera B, który używa Compiza, na pulpicie B nowo otwarte (w tle) okna to białe prostokąty bez zawartości. Pomaga przeładowanie menedżera okien, zawartość się pojawia i jest w pełni funkcjonalna.