Ja mam dwa kompy dzielone między widozę i ubuntu
- asus laptop z vistą partycje wyglądają tak
/dev/sda1 Hidden W95 FAT32 (LBA)
/dev/sda2 * HPFS/NTFS (vista os)
/dev/sda5 HPFS/NTFS (vista doc)
/dev/sda6 Linux (Ubuntu root)
/dev/sda7 Linux (Ubuntu home)
/dev/sda8 Linux swap
dysk ma 120 GB na systemy przeznaczone jest po 20 GB reszta na doc swap ma 1GB
- drugi desktop z procesorem 2.0 MH Intel Celeron
tu zainstalowałem xubuntu na dysku slave. A na master widnieje XPek.
Kilka słów o tej instalacji. Nie trafiłem nigdzie na opis instalacji na dysku slave, a jeżeli już to wszędzie zalecają wyłączenie dysku master podczas takiej instalacji. Ja się uparłem i wrzuciłem xubuntu na slave bez wyłączania master. Jest to możliwe.
(1) Trzeba tylko w programie instalacyjnym wybrać lokalizację gruba nie (hd0) (tak jest domyślnie), a (hd1). (2) Po zakończeniu instalacji i rebootcie systemu trzeba gdy pojawi się okno startowe gruba zrobić kilka dodatkowych czynności.
Wybrać z listy menu linijkę z Ubuntu (o ile domyślnie nie jest zaznaczona, powinna być). Nacisnąć 'e' i zmienić wpis zmieniając miejsce z którego komp ma wczytać jądro systemu (zmiana zaznaczona kolorem)
Kod: Zaznacz cały
title Ubuntu 8.04.1, kernel 2.6.24-19-generic (recovery mode)
root (hd1,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-19-generic root=<tu pojawią się jakieś liczby i litery>
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-19-generic
na:
title Ubuntu 8.04.1, kernel 2.6.24-19-generic (recovery mode)
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-19-generic root=<tu pojawią się jakieś liczby i litery>
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-19-generic
Grub ze względu na fakt że dysk jest slave oraz zaznaczono opcję lokalizacji gruba na (hd1) wprowadza zapis (hd1,0). Jednakże ze względu na to, że startowany jest jako pierwszy widziany (w setupie slave trzeba ustawić jako pierwszy do bootowania) to grub przypisuje mu wartośc (hd0,0) i stąd ta zmiana w grubie.
Analogicznie wpis startujący windowsa trzeba zmienić na taki:
title Windows XP
root (hd1,0)
makeactive
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader +1
Później mogą się pojawić ewentualne problemy przey updatach jądra. Operację ze zmianą (hd1,0) na (hd0,0) trzeba będzie powtórzyć po takim udate'cie.
Zatem lepiej zainstalować Ubuntu na osobnym dysku slave odłączając czasowo dysk master z windowsem zgodnie z procedurą zapisaną tutaj:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=120994
przez lha (post #6)
miłej instalacji