VLC media player, integracja z DVD i .avi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
VLC media player, integracja z DVD i .avi
Dwa pytanka odnośnie VLC media player
1. Jak włożę płytę DVD do napędu to automatycznie otwiera mi się Totem. Fajnie by było jak by zamiast tego otwierało film z VLC. No właśnie, da się coś takiego zrobić? Bo jak wchodzę w Nautilusie do "Edycja > Preferencje" w zakładkę "Nośniki" to nie mam innego wyboru dla dysku "DVD Video" jak Totem.
2. Fajnie by też było gdyby się dało zintegrować VLC z Nautilusem zeby otwierał filmy w ".avi" w VLC. Niby udało mi się to zrobić, ale... gdy otwieram film przez dwuklik, otwiera się VLC lecz w 90% przypadków nie wyświetla napisów, mimo ze nazwa pliku z napisami jest taka sama jak filmu. Nie mam pomysłu jak to obejść.
Dodam jeszcze że gdy wybiorę w VLC "Plik > Otwórz bezpośrednio plik" i w ten sposób załaduję film, to napisy ładują się automatycznie i nie ma z tym najmniejszych problemów. Tylko to uruchomienie przez "dwuklik" z Nautilusa sprawia problem.
1. Jak włożę płytę DVD do napędu to automatycznie otwiera mi się Totem. Fajnie by było jak by zamiast tego otwierało film z VLC. No właśnie, da się coś takiego zrobić? Bo jak wchodzę w Nautilusie do "Edycja > Preferencje" w zakładkę "Nośniki" to nie mam innego wyboru dla dysku "DVD Video" jak Totem.
2. Fajnie by też było gdyby się dało zintegrować VLC z Nautilusem zeby otwierał filmy w ".avi" w VLC. Niby udało mi się to zrobić, ale... gdy otwieram film przez dwuklik, otwiera się VLC lecz w 90% przypadków nie wyświetla napisów, mimo ze nazwa pliku z napisami jest taka sama jak filmu. Nie mam pomysłu jak to obejść.
Dodam jeszcze że gdy wybiorę w VLC "Plik > Otwórz bezpośrednio plik" i w ten sposób załaduję film, to napisy ładują się automatycznie i nie ma z tym najmniejszych problemów. Tylko to uruchomienie przez "dwuklik" z Nautilusa sprawia problem.
Linux user #467735 ; Ubuntu user #16124
http://linuksowiec.ovh.org/
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: VLC media player, integracja z DVD i .avi
ad1. System>Preferencie>Preferowane aplikacje
ad2. Co do tego pytania, nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Polecam kaffeine jako zamiennik
ad2. Co do tego pytania, nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Polecam kaffeine jako zamiennik
Chakra Linux user.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Architektura: x86_64
Nie działa.EF pisze:ad1. System>Preferencie>Preferowane aplikacje
Tzn. zmieniłem "Odtwarzacz multimedialny" w "Preferowanych aplikacjach". Ustawiłem "Własne" i wpisałem "vlc". Jednak w Nautilusie w "Edycja > Preferencje" w zakładce "Nośniki" nadal mam do wyboru tylko Totem. A po włożeniu płyty DVD zawsze uruchamia się to co tam jest ustawione.
Linux user #467735 ; Ubuntu user #16124
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
...a może by wpisać "vlc %s"adam1p pisze: ...Ustawiłem "Własne" i wpisałem "vlc". .
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Witam mam podobny problem z tym że napisy mogę wyświetlać ale nie ma PL znaków a poza tym są za duże, nie mieszczą się na ekranie