Instalacja sterowników do drukarki HP DeskJet D1460 ;/

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
BTK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Instalacja sterowników do drukarki HP DeskJet D1460 ;/

Post autor: BTK »

Witam,

mam problem ze sterownikami do drukarki HP DeskJet D1460. Od razu napisze co zrobiłem:
- drukarka była włączona itp itd. tak, że została automatycznie wykryta
- ustawiłem ją jako drukarkę domyślną
- chciałem wydrukować stronę testową, ale jedynie wciąga kartkę i niby "drukuje" a w rzeczywistości toner tylko przesuwa sie z jednej strony w drugą, w ogóle nie "wyrzucając" z siebie tuszu na kartkę :shock:
- próbowałem nawet wydrukować coś z OpenOffice, ale objaw był ten sam
- ściągnąłem sterownik z internetu, wskazałem potem jego lokalizacje - niestety, to samo
- poprzez konfigurator (nie wiem, jak to nazwać) (nacisnąłem przycisk "Zmień..." i wybrałem HP D1400 Series itd. ale to również nie dało efektu

i teraz zgłupiałem, bo jeszcze dzień przed instalacją Ubuntu, na Windowsie normalnie drukowała, tuszu jest wystarczająca ilość, żeby kolor czarny na papierze był czarny, a nie jakiś wyblakły...

Jeżeli ktoś by mi pomógł - to wiadomo - wdzięczny po wsze linuxowe czasy będę :D:razz:
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Instalacja sterowników do drukarki HP DeskJet D1460 ;/

Post autor: frytek »

ale głowica chodzi, a drukarka przesuwa stopniowo papier, tak?
dziwnie mi to wygląda jak np. na błąd sterownika, bo jeśli sterownik jest nie ten, to drukarka przeważnie milczy, albo drukuje jakieś przeraźliwe krzaczory na stu kartkach, zanim się jej nie wyłączy z prądu.

a ta podobno zachowuje się grzecznie, tylko tusz jest niewidzialny. jesteś pewien, że nie zasechł, co?
BTK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zaraz po napisaniu tego posta zainstalowalem drukarke na laptopie (z Vistą) i drukowała bez problemów. Cały soft do niej zgrałem z płyty od drukarki.
Tak więc, tusz jest ok, drukarka jest ok.

Próbowałem jeszcze poszukać na płycie pod Ubuntu, czy nie ma na niej jakiś plików .ppd, ale nie było. Także nie wiem, o co kaman. Narazie, jak chce coś druknąć to przez laptopa muszę...

Acha, teraz mi się przypomniało. Jak w "Wordzie" zapisałem jedną linijke literami ("ashalfhldsafj;kj itp.) i później nacisnąłem drukuj, to drukarka "odebrała" to i widać i słychać było, że toner przesuwał się dokładnie tak, jak powinien (czyli na czas druknięcia tej jednej linijki bazgroł), z tym że nie "wypluwał" z siebie tuszu...
aluzja
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: aluzja »

Ja właśnie mam problem z Tą drukarką-mam laptopa z Vistą i sterowniki wszystkie zainstalowane są i.. i nic ! nic nie drukuje..:/ Nie wiem co robić.. Miałam podobne problemy z canonem jak sie okazało sterowniki do Visty ulepszone będą w późniejszym terminie więc w sklepie wymienili mi drukarkę na hp(Deskjet D1460)" bo ta na pewno będzie współgrała z oprogramowaniem" itp... no niestety jest inaczej.. i już tracę cierpliwość...
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

zajrzałem za ciebie na linuxprinting.org. tutaj:
http://www.openprinting.org/show_printe ... kjet_D1460
jest napisane, że chodzi idealnie pod sterownikami ....hehe, sam se zobacz... nie będę za ciebie odwalał brudnej roboty.

ale daj też znać jak wyszło. :)
BTK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

właśnie z tej strony pobrałem sterownik, ale musze przyznac, ze miałem całkiem inny
(kierowałem się wyborem z google'a)
-----
a ten, który Ty mi podałeś ściągnąłem, ale nie wiem, jak go uruchomić ;/ (wkurza mnie moja niewiedza...),
ten plik to: hplip-2.8.9.run - jak go uruchomić/zainstalować? - 2-krotne klknięcie nic nie daje, a w konsoli to nie wiem, jak to zrobić (na tej stronie była jakaś instrukcja, ale mi nie pomogła... ;/)
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

najwyraźniej trzeba go uruchomić, skoro to "run" tylko najpierw nadaj mu atrybut wykonywalności.
BTK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

fakt, zanoobiłem troche... mogłem samemu wcisnać PPM i poszukać takiej opcji...
ostatecznie go uruchomiłem i wszystko fajnie i pięknie do ostatniego momentu, gdzie mozna zaznaczyc haczykiem, zeby druknęło stronę probną... zadowolony, czekam, aż mi się pojawi rysunek, a tu znowu nic! :/ myślałem, że może coś nie tak ze stroną próbną jest, wiec znowu napisałem coś pod Write'em i kit, też udaje, że drukuje....
ja już się poddaje... bede musial chyba podlaczac ja do lapa :/:/,
zdziwiła mnie jeszcze jedna rzecz: po instalacji pojawia się konfigurator, który poprawnie widzi drukarkę, i potem sterownik - ale jak chce samemu poszukać - to w jakimś folderze HP/hp(...) wsrod *ppd nie ma ani jednej pozycji z deskjet'ami, same laserjety i itp. nie wiem, może on jakiś stary steronik widzi, a tego aktualnego po prostu nie ma? już nie czaje ocb.
tygrys753
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: tygrys753 »

Zasknięte tusze, uszkodzona głowica w kadriczu, źle dolane tusze (przez użytkownika). To mogą być powody. To na pewno nie jest wina sterownika. Kilkokrotnie to miałem nawet w windows. Spróbuj na wacik dać spirytus np perfumy i przeczyść delikatnie głowicę na spodzie kadriczu, lub spróbuj programem wyrównać tusze (w ubuntu nie wiem jak się to robi) :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”